Tik met de bolle zijde van een eetlepel op de brede onderzijde van het ei (hier zit een luchtzakje) en breek de schaal. Pluk dan stukken eierschaal weg met je duim. Of beweeg de lepel onder het vlies tussen het ei en de schaal. De eierschaal kom er dan bijna in 1 beweging af.
Er is wel goed nieuws: eieren die lastig te pellen zijn, zijn vaak kakelvers. Bij verse eieren zit er nog geen lucht tussen de eierschaal en het vlies. Het eiwit zit daardoor heel dicht tegen de schaal aan en dat maakt pellen lastig: of je trekt stukjes ei mee of er blijft een dof vlies om het ei zitten.
Het idee is dat je een hardgekookt ei in een glas met water stopt, je hand bovenop het glas legt en daarna de boel flink schudt. Na een paar seconden kun je de schil zo van het ei laten glijden.
Om je ei daarna goed te kunnen pellen, moet je het ei laten schrikken. Dit doe je door het hete water meteen af te gieten en de eieren, nog in de pan, onder het koude water te houden. Dit stopt de garing. Koel je eieren goed af door de kraan direct op de eieren te houden, tot de pan vol is.
Koud en kokend water
Reken zodra de eieren in het water liggen voor een zacht ei vier en halve minuut, voor een ei waarbij het wit gestold is en het geel zacht is zes minuten en voor een hard gekookt ei acht minuten.
Heeft u maar 1 ei gekookt, dan kunt u dit in een glas met koud water doen, dat u met uw hand op de bovenkant goed schudt. Of gebruik er een afsluitbaar potje voor, zoals een oude jampot. Dat is laten schrikken en schudden ineen en het zorgt ervoor dat de schaal er vervolgens gemakkelijk vanaf komt.
U prikt het namelijk in de onderkant, de wat plattere kant, van het ei. Aan deze kant zit in het ei een luchtzakje. Bij temperatuurswisselingen zet dit luchtzakje uit waardoor het ei barst. Door er een gaatje in te prikken, kan de lucht eruit en breekt de schaal niet.
Het maakt niet uit of je het ei hebt laten schrikken onder koud water; deze methode werkt altijd. Draai de deksel dicht en schud gedurende 10 seconden het potje krachtig op en neer. Haal het ei uit het potje. In de meeste gevallen blijft de schil achter in het potje, soms moet je hem er nog even af halen.
Hoe lang moet een ei koken in koud water? Een ei koken vanaf koud water, dus het ei in het water stoppen voordat je het water gaat koken, creëert een lekker smeuïg en zacht ei. Dit komt doordat het water stap voor stap op temperatuur komt en het ei daardoor langzamer stolt.
Als je eieren te lang laat koken, ontstaat er rond de eidooier een groenachtige ring als gevolg van een reactie van ijzer en zwavelhoudende bestanddelen. Dit oogt minder aantrekkelijk maar is niet schadelijk. Eieren kunnen niet hun schaal in de microgolfoven worden gekookt.
Zodra het water borrelt laat je er zachtjes het ei in zakken. Wacht 4 à 5 minuten voor een zachtgekookt eitje. Heb je liever een hardgekookt exemplaar, wacht dan 8 à 10 minuten. Snijd een boterham in reepjes en bak ze in wat hete boter krokant langs beide zijden.
Als je het ei onder koud stromend water houdt of in een kom water dompelt, helpt dit om de schaal te verwijderen. Gebruik bij het hardkoken van eieren altijd eieren die een paar dagen in de koelkast hebben gelegen, omdat ze gemakkelijker te pellen zijn dan verse eieren. Bewaar hardgekookte eieren in de koelkast in hun schaal en gebruik ze binnen een week.
Of u nou van hard- of zachtgekookte eieren houdt, beide zijn even gezond, dus daar hoeft u het niet van af te laten hangen. Wel is bij te zacht gekookte eieren altijd risico op een salmonellavergiftiging. Vooral voor kwetsbare groepen, zoals ouderen en kleine kinderen, is het dan belangrijk dat eieren goed gaar zijn.
Dit komt doordat het eiwit of "albumen" in een vers ei een relatief lage pH-waarde heeft, waardoor het zuur is . Wanneer gekookt, hechten deze verse eiwitten zich sterk aan het membraan van de binnenste schil. Naarmate een ei ouder wordt, stijgt de pH-waarde en is de kans kleiner dat het binnenste membraan zich aan het albumen hecht, waardoor de schil veel gemakkelijker loslaat.
Eieren in het algemeen
Hardgekookte eieren kunnen moeilijk te pellen zijn als ze erg vers zijn. Dit komt doordat een ei van binnen krimpt tijdens opslag, waardoor het binnenste membraan van de binnenkant van de schaal wordt weggetrokken . Om deze reden zal een hardgekookt ei gemakkelijker te pellen zijn als het 1 of 2 weken is bewaard voordat het wordt gekookt.
Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten. Reken voor een zacht gekookt ei op 6-7 minuten.
De belangrijkste reden om eieren te laten schrikken in koud water is het stoppen van het kookproces. Omdat eieren een schaal hebben, blijft het nog lang warm binnen in het ei. Daardoor blijft het ei verder garen. Wie een zachtgekookt ei wil, doet er dus goed aan om het af te koelen met koud water.
Laat de eieren 10 minuten of langer in het ijsbad liggen, zodat ze helemaal afkoelen en makkelijk te pellen zijn (u kunt ze ook onder stromend koud water houden, maar zonder de koude schok van het ijsbad kan het pellen lastiger zijn, vooral als uw eieren net zo vers van de boerderij zijn als de onze).
Er zijn een paar opties. Als je kookt, kun je je eieren in kokend water dompelen, ze ongeveer 30 seconden laten koken om de buitenkant van het eiwit te laten stollen, en dan de temperatuur verlagen en ze afmaken op ongeveer 180 tot 190°F, of 82 tot 88°C (een heel laag sudderen).
Tik met de bolle zijde van een eetlepel op de brede onderzijde van het ei (hier zit een luchtzakje) en breek de schaal. Pluk dan stukken eierschaal weg met je duim. Of beweeg de lepel onder het vlies tussen het ei en de schaal. De eierschaal kom er dan bijna in 1 beweging af.
Naarmate een ei ouder wordt, stijgt de pH-waarde en kan het binnenste membraan zich minder goed aan het albumen hechten, zodat de schaal veel gemakkelijker afpelt. Een simpele oplossing voor het lastige pellen van verse eieren, is door ze na aanschaf eerst een week of twee in je koelkast te laten rijpen.
Eieren opzetten met koud water
Houd de onderstaande kooktijden aan als je ervoor kiest om de eieren op te zetten met koud water: Zacht ei: 3 minuten koken. Halfzacht ei: 4-5 minuten koken. Hardgekookt ei: 7 minuten koken.
Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien.
Check het ei op barstjes. Niet alleen barst zal het dan verder barsten bij het koken. Een gebarsten ei kan slecht geworden zijn en gooi je dus beter weg.