Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker.
In het algemeen geldt dat pure chocolade tot wel twee jaar houdbaar kan zijn, terwijl melkchocolade en witte chocolade ongeveer een jaar goed blijven. Om de houdbaarheid van chocolade te verlengen, is het belangrijk om het op de juiste manier op te slaan.
Maar voordat u chocolade in de koelkast legt, wikkelt u deze eerst stevig in om deze te beschermen tegen geuren en condensatie, en sluit u deze vervolgens af in een luchtdichte verpakking. Wanneer u deze eruit haalt, laat u deze weer op kamertemperatuur komen voordat u deze uitpakt. Hierdoor blijven uw chocolades drie tot zes maanden eetbaar.
Hoewel je over een wel héél stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt. Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.
Je hebt natuurlijk voor je chocolade betaald maar we vinden het toch fijn als je een beetje op je chocolade past. Maar er is redding! Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Gekoeld kan de chocolade een paar maanden bewaard worden . Of het nu alle chocolade is of slechts een deel van de chocolade die je nodig hebt, restjes werken goed in elk recept waarin de chocolade uiteindelijk aan wat hitte wordt blootgesteld, zoals gebakken goederen of custards op het fornuis.
De beste manier om je cannabischocolade vers te houden is om het in folie te wikkelen, in een luchtdichte container te doen en het op een droge, koele, donkere plek te bewaren, zoals je voorraadkast of koelkast. Een koelkast is de beste optie om te voorkomen dat chocolade zacht wordt of smelt bij kamertemperatuur .
Ja, je kunt chocoladechips invriezen om hun houdbaarheid te verlengen . Zorg er wel voor dat je ze in een luchtdichte container of vacuümverpakking bewaart om te voorkomen dat er vocht in komt en ze bederven.
Preciezer is het als je wat chocolade op een paletmes of plastic krabbertje doet en in de koelkast legt. Na een minuut of drie zal de chocolade uitharden. Je kunt de chocolade dan van het paletmes afslaan of door het krabbertje te buigen, los laten komen. Je ziet daarbij of de chocolade uithardt en of er een knak is.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Mits goed opgeslagen is chocolade 1 jaar houdbaar. Dit geldt voor de producten zonder vulling: massieve chocolade, zoals tabletten en holle figuren zoals Paashazen en Paaseieren.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Chocoladechips: Ongeopend in de voorraadkast zijn chocoladechips twee tot vier maanden houdbaar. Je kunt ze ook zes tot acht maanden in de koelkast bewaren of twee tot drie jaar in de vriezer als je ze wilt gebruiken voor een toekomstige partij koekjesdeeg.
Controleer op veranderingen in het uiterlijk, zoals dofheid, verkleuring of witte strepen die bekend staan als chocoladebloei . Dit is misschien niet schadelijk, maar kan de smaak en textuur beïnvloeden. Kijk ook naar de textuur zelf; een broos of korrelig gevoel kan erop duiden dat het zijn beste tijd heeft gehad.
Er zijn verschillende indicatoren dat chocolade bedorven kan zijn. Deze omvatten een doffe uitstraling, een witachtige film op het oppervlak (bekend als chocoladebloei), een ranzige geur of een zure smaak .
Over het algemeen kan het koelen van chocolade de houdbaarheid met ten minste 25% verlengen, terwijl het invriezen de houdbaarheid met 50% of meer kan verlengen. Doe de originele doos in een stevige plastic diepvrieszak, sluit deze goed af en bewaar deze vervolgens tot een jaar in de koelkast, of vries deze tot 18 maanden in voor de beste kwaliteit .
Controleer op tekenen van schimmel of bederf voordat u ze consumeert, aangezien verlopen edibles gastro-intestinale problemen of voedselvergiftiging kunnen veroorzaken . Let ook op tekenen van smaak of textuur, aangezien dit tekenen kunnen zijn van een verslechterende zelflevensduur.
Als tijd geen probleem is, laat het dan op kamertemperatuur staan, want dan heb je de beste kans op perfecte resultaten. Als je weinig tijd hebt, kun je de chocolade in de koelkast leggen om de uithardingstijd te halveren . Je kunt ook een vriezer gebruiken, maar laat de chocolade daar dan niet te lang in liggen.
De wateractiviteit in de koelkast, oftewel het vocht, begint zich te vormen/ruimte te maken in de microscopisch kleine ruimtes van de mal , wat resulteert in druppels op de chocolade of problemen bij het uit de mal halen.
Dit kan leiden tot vriesbrand of die troebele oppervlaktetextuur die bekend staat als chocoladebloei . Chocoladebloei ontstaat in feite wanneer de chocolade zijn tempering verliest en de natuurlijke cacaoboter van de chocolade naar de oppervlakte komt.
Om de weelderige texturen en diepe smaken van uw chocolade te behouden, bewaart u deze op een koele, droge plek uit de buurt van zonlicht. Als u merkt dat uw binnenomgeving boven het ideale bereik van 15°C tot 18°C uitkomt, kies dan een donkere, geïsoleerde kast uit de buurt van warmtebronnen .
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
De witte waas ontstaat door kristallisering en heeft dus niks met schimmel te maken. Je kunt beslagen chocolade dus gerust eten, al is het helaas wel een stuk minder lekker.