In een smoothie zitten veel vitamines en vezels als je hele stukken fruit en groente pureert. Doordat er bij het pureren zuurstof bijkomt gaat wel een deel van de vitamine C verloren. Vaak wordt ook sap aan een smoothie toegevoegd. Sap bevat minder vezels en voedingstoffen dan heel fruit.
Suiker in fruitsmoothies
Een fruitsmoothie bevat suiker. Het gaat hier om de suiker die van nature aanwezig is in de vruchten die je pureert. Hoe meer vruchten je toevoegt aan je smoothie, hoe meer suiker deze bevat. Sommige smoothies bevatten evenveel suiker als een glas frisdrank.
Af en toe een smoothie drinken, zal je geen problemen bezorgen. Zeker niet als je ze zelf maakt en kiest voor een gezonde variant. Drink je daarentegen dagelijks een smoothie die boordevol suiker zit, dan kan dat op termijn leiden tot overmatige suikerinname, spijsverteringsproblemen en andere gezondheidsproblemen.
Het klopt dat groente en fruit tijdens blenden meer worden blootgesteld aan zuurstof, maar dit zorgt er niet voor dat de voedingsstoffen à la minute hun werking verliezen. Zeker als je je smoothie van verse groente en fruit maakt en die gelijk opdrinkt, hoef je je hier geen zorgen over te maken.
Banaan niet in de smoothie
Een bepaald enzym dat in de gele vrucht zit, zorgt er namelijk voor dat de flavonoïden niet goed worden opgenomen. Oftewel: eet lekker een banaantje, maar combineer deze niet met andere vruchten. Vooral op vruchten als appels, peren, aardbeien en bessen, hebben ze niet zo'n gunstig effect.
Nieuw onderzoek onthult waarom je geen banaan aan je smoothies moet toevoegen. Onderzoekers hebben ontdekt dat het enzym polyfenoloxidase (PPO) in bepaalde soorten fruit, zoals bananen, de absorptie van hart-gezonde flavanolen kan verminderen , vooral in combinatie met flavanolenrijke ingrediënten zoals bessen.
Grote stukken gember in de blender? Slecht idee. Gember heeft zo'n vezelachtige textuur dat je op 't einde enkel nog de vezels zult proeven, en da's allesbehalve aangenaam. Hak de gember dus eerst fijn voor je 'm in de blender gooit.
Vers, onbewerkt fruit is de beste optie, maar bevroren fruit bevat ook waardevolle voedingsstoffen [7-9]. Fruit uit blik heeft een lagere voedingswaarde en bevat vaak toegevoegde suikers en/of conserveringsmiddelen. Gebruik dit dus niet in je fruit smoothie.
Het 21-Day Smoothie Diet is een dieetplan van 3 weken waarbij twee maaltijden per dag worden vervangen door smoothies . Het programma beweert de immuniteit te verbeteren, het energieniveau te verhogen, de gezondheid van de huid en darmen te verbeteren en snel gewichtsverlies te bevorderen.
Magere yoghurt (met of zonder toegevoegde smaakjes)
Yoghurt is een rijke bron van eiwit en calcium. Maar pas op voor de toevoegingen in bijvoorbeeld fruityoghurt. Vaak staat het toegevoegde fruit voor een hoeveelheid extra suiker tot wel meer dan 10 gram in een klein potje van 125 gram.
Groene smoothies: vol energie en koolhydraatarm
Een smoothie met veel groente geeft je een vol gevoel (veel vezels!) en bevat weinig glucose, waardoor je minder snel last krijgt van een schommelende bloedsuikerspiegel. Extra voordeel van al die vezels in je groentesmoothie is dat het erg goed is voor je darmen.
Een goede ontbijt smoothie zit boordevol vitaminen, vezels, gezonde vetten en eiwitten, mede door al het groente en fruit dat erin zit. Dit maakt een heerlijke smoothie perfect om te drinken aan het begin van je dag. Zo ga je zeker goed van start!
Hoewel blenden door de vezels minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt dan juicen, kan het toch voor een bloedsuikerpiek zorgen door de hoeveelheid fruit in de smoothie. Omdat er wat vezels verloren gaan bij het mixen, zullen suikers sneller worden verwerkt.
Ook raak je niet meer vezels kwijt door blenden dan door kauwen. Natuurlijk klopt het dat fruit en groente voedingsstoffen zullen verliezen naarmate je ze meer bewerkt of langer bewaart. Het maakt dan niet uit of je een slowjuicer of blender gebruikt.
Ook al zit een smoothie boordevol gezonde ingrediënten, toch kan het ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel stijgt als de porties te groot zijn of als de ingrediënten niet met de juiste mix of verhouding zijn gemaakt .
De Nutri-Score laat zien welk product een betere samenstelling heeft. Een D of E wil dus niet zeggen dat het product gezond of ongezond is. Het betekent dat het product een minder goede samenstelling heeft dan dezelfde soort producten met een Nutri-Score C, B of A.
Ja, bananensmoothies zijn goed voor gewichtsverlies . Ze zijn rijk aan vezels en reguleren hongerhormonen. Hun zoete smaak en romige textuur kunnen ook helpen om ongezonde trek te verminderen.
Veel mensen verliezen 4 tot 5 pond na een sapkuur van 3 dagen. Detoxdiëten houden in dat je meer superfoods eet die rijk zijn aan antioxidanten, terwijl je gifstoffen en suiker vermijdt. Fruit- en groentesmoothies zijn snel klaar en kunnen in grote hoeveelheden van tevoren worden gemaakt.
5 A Day in sappen en smoothies
Ongezoete 100% vruchtensappen, groentesappen en smoothies kunnen alleen maar tellen als maximaal 1 portie van uw 5 A Day . Bijvoorbeeld, als u 2 glazen vruchtensap en een smoothie op 1 dag drinkt, telt dat nog steeds als 1 portie.
Veel mensen gebruiken een banaan ook in een gezonde smoothie, maar dat blijkt helemaal niet zo'n gezond idee te zijn. Dat zeggen voedingswetenschappers aan de University of California waarschuwen namelijk voor het gebruik van bananen in combinatie met andere fruitsoorten. Fruit bevat namelijk flavonoïden.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak. Hetzelfde geldt voor andere zuivelproducten zoals kwark en room.
Leg bananen niet bij ander fruit in de buurt, want ook zij rijpen sneller door het geproduceerde ethyleen in de bananen. Hiermee beïnvloed je dus het rijpingsproces van dat fruit. Dat is niet zo handig voor de derving, tenzij je dat stuk fruit sneller wil laten rijpen.
Overmatig gebruik kan problemen geven met je maag en/of darmen. Als je te veel neemt kan gember hartkloppingen en uitdrogingsverschijnselen veroorzaken en bij een te hoge dosis kun je zelfs slaperig, duizelig of verward raken. Aangeraden wordt op per dag niet meer dan 4 gram gember tot je te nemen.
Doe er precies genoeg ijs in om de smoothie een romig effect te geven, maar niet te veel. Het beste is om helemaal geen ijs te gebruiken, maar bevroren fruit, groente, vruchtensap, kokosmelk of amandelmelk. Dan heb je toch het koude effect, plús krijg je daarnaast alle vitamines en mineralen binnen.
Moet je gember schillen (voor thee)?
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: in de schil van gember zit voor een deel de voedingsstoffen en het is zonde als je die niet binnenkrijgt. Zorg er wel voor dat je de gember wast voor consumptie om zo vuil, stof en bacteriën te verwijderen.