Te veel zout gebruikt Als u te veel zout heeft gebruikt in een gerecht, zijn er talloze opties om het weer goed op smaak te krijgen. Zo kunt u het gerecht verdunnen met water, melk of room. Maar net wat erbij past. Ook citroen, azijn of suiker helpen om de smaak te neutraliseren.
Een snelle manier om het zoutniveau in stoofpotjes, sauzen of soepen te verminderen, is om er water aan toe te voegen. Je gerecht zal dan wel wat vervlakken en je zal ook wat smaak verliezen maar het zal veel minder zout proeven. Van daaruit kan je dan je gerecht opnieuw bijkruiden.
Als water geen optie is, kun je proberen het zout te verdoezelen met een andere smaakmaker. Limoen- of citroensap, balsamicoazijn, andere azijn, witte wijn, suiker of honing zijn heel goed in het neutraliseren van andere smaken.
Mocht je vlees bijvoorbeeld te zout zijn, zorg er dan voor dat je een ongezouten en ongekruid bijgerecht erbij serveert, denk hierbij aan ongezouten aardappelen of rijst. Als het vlees nog niet gebakken is, kun je het ook in water leggen om het zout eraf te laten spoelen.
Het toevoegen van een product dat rijk is aan zetmeel kan helpen de zoute smaak tegen te gaan. Het zetmeel absorbeert het zout waardoor je gerecht een betere smaakbalans heeft. Voorbeelden van zetmeelrijke producten zijn aardappelen, pasta, noedels en rijst.
"Als iets te zoet is, kun je er iets zuurs aan toevoegen, en andersom", legt Klosse uit. Met zuur bedoelt hij niet alleen citroen of azijn, maar alles wat 'strak' of 'samentrekkend' is. "Verse gember of rode peper bijvoorbeeld.
Vindt u dat de saus te bitter smaakt als u ervan proeft? Voeg dan gewoon wat suiker of rozijnen toe.
Als de soep of stoofpot te zout is, kunt u zetmeelrijke ingrediënten toevoegen, zoals noedels, granen of aardappelen . Deze stoffen nemen namelijk heel goed zout op. Ook groenten of bonen uit blik (liefst met minder zout!) kunnen de zoute smaak verminderen.
Hoe je water gebruikt om overgezouten vlees te repareren: Gekookt vlees, vis en andere eiwitten die te veel zout aan de buitenkant hebben door een rub of gewoon door te royaal zouten, kunnen ook worden gered met water. Spoel ze gewoon even snel af onder stromend water en dep ze droog met een papieren handdoek voordat je ze serveert .
Voeg een zuur ingrediënt toe
Het zal het natriumgehalte van uw gerecht niet verlagen, maar het toevoegen van een zuur ingrediënt, zoals citroensap, azijn of zelfs een tomatenproduct, kan de zoutheid van een gerecht neutraliseren. Begin met een scheutje of een kneepje, roer goed om te mengen en proef het voordat u er meer aan toevoegt.
Als je merkt dat je veel dorst hebt, dan heb je waarschijnlijk te veel zout gegeten. Dat komt omdat zout vocht onttrekt aan je lichaam. Ook hier weer geldt: drink veel water. (Let wel even op: heb je vaak dorst, meld het dan even aan je dokter, dorst is bijvoorbeeld ook een symptoom van diabetes type 2.
Neutraliseer de smaak met zetmeel
Je kunt zetmeel gebruiken om de smaak van je gerecht te neutraliseren. Zetmeel zit onder andere in granen, zoals rijst en pasta, maar ook tarwe of maïs.
Zuur maskeert: een andere manier om zout te neutraliseren of beter te maskeren is om er een zuur aan toe te voegen. De zure smaak van bijvoorbeeld citroensap of azijn zal de zoute smaak verbergen. maar ook een klein snufje suiker kan wonderen doen.
Probeer de aardappeltruc.
Om zout tegen te gaan, doe je een geschilde rauwe aardappel in de pan met kokende soep . De zetmeelrijke knol zal vloeistof en een deel van het overtollige zout absorberen. Je moet de aardappel eruit halen als hij volledig verzadigd is met extra zout, maar voordat hij volledig gaar is, ongeveer 30 minuten.
Mogelijkheid 1: je moet je stoofvlees nog maken
Laat je vlees een korstje krijgen, voeg de bloem toe en laat eventjes meebakken. Daarna voeg je zoals gewoonlijk de vloeistoffen toe. Je hebt ongetwijfeld ook al gehoord van dit trucje: een boterham met mosterd zou hét geheime ingrediënt voor hemels stoofvlees zijn.
Stoofvlees kan taai worden; geen hoge temperaturen of snelle temperatuurwisselingen dus. Net kopje onder zetten. Check af en toe of er nog genoeg vocht in zit. Kies een zure vriend als bruin bier, rode wijn of tomaten uit blik.
Knijp wat citroensap of sinaasappelsap over je gerecht . De zure smaak voegt een nieuwe laag complexiteit toe aan de maaltijd en zou het zout moeten verzachten. Besprenkel met een milde azijn zoals allesreiniger, appelciderazijn of witte wijnazijn om het zout te maskeren met zuurheid door de smaakpapillen af te leiden.
Als u te veel zout heeft gebruikt in een gerecht, zijn er talloze opties om het weer goed op smaak te krijgen. Zo kunt u het gerecht verdunnen met water, melk of room. Maar net wat erbij past. Ook citroen, azijn of suiker helpen om de smaak te neutraliseren.
Het toevoegen van een zuur, zoals citroensap , kan een overvloed aan zoute smaak in voedsel in evenwicht brengen, maar wees voorzichtig dat u niet te veel toevoegt en smaken vernietigt. "U kunt iets zuurs, zoals citroensap, limoensap, appelciderazijn of bewerkte tomatenproducten, aan voedsel toevoegen om de zoute smaak te verminderen," zegt Edwards.
Als je gerecht een beetje te zout is, kan een vleugje zoetigheid helpen. Voeg wat honing toe, een eetlepel per keer, en proef om te zien of het helpt de smaken terug in evenwicht te brengen. Suiker, esdoornsiroop of melasse kunnen ook helpen.
Een scheutje azijn bij het stoofvlees maakt runderlapjes sneller zacht. Dit komt doordat het zuur tijdens het stoven het bindweefsel in het vlees afbreekt. Citroensap, sinaasappelsap, wijn, bier en mosterd hebben het zelfde effect.
Zorg ervoor dat de saus of soep warm is. Voeg vervolgens een geschilde rauwe aardappel toe die je in tweeën hebt gesneden. Laat de aardappel een tijdje meewarmen met de saus of soep. De aardappel zal het teveel aan zout absorberen.
Hoe langer je stoofvlees laat garen, hoe malser het wordt. Je moet er echter rekening mee houden dat wanneer je het te lang laat opstaan, het vlees helemaal uiteen gaat vallen. Zo heb je geen stukken vlees meer maar wordt het stoofvlees meer een dikke saus met draadjesvlees in.
Als je het stoofvlees een nachtje in de koelkast laat staan na het stoven, wordt het nog zachter en smakelijker. Warm afgekoeld stoofvlees zachtjes op en blijf ruim onder de 90˚C, dan blijft het meeste vocht in het vlees.
De meeste stoofpotjes worden nog lekkerder na een nachtje in de koelkast. Dat geldt ook voor stoverij. De smaken hebben dan nog wat extra tijd gehad om te versmelten en goed in het vlees te dringen. Zo wordt stoofvlees de dag nadien nog beter.