Leonidas is een Belgische keten die hoofdzakelijk chocolade en
Het wereldwijde succes van de Belgische chocolade
Leonidas is al meer dan 100 jaar een groot succes. Dankzij zijn onberispelijke kwaliteit en betaalbare prijzen is het merk uitgegroeid tot een echte wereldtopper. Leonidas is actief in 40 landen en telt via zijn franchisesysteem zo'n 1200 winkels.
Bonbons worden van oudsher met de hand gemaakt door een banketbakker, patissier of confiserie. Met name Frankrijk en België staan hierom bekend. Ook in Nederland worden dergelijke bonbons ambachtelijk gemaakt, maar deze genieten voornamelijk lokale bekendheid.
Leonidas telt ongeveer 1.400 verkooppunten over de hele wereld - waarvan 350 in Frankrijk en 350 in België – en is permanent op zoek naar nieuwe ambassadeurs van het merk.
Leonidas wil je momenten van puur genot laten beleven. Daarom gebruiken onze Meester-Chocolatiers alleen chocolade op basis van 100% pure cacaoboter.
Wie Leonidas-pralines proeft, kan er maar niet genoeg van krijgen. De verfijnde chocolade valt bij iedereen in de smaak. De productiecapaciteit wordt opgedreven en de nv Confiserie Leonidas koopt de oude Crown-Baelefabriek in de Anderlechtse Graindorlaan 41-43, waar zich ook vandaag nog de hoofdzetel bevindt.
Proef de verfijnde smaken en het vakmanschap van Taiwan met elke hap van Fu Wan Chocolate. Winnaar van onder meer de 'beste pure chocolade ter wereld' van de International Chocolate Awards wereldfinale.
Stop ze in een luchtdichte doos in metaal of plastic. Zet de doos vervolgens in een koele afgesloten ruimte, zoals een kast of rek in de gang of de kelder. Eet je Leonidas-pralines in elk geval binnen enkele weken op en bewaar ze nooit langer dan drie maanden.
Hou je van wit en melk of ga je liever voor pure chocolade? Ideaal als geschenk of voor jezelf. Een doos pralines van 500 g bevat ongeveer een 35-tal pralines.
De naam Leonidas is afkomstig van de oprichter van het bedrijf, Leonidas Kestekides. Toen Kestekides' neef Basilio Kestekides het bedrijf van Leonidas overnam, noemde hij het uit eerbetoon Leonidas.
Een kok in Portugal heeft het duurste chocolaatje ooit gemaakt. Het kost maar liefst 8000 euro. De bonbon is gemaakt van dure ingrediënten. Zo is hij helemaal bedekt met een laagje goud.
Bonbons en chocoladerepen worden duurder door de stijgende cacaoprijs. De prijs voor de grondstof van chocola kan oplopen tot zo'n dertien euro. Deze prijsstijging is voornamelijk te wijten aan de slechte oogsten in West-Afrika, waar minimaal 70 procent van de cacao vandaan komt.
De eerste praline
De Franse minister César (1598-1675), hertog van Choiseul en graaf van Plessis-Praslin had veel last van een slechte spijsvertering. In de veronderstelling zijn baas goed te doen, bedacht de kok van César daarom een nieuw snoepje: een chocoladepraline met amandel en suiker.
Voor wie graag van lekkere chocolade geniet en toch zijn bloedsuikerwaarden stabiel wil houden, zijn de pralines Zonder Toegevoegde suiker van Leonidas een absolute aanrader!
Deze gekarameliseerde witte chocolade, ook wel 'dulcey' genoemd, is bijzonder lekker en smeuïg.
Belgische chocolade wordt gemaakt van erg fijn gemalen cacaobonen, zodat ze een structuur heeft van vijftien tot achttien micron. Hoog cacaogehalte. Belgische chocolade heeft een hoger cacaogehalte dan de meeste internationale producten. Pure cacaoboter.
Tijdens een recente merkenstudie waaraan 20.000 Belgen deelnamen, kwam Leonidas als absolute winnaar uit de bus in de categorie chocolade.
Overal zijn de pralines van Leonidas te koop. En allemaal komen ze uit de fabriek in Brussel. Geproduceerd met respect voor de vier sleutelwaarden van starter Leonidas: versheid, kwaliteit, keuze en betaalbaar voor iedereen.
Gemiddelde voedingswaarde per 100g : Energie 2158kJ / 516kcal –Vetten 31g – waarvan verzadigde vetzuren 14g – Koolhydraten 51g – waarvan suikers 46g – Vezels 3g - Eiwitten 5g – Zout 0,1g. Op een koele en drooge plaats bewaren tussen 15°C en 18°C.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Chocolade bewaren in de koelkast
Chocolade blijft op zijn best als je het droog, donker en koel bewaart. Daarom bewaren veel mensen chocolade in de koelkast.
Pralines kan je invriezen om ze langer te bewaren, maar je moet de regels van de kunst volgen. Kies een luchtdichte verpakking. Vermijd lege plaats in het doosje. Lucht vertraagt het invriezen en het vocht dat in de lucht zit, veroorzaakt suikerbloem.
Sinds 2002 is Carlo Midiri eigenaar van patisserie en chocolaterie George Vis in Noordwijk. Hij geldt nu als de beste chocolatier van Nederland. Ook won hij al verschillende prijzen, waaronder de Dutch Pastry Award, een vakwedstrijd op het allerhoogste niveau.
De winnaar
De gedecoreerde figuurtjes van Aldi kwamen het best uit de test, met een score van 20,5/25. De chocolade Sinterklaas van Hema (die van 125 g) kaapte de zilveren medaille weg met 19,5/25 en de derde plaats is voor Carrefour met een mooie 18,25/25.
In principe kan gezegd worden dat de algemene cacaokwaliteit van Lindt Chocolade niet beter is dan die van andere supermarktpralines. Afhankelijk van het productsegment vind je alleen kwaliteiten die de koper met Lindt associeert in het prijssegment, dat ook voor Lindt duurder is.