Je kunt paneermeel zelf maken door twee stukken beschuit tegen elkaar te wrijven of droog brood fijn te wrijven. Als alternatief zou je ook verkruimelde cornflakes of walnoten kunnen gebruiken. Het wordt gebruikt om voedsel te voorzien van een krokant laagje, ook word het soms gebruikt om kwetsbaar eten te beschermen.
Eigenlijk kan je bijna alles gebruiken wat een beetje dezelfde structuur als paneermeel heeft, zolang het maar niet te uitgesproken is qua smaak. Dus gemalen haver of zelfs sojavlokken zijn een optie.
Je verwacht het niet, maar cornflakes zijn een goed alternatief voor paneermeel. Doe een paar handjes cornflakes in een plastic zak, knoop de zak dicht en verkruimel de cornflakes een beetje. Dit kun je doen met een deegroller door te rollen over de zak (pas op dat hij niet open gaat).
In plaats van paneermeel kun je ook wat in melk geweekt brood erbij doen, dan wordt de bal wat luchtiger. Astrid's ultieme tip? Haal de gehaktballen na het draaien nog even door het kruidenpaneermeel.
Haver is een prima vervanger voor broodkruimels en kan gebruikt worden als bindmiddel in gehaktballen of gehaktbrood.
Ja, je kunt havermout in gehaktbrood doen . Gebruik de ouderwetse havermoutvlokken en ze houden het vocht vast als broodkruimels.
Voeg een licht geklopt ei toe, maar niet te veel. Ei fungeert als bindmiddel voor de ingrediënten, maar je hebt er maar een kleine hoeveelheid van nodig. Eén klein ei is voldoende voor een pond gehakt. Als alternatief, als je een eivrij dieet volgt, kun je vers brood weken in melk, waarbij je overtollige melk eruit knijpt , om te gebruiken als bindmiddel.
Voor de binding en de smaak kruidt de slager het vlees en voegt tevens zout toe. De hoeveelheid kruiden en zout zijn afhankelijk van de toepassing van het gehakt. Thuis kneden we ook graag een eitje en handvol paneermeel of gemalen oud brood door gehakt. Dat zorgt voor extra binding en stevigheid.
Paneren doe je door bijvoorbeeld groente, vlees of vis achtereenvolgens door bloem, de ei vervanger en het paneermiddel (bijvoorbeeld paneermeel, panko of broodkruim) te halen. Mocht de korst niet meteen dik genoeg zijn, dan kan je dit nogmaals herhalen.
Gebruik het net als gewoon paneermeel: strooi het over een ovenschotel gemengd met wat geraspte kaas of wat klontjes boter. Havermout is ook heel geschikt om vlees, kip of vis mee te paneren. Het krijgt daardoor een knapperige, grove paneerlaag.
Melk of yoghurt kan dienen als een uitstekend alternatief voor het ei in het paneren. Dompel je voedsel eerst onder in melk of yoghurt en zorg ervoor dat het goed bedekt is. Vervolgens rol je het door de paneermeel om een knapperige korst te creëren.
Sommige mensen zweren ook bij maizena in plaats van bloem. Dat zou het eindresultaat nog net iets krokanter maken. Dit is de meest eenvoudige manier om vis te paneren, maar natuurlijk kan je dat knapperig korstje ook pimpen.
Paneermeel wordt voor twee doeleinden gebruikt. Het eerste doel is om voedingswaren te voorzien van een aangenaam krokant laagje, zoals bij een schnitzel of kroket. Maar men kan ook paneren om een kwetsbaar product te beschermen, zoals vis.
Haal wat je wilt paneren eerst door bloem (klop overtollige bloem eraf), dan door losgeklopt ei en vervolgens door paneermeel. De bloem zorgt ervoor dat er meer ei aan het vlees blijft plakken, het ei maakt dat er meer paneermeel blijft zitten.
In plaats van paneermeel kun je ook fijngewreven beschuit nemen, broodkruimels, panko (Japans broodkruim) of platgeslagen cornflakes.
Kip, vis, groente zoals courgette, aubergine of bloemkool, champignons, tofu, verschillende soorten kaas en ga zo maar door.
Paneermeel bestaat simpelweg uit heel veel kruimels van beschuit of brood. Je kunt paneermeel zelf maken door twee stukken beschuit tegen elkaar te wrijven of droog brood fijn te wrijven. Als alternatief zou je ook verkruimelde cornflakes of walnoten kunnen gebruiken.
Hamburgers zonder broodkruimels zijn de norm. Ze kunnen dienen als bindmiddel , maar het mooie van hamburgers is dat er zoveel manieren zijn om ze heerlijk te maken! Als je wilt dat hamburgers zonder broodkruimels bij elkaar blijven, gebruik dan vers vlees en laat ze afkoelen in de koelkast voordat je ze gaat koken.
Houd een kommetje water bij de hand en maak je handen nat voordat je een gehaktbal rolt. Zo voorkom je dat het mengsel blijft plakken. Olijfolie helpt ook. Om gehaktballetjes van gelijke grootte te krijgen, kun je het mengsel scheppen met een hulpmiddel zoals een ijsschep of een maatlepel.
Schuur twee beschuiten tegen elkaar en je krijgt vanzelf paneermeel. Waren alle dingen maar zo simpel. Dit is ook de reden waarom je in recepten voor oma's gehaktbal vaak een beschuitje ziet staan. Deze werden namelijk gebruikt in plaats van paneermeel.
Het is het beste om geen bloem te gebruiken in plaats van broodkruimels . Hoewel je bloem kunt gebruiken om kip te coaten, zal het niet de knapperige textuur hebben die broodkruimels of een alternatief kunnen bieden. Gebruik geen bloem als bindmiddel in gehaktballen, omdat het mengsel dan pasta-achtig wordt.
Ei en paneermeel worden vaak gemengd om vocht en malsheid toe te voegen . Een andere bindmiddeloptie waar mensen bij zweren is een panade, wat verse of droge paneermeel is die in melk is geweekt. "De geweekte paneermeel helpt voorkomen dat de eiwitten in het vlees krimpen", zoals culinair schrijver Tara Holland uitlegde in de Kitchn.
Vervangers voor broodkruimels
¼ kopje panko . ¼ kopje cracker- of pretzelkruimels . ¼ kopje verkruimelde cornflakes of andere ongezoete granen, zoals verkruimelde zemelen. ⅔ kopje gewone havermoutvlokken (Gebruik dit alleen als vervanging voor broodkruimels in gehaktbrood en andere vleesmengsels, zoals hamburgers.
Maal de havermout in een keukenmachine tot het de consistentie van broodkruimels heeft en gebruik het als een lichte en voedzame coating voor vlees of als bindmiddel in recepten voor gehaktballen.
" Broodkruimels zijn de beste vulling voor gehaktbrood", zegt Salazar. Droog broodkruim werkt samen met je andere vloeistofbindende ingrediënten (zoals melk en ei - daarover later meer) om je brood bij elkaar te houden en het een kruimelige, zachte textuur te geven.