De kooktijd van sperziebonen is 12-16 minuten. Als je sperziebonen meteen na het koken laat schrikken onder koud stromend water, behouden ze hun mooie groene kleur.
Peulen kunnen ook gemakkelijk doormidden worden gebroken, vandaar de naam "snijbonen". Als je te lang wacht, worden de peulen taai en ontwikkelen ze draden. Je kunt ook naar de bonenbloemen kijken als aanwijzing. De meeste peulen zijn ongeveer een tot twee weken nadat de bloesems zijn gevormd, klaar om te oogsten .
Voeg 1 pond bijgesneden sperziebonen toe aan het kokende water en kook tot ze heldergroen en knapperig-mals zijn , 2 tot 3 minuten. Giet af en doe ze onmiddellijk in het ijswaterbad om het koken te stoppen.
Eén van de meest gehoorde klachten bij sperziebonen is bruinverkleuring. Het vermoeden is dat bruinverkleuring het gevolg is van dood celweefsel. De cellen sterven vervroegd door in contact te komen met vrij water. Dit water kan het gevolg zijn van neerslag tijdens de oogst of condensvorming in de keten.
Hoe weet ik of de sperziebonen uit blik/glas niet goed meer zijn? De sperziebonen zijn dan beschimmeld, verkleurd of troebel. Dit bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of zelfs proeven. Goed wassen, puntjes eraf snijden, eventueel in tweeën breken en met water aan de kook brengen.
De bonen worden bruin door iets dat de Maillard-reactie heet. Dit is een chique wetenschappelijke term die in feite betekent: hitte zorgt ervoor dat de suikers en aminozuren in de bonen reageren en nieuwe smaken en aroma's creëren.
Hoe weet je of gekookte bonen bedorven zijn? De beste manier om te weten of de bonen bedorven zijn, is door er goed aan te ruiken . De geur zal niet prettig zijn! Je ziet misschien zelfs een witte vloeistof om ze heen.
De klassieke manier om bonen te weken is om ze een nacht in ruim water te laten staan. De bonen nemen rustig vocht op en de volgende dag kun je ze koken. Laat bonen liever niet langer dan 24 uur in water staan, dan gaan ze fermenteren en smaken ze niet lekker meer.
Stikstofgebrek Komt voor na een koude periode bij vroege bonen. Steile groei met klein, vaalgroen tot geel blad. Komt vooral voor op zeer lichte zandgrond, koude grond en zware klei.
Dit is een bonensoort zonder netten. Het heeft veel voordelen voor tuiniers die niet veel ruimte hebben om hun groenten te verbouwen. Met zijn lange, malse, paarse peulen kan deze groentesoort in grote hoeveelheden groeien op een klein oppervlak.
Kook de hele, gesneden of in stukjes gesneden sperziebonen afgedekt 10 tot 18 minuten, of tot ze knapperig en zacht zijn .
De perfecte groene boon moet een mooie heldergroene kleur hebben (tenzij het de gele of paarse variant is), zonder vlekken. Ze moeten stevig zijn en breken als je ze doormidden buigt. 3-5 minuten koken of stomen zorgt ervoor dat de bonen gaar worden, maar hun crunch behouden.
Samenvattend, de veiligste manier om sperziebonen te eten is meestal gekookt, maar sperziebonen kunnen ook rauw gegeten worden . Zorg er wel voor dat je ze onder stromend water wast voordat je ze gebruikt, zoals je met elk ander product zou doen. En omdat sperziebonen lectinen bevatten, kan het eten ervan rauw leiden tot maagklachten.
Wat is het voedingsadvies voor sperziebonen? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
Hoe te plukken. Sperziebonen moeten worden geplukt wanneer de peulen 15 cm - 20 cm lang zijn en voordat de bonen binnenin beginnen op te zwellen . De boon zal vrij gemakkelijk van de plant loskomen wanneer het tijd is om te plukken.
Wil je sperziebonen van tevoren schoonmaken voor gebruik op een later moment? Dan kun je ervoor kiezen om ze na het schoonmaken in water te bewaren. Plaats de schoongemaakte bonen in een kom met koud water en zet ze in de koelkast. Op deze manier blijven de sperziebonen vers en knapperig tot je ze gaat gebruiken.
Voedingstekorten
Bladeren van bonenplanten die geel worden, kunnen een indicatie zijn van een gebrek aan voedingsstoffen. Regelmatige bodemtests kunnen specifieke tekortkomingen in de grond aan het licht brengen die moeten worden aangepakt voordat de gewassen worden geplant.
Meestal is de oorzaak van het vergelen van groene bonen het onjuist water geven . Zowel te weinig als te veel water geven aan uw plant kan verkleuring veroorzaken om een paar verschillende redenen. De vergeling begint op plekken, voordat het uiteindelijk het hele blad overneemt.
De bonen zijn slap of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Van rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten kun je last krijgen van je darmen. De verschijnselen van een lectinevergiftiging zijn buikpijn, misselijkheid, koorts en lichte diarree. Deze klachten komen vaak binnen 3 uur.
Stop je te vroeg met koken, dan krijg je te stevige bonen, vooral als je ze na het koken in de koelkast zet (gekookte bonen worden steviger als ze eenmaal zijn gekoeld). Maar als je ze te lang laat koken, krijg je een pan vol papperige, gebroken bonen .
Ze mogen geen bruine vlekken vertonen, want dat wil zeggen dat ze aan het bederven zijn. Bovendien moeten ze zich gemakkelijk doormidden laten knappen. Boontjes bewaar je koel, best bij 5 tot 6°C. Niet kouder, want dan kunnen ze bruine plekken krijgen.
Hoe lang kan voedsel buiten de koelkast blijven? De basisprincipes van voedsel en veiligheid van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) stellen dat gekookt voedsel maximaal twee uur op kamertemperatuur mag blijven. Als de temperatuur buiten (of binnen in uw huis) 90°F of hoger is, moet u die tijd halveren.
Ja, blikbonen blijven meerdere jaren na de houdbaarheidsdatum goed, zolang ze niet geopend zijn . U hoeft ze alleen in de koelkast te bewaren nadat ze zijn geopend.
De bonen zijn gekiemd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.