Zetmeel zorgt voor binding Met maïzena (maïszetmeel) of aardappelzetmeel geef je soepen en ook sauzen namelijk extra binding in een handomdraai. Los een deel zetmeel op in een kleine hoeveelheid water tot je een glad papje hebt en voeg dit toe aan je soep om klonters te voorkomen.
Ga voor bloem of maïszetmeel
Dat trucje kun je ook gebruiken als je soep te dun blijkt. Meng 1 el bloem of maïzena met 3 el soep in een apart kommetje, en voeg dat mengsel opnieuw toe aan je soep. Breng zachtjes aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.
Voeg bloem of maïzena toe
Doe een eetlepel van beide in een kleine kom en roer er 2-3 eetlepels soep door tot je een glad mengsel hebt. Roer dit terug in de soep en breng het aan de kook. Laat het een paar minuten koken zodat de zetmeelkorrels kunnen barsten en dikker worden en de bloemsmaak eruit kan koken.
Is je soep te dik, doe er dan wat extra bouillon bij. Naast peper, zout, tijm, laurier, nootmuskaat en andere courante kruiden, kan je je soep upgraden met 'Out of the Box' kruiden voor een verrassend effect. Zo kan je bij pompoensoep komijn of saffraan toevoegen, of kardemom bij wortelsoep.
Volgens Ineke Hoeksema zorg je dat je erwtensoep de goede dikte krijgt door je bouillon niet in één keer toe te voegen. ,,Wanneer je alles er in één keer in gooit kan je soep heel waterig worden. Als je het stap voor stap toevoegt, kun je zelf bepalen hoe dik de snert zal worden.”
Is de soep toch nog te dun? Dan kun je altijd een beetje maïzena toevoegen om de soep te binden.
Voeg bloem of maizena toe
U kunt soep dikker maken door er bloem, maïzena of een ander zetmeelvervanger aan toe te voegen.
Veel mensen vinden het lastig om water zonder bouillon of iets dergelijks toe te voegen om de soep extra smaak te geven als deze wat dik is. Maar zolang je je aan de gulden middenweg houdt, is de kans klein dat de soep die je zo lekker vindt, vies wordt!
Bewaar en gebruik pastawater .
Als u wat van de ingrediënten in de pan doet en deze toevoegt wanneer u de pasta en soep mengt, worden dikke soepen dunner en losser. Ook zorgt het ervoor dat soepen op basis van bouillon dikker worden, waardoor de saus aan de pasta blijft plakken.
In dit stadium kunnen de effecten van de noedels die meer vocht opnemen en de resulterende toename in concentratie van gehydrateerde zetmeelmoleculen in de resterende vloeistof ervoor zorgen dat die vloeistof behoorlijk dik wordt. Uiteindelijk is wat ooit een soep was, nu een stoofpot.
De beste soorten zetmeel om te gebruiken zijn die welke uitzetten bij contact met water en samenbinden om een rijkere consistentie te bieden. Bloem, aardappel, linzen, maïszetmeel, rijst, pasta, noedels en brood bevatten allemaal de nodige zetmelen om soep te verdikken.
De meest klassieke en zekere manier om een soep op basis van bouillon dikker te maken is met een maïzenapapje. Klop gelijke delen maïzena (of pijlwortel) en water of bouillon door elkaar en klop het dan door de pan soep . Een goede verhouding om een aangename dikte te krijgen zonder dat je soep klef of zwaar smaakt, is één eetlepel.
Maizena . Maizena is een zeer effectief verdikkingsmiddel, en een klein beetje kan al een heel eind komen. Voeg maizena toe aan een kleine hoeveelheid koud water of andere vloeistof (wijn of bouillon) en klop tot een dikke brij. Vervolgens kan de brij worden geroerd in een sudderende soep, beetje bij beetje, om de uiteindelijke consistentie te bepalen.
Bloem: Maak de chowder dikker met bloem voor alle doeleinden . Kruiden: Kruid de vissoep met Old Bay-kruiden, zout en peper. Verdampte melk: Verdampte melk maakt de chowder nog dikker en rijker.
Je wilt het opwarmen en de smaken van de andere ingrediënten in je soep laten absorberen, maar dat is alles. Het mag nooit langdurig op het fornuis sudderen . (Sommige tomatensoepen of chowders zijn uitzonderingen op deze regel — je voegt je zuivelproducten eerder in het kookproces toe.
Met wat geluk preciseert het recept dat je de saus tot de helft moet laten inkoken. Wanneer de helft van de vloeistof verdampt is, weet je dat de saus voldoende is ingekookt. Bij een doorsnee recept (een hoeveelheid voor 4 personen) duurt dat 15 à 20 minuten. Vaker nog staat er helemaal geen aanwijzing bij.
Maizena: mix en fix!
Voor een andere methode pak je bloem, maizena of aardappelzetmeel uit de kast. Twee eetlepels van een van deze goedjes doen wonderen voor je soep! Mix ze in een bakje met koud water totdat een vloeibaar papje ontstaat. Giet kleine delen van dit papje bij je soep terwijl je goed doorroert.
Voeg vloeistof toe . Bouillon, room, melk, of wat de basis van de soep ook is, voeg gewoon wat extra toe, laat sudderen, proef, breng opnieuw op smaak en serveer.
Voeg extra water toe, vooral als de soep pasta of rijst bevat, omdat deze veel van de extra soepvloeistof hebben opgenomen tijdens de opslag in de koelkast . PennState Extension raadt aan om 1,5 kopje water toe te voegen voor elke 1 liter soep.
Water. Je hebt dit vast wel bij de hand! Als je recept vraagt om een kleine hoeveelheid bouillon om een pan te deglaceren of om een soep, stoofpot of saus te verdunnen, probeer dan water in dezelfde verhouding van één op één .
VOEG MEER VLOEISTOF TOE
De eenvoudigste manier om je soep te rekken is door meer vloeistof toe te voegen . Dit vergroot niet alleen het volume, maar verdunt ook de smaken enigszins, waardoor het geschikter is voor grotere bijeenkomsten.
Er zijn verschillende manieren om pompoensoep dikker te maken. De makkelijkste manier is om de soep te laten inkoken door wat van de vloeistof te laten verdampen. Je kunt ook een papje van bloem of maizena en water gebruiken, een theelepel of twee van een van beide verdikkingsmiddelen toevoegen aan een kleine kom en 2 tot 3 theelepels soep erdoor roeren om een papje te maken .
U kunt de dikte van de soep aanpassen door er een beetje water aan toe te voegen om de soep dunner te maken of door er met een lepel bouillon uit te scheppen om de soep dikker te maken.
Vlees. Vaak worden aan erwtensoep verschillende soorten vlees toegevoegd, zoals rookworst, spekjes en varkenspootjes of krabbetjes. Die laatste maken de erwtensoep dikker door de gelatine die erin zit.
Dikker maken
Zelfgemaakte soep en saus is toch het lekkerst. Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.