Veel van de gezondste stoffen van de komkommer bevinden zich in of pal onder de schil! Het is dus het beste om komkommer met schil en al te eten. Wel eerst goed wassen voordat je hem gebruikt! Komkommers blijven maximaal een week goed als je ze op een koele plek bewaart, liefst buiten de koelkast.
Eet komkommer mét schil! De schil van een komkommer bevat vezels die obstipatie tegen kunnen gaan. Vezels houden namelijk water vast in je lichaam, waardoor de ontlasting zachter en soepeler wordt. Bovendien bevat de komkommer zelf ook veel water, waardoor het een ideaal voedingsmiddel is bij verstopping.
Echter wijst toxicologisch onderzoek uit dat we ons daar niet veel zorgen over hoeven te maken en is goed afspoelen vaak voldoende, zo schrijft ook hoogleraar Jaap Seidell in Het Parool. De schillen van bijvoorbeeld gewone gele aardappels, komkommers en aubergines zijn prima en veilig om te eten, schrijft hij.
Komkommers hebben sowieso een hydraterende werking doordat ze voor 95 procent uit water bestaan. Wanneer je dagelijks een flink stuk komkommer eet, kan dit ervoor zorgen dat gifstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd worden. Ook zit er veel vitamine C in de groente. Voornamelijk in de schil, dus verwijder deze niet.
Hou er rekening mee dat koolsoorten (uitgezonderd bloemkool en broccoli), champignons, komkommer en paprika's zwaar verteerbare groenten zijn. Beperk het aantal vetrijke maaltijden. Zij kunnen 'op je maag blijven liggen'.
Komkommer is een fantastische groente om buikvet te bestrijden vanwege zijn zuiverende werking. Daarnaast hydrateert het jouw lichaam omdat het grotendeels uit water bestaat. Je kan een komkommer juicen en het sap drinken of natuurlijk komkommers toevoegen aan jouw menu.
Verder bevatten komkommers veel kalium, magnesium en ook vezels. Deze werken goed bij het onder controle houden van de bloeddruk. Of je nu een lage-, of juist hoge bloeddruk hebt, dit is in beide gevallen goed te behandelen met komkommer.
Komkommers bevatten nauwelijks koolhydraten of calorieën: een half pond bevat ongeveer 15 calorieën, en dat is evenveel als in 5 pinda's. Als je dus je maag vult met komkommers in plaats van met ander voedsel, dan helpt dat als je wat gewicht wilt verliezen.
Sprenkel een beetje zout over de komkommer en zet een halfuur in de koelkast. Hiermee wordt de komkommer nog zachter en krijgt het een mooiere groene kleur.
Komkommers zijn rijk aan verschillende soorten antioxidanten, zoals lignanen, tritrpenen en flavonoiden. Deze stoffen hebben ook een ontstekingsremmende werking.
Komkommers bestaan voor meer dan 95% uit water en leveren slechts 13 kcal per 100 gram. Het is een gezonde en caloriearme groente. Tijdens het dieet is het toegestaan om onbeperkt komkommers te eten.
Behalve dat courgette hetzelfde caloriegehalte en dezelfde voedingsstoffen bevat als komkommer, is het ook een bron van vitamine A en B6. Courgette is rijker aan mineralen dan komkommer, maar aan de andere kant is courgette iets minder rijk aan vezels en bevat het ongeveer één gram suiker per 240 ml.
Komkommers helpen bij de spijsvertering en hebben een zuiverend effect op de lever.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
Voor het effect op je gezondheid maakt het niet veel uit. De voedingsstoffen in de schil zijn heel gelijkend aan die in de vrucht en een stuk fruit of groente zit sowieso al boordevol vitamines en mineralen.
Komkommer is water met mineralen
Je kunt daardoor zoveel komkommer eten als je wilt voor het slapen gaan. Als je vaak in je nachtrust wordt gestoord doordat je moet plassen dan is het beter om ook komkommer met mate te eten voor het slapen.
De vezels uit de schil hebben als extra voordeel dat ze goed zijn voor de stoelgang, doordat ze water vast houden in het lichaam, waardoor de ontlasting zachter en soepeler wordt. Zonder schil bevat de komkommer meteen veel minder van de gunstige voedingsstoffen, dus met schil consumeren heeft zeker de voorkeur.
Komkommers - rollen in zout
Als u dit doet , worden de stippels (bultjes) verwijderd en worden zowel de kleur als de smaak vernieuwd . Deze bereidingsmethode wordt in het Japans "itazuri" genoemd. De aanbevolen hoeveelheid zout voor 1 komkommer is ongeveer 1/2 tot 1 tl. Spoel de komkommer na het uitvoeren van itazuri snel af en snijd hem vervolgens in stukken.
Komkommer bestaat voor 95% uit water: een sterke dorstlesser voor je lichaam. Komkommer bevat ontzettend veel goede voedingsstoffen, waaronder vitamine K. Deze vitamine is onder andere betrokken bij het goed verlopen van de stolling van je bloed en helpt daarnaast je botten sterk te houden.
Komkommer. Komkommer is niet alleen een gezonde snack die je goed kunt inzetten bij lekkere trek, maar helpt ook dat opgeblazen gevoel weg te drukken. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat komkommers ontzettend veel water bevatten. Hoe meer water je binnenkrijgt zonder vezels, hoe vaker je moet plassen.
Komkommers kunnen een fantastische aanvulling zijn op uw avondhapjes. Met hun lage caloriegehalte kunnen komkommers uw honger stillen zonder extra kilo's toe te voegen . Bovendien zijn ze een goede bron van vezels, wat helpt bij de spijsvertering.
Wist je dat de komkommer tot de top drie behoort van meest gekweekte groente? Zo kom je bijna nooit voor een leeg schap te staan en dat is maar goed ook, want de komkommer is geschikt om elke dag te eten. Hij is lekker, gezond en bevat ook nog eens weinig calorieën.
Komkommers kunnen ook een rol spelen bij het reguleren van cholesterolniveaus . Ze bevatten plantsterolen, stoffen die bekend staan om hun cholesterolverlagende effecten. Door regelmatig komkommers te eten, kunt u helpen het LDL-cholesterolgehalte te verlagen, vaak aangeduid als het "slechte" cholesterol.
Komkommers bevatten voedingsvezels die kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen, en op die manier de hartgezondheid bevorderen. Daarnaast zijn komkommers rijk aan kalium en magnesium. Een portie van 150 gram ongeschilde komkommer bevat 193 milligram kalium en 17 milligram magnesium.
Vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring en sardines zijn rijk aan de omega 3-vetzuren DHA en EPA. Deze onverzadigde vetten zijn onder andere goed voor het hart, de bloeddruk, en triglyceridenspiegel. Zo toont onderzoek aan dat EPA de stabiliteit van de bloedvaten kan verbeteren.