Snijbiet wordt ook vaak verwerkt in een goede 'stoemp', maar dat kan je natuurlijk niet elke dag eten. De groente rauw invriezen kan, maar dat gaat veel plaats innemen in je vrieskast. Dus misschien is eerst stoven en dan in pakketjes invriezen nog een betere oplossing.
Snijbiet die wordt geteeld voor de stengels blijft tot 7 dagen lang houdbaar. Als de oogst groter lijkt dan verwacht, kan je de snijbiet wassen, snijden, ongeveer een minuut blancheren en in diepvrieszakken stoppen. Door de zakjes in de diepvriezer te bewaren, zijn ze ongeveer 8 tot 12 maanden houdbaar.
Doe ongeveer een pond hele bladeren in kokend water, dek af en blancheer ze 2 minuten (blancheer de stelen 3 minuten). Haal de snijbiet uit het water en dompel ze 2 minuten onder in een ijskoud waterbad. Laat uitlekken. Doe ze in diepvrieszakken met ritssluiting of diepvriescontainers, en laat geen ruimte over.
Gebruik een scherp mes en een snijplank om uw bladgroenten in kleine stukjes van 1 ⁄ 2 inch (1,3 cm) te snijden . Door uw groenten te snijden bootst u de effecten van blancheren na en stopt u de enzymreactie in de groente die smaak- en kleurverlies veroorzaakt.
Hoe snijbiet bewaren? Net zoals andere bladgroentes kan je snijbiet niet zo lang bewaren. De smaak is ook op z'n best wanneer de groente fris en knapperig is. Je bewaart verse snijbiet maximum 2 dagen in de groentelade van je koelkast.
Was snijbiet niet voor het bewaren, omdat blootstelling aan water bederf bevordert. Doe snijbiet in een plastic opbergzak en wikkel de zak strak om de snijbiet, waarbij u zoveel mogelijk lucht uit de zak knijpt. Zet in de koelkast, waar het tot 5 dagen vers blijft.
Bewaren. Bewaar snijbiet in een plastic zak in de koelkast, uit de buurt van producten die ethyleen afgeven, gedurende maximaal vijf dagen . Snijbiet kan worden ingevroren: verwijder de stengels (die niet goed invriezen) en leg de gesneden bladeren ongeveer twee minuten in kokend water. Giet ze af en dompel ze vervolgens onder in ijswater.
Ja en nee. Als u uw bevroren bladgroenten meerdere maanden wilt bewaren, moeten ze eerst worden geblancheerd . Hoewel u boerenkool en andere bladgroenten rauw kunt invriezen, blijven ze slechts een maand tot anderhalve maand houdbaar voordat de textuur, kleur en smaak allemaal beginnen te verslechteren.
Blancheren helpt de smaak, kleur en textuur van verse producten die worden ingevroren te behouden . Blancheren helpt het verlies van vitaminen te vertragen. Blancheren helpt het oppervlak te reinigen van vuil en sommige bacteriën.
Groenten die zonder blancheren zijn ingevroren, zijn veilig om te eten, maar behouden hun kwaliteit mogelijk niet zo lang. Als u weinig tijd hebt, kunnen stevige groenten zoals broccoli, wortels, maïs en zomer- of winterpompoen worden ingevroren zonder blancheren.
Als u alleen snijbietbladeren invriest, raad ik u aan om kleine bosjes bladeren bij elkaar te zetten. Zet de bakplaat in de vriezer, ergens waar deze niet gestoten kan worden, en vries in tot de snijbiet stevig is, ongeveer 1 tot 2 uur . Doe de bevroren snijbiet in een diepvriescontainer of -zak.
Snijbiet is heel gezond en zit barstensvol vitamines en mineralen: A, C en K, ijzer, koper, fosfor, calcium en kalium. Zelfs zoveel, dat de planten al sinds de oudheid als geneesmiddel werden ingezet tegen allerlei kwalen.
Zowel stengel als blad zijn eetbaar. Qua smaak lijkt snijbiet het meest op spinazie, met een aardse ondertoon net als bij bieten.
Een andere optie is om meerdere grote snijbietbladeren op elkaar te stapelen en ze in diepvrieszakken van een gallon te doen (zonder te koken) en ze in de vriezer te leggen . Die bevroren bladeren zijn gemakkelijk grof te snijden en zijn een geweldige toevoeging aan soepen en stoofschotels. Geniet ervan!
Kan je doorgeschoten snijbiet nog eten? Als snijbiet doorschiet kun je nog snel wat bladeren oogsten en eventueel ook de bloeistengel wegknippen. Maar vaak zie je dan toch dat het blad niet goed meer groeit, wat gelig wordt, en de smaak kan wat bitter worden.
Waarvan de witte dus sprekend lijkt op paksoi. Na wat research kwam ik erachter dat paksoi en snijbiet geen familie van elkaar zijn maar het is wel allebei super gezond. De snijbiet is familie van de spinazie en heeft ook iets weg van deze smaak daarnaast kun je die smaak van biet herkennen (ja verrassend).
Bedek met ijswater en laat 1/2 inch ruimte over. Etiketteer met datum en inhoud. Bewaar in de vriezer gedurende 8 tot 12 maanden .
De mogelijke nadelen zijn het verlies van in water oplosbare voedingsstoffen door uitloging en de productie van afvalwater . Heet water (70°C–100°C), hete lucht (ongeveer 100°C) en stoom bij omgevingsdruk worden vaak gebruikt voor blancheren.
Alle groenten moeten worden geblancheerd en snel worden gekoeld voordat ze worden ingevroren, gedroogd of gedehydrateerd. Uitzonderingen: Gesneden of in blokjes gesneden uien, groene uien, prei en paprika's hoeven niet te worden geblancheerd voordat ze worden geconserveerd.
Blancheer de groenten .
Dompel je groenten een korte tijd onder, meestal 30 seconden (zachte spinazie) - 3 minuten (grote boerenkool), afhankelijk van hoe zacht je groenten zijn. Ik vind dat een stoommandje dit proces heel snel en eenvoudig maakt. Blancheren is belangrijk om de groenten beter in de vriezer te houden.
Je kunt ook gekookte boerenkool invriezen , inclusief hamhocks en alle bouillon of andere ingrediënten die je hebt gebruikt om ze te koken. Laat ze volledig afkoelen en doe ze dan in diepvriesbestendige zakken of bakjes. Verwijder zoveel mogelijk lucht, sluit ze goed af en label ze. Bewaar ze 3 tot 6 maanden in de vriezer.
Voorgesneden groenten kun je langer bewaren als je ze direct na aankoop invriest. In de vriezer kun je ze maximaal 1 jaar bewaren.
Een restje gekookte snijbiet kun je 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Groene snijbiet kan in dunne plakjes gesneden worden, met olijfolie worden gedresseerd en rauw worden gegeten . Het kan ook worden gebakken of gekookt in frittata's, taarten, soepen en gratins. Hoogwaardige snijbietbladeren zijn schoon, groot, glanzend en mals. Ze hebben stevige bladstelen en geen beschadigde of verkleurde delen.
Vermijd verwelkte stengels of bladeren. Knip het touwtje dat de snijbiet bij elkaar houdt af en verwijder en gooi alle beschadigde bladeren weg. Snijd de witte stengels bij. Bewaar in de koelkast in een afgesloten plastic zak tot drie dagen .