Het is veilig om dagelijks cacao te drinken. Wij adviseren om naar je lichaam te luisteren en een dosis te vinden die voor jou het beste werkt.
Cacao zit vol antioxidanten. Antioxidanten ruimen vrije radicalen in je lichaam op, stimuleren vetverbranding en dragen bij aan een gezond hart en gezonde bloedvaten. Daarnaast bevat cacao flink wat mineralen, waaronder magnesium. Magnesium heeft een stressverlagende werking en kan je helpen ontspannen.
Traditioneel wordt 100% pure cacao (poedervorm of vlokken) gemengd met warm water en kruiden. Met een kleine blender mix je het geheel tot er een dikke laag schuim ontstaat. Als pure cacao iets te intens voor je is, voeg dan wat honing, ahorn, agave of rietsuiker toe om het te zoeten.
Cacao heeft een subtiel effect, sommigen merken het direct, anderen na een week cacao drinken. Je krijgt de meeste voordelen van cacao door het regelmatig te drinken en het is belangrijk om aan te voelen wat en hoeveel jou het beste ondersteunt. Het is een fijn alternatief voor koffie.
Over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 20-30 gram rauwe cacao per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 1-2 eetlepels cacaopoeder. Rauwe cacao bevat bioactieve stoffen en cafeïne. Daarom is het belangrijk om het met mate te consumeren.
Het is veilig om dagelijks cacao te drinken.
Wat zijn de bijwerkingen van cacaopoeder? Cacao is erg krachtig voor het centrale zenuwstelsel en het eten van grote hoeveelheden kan de calciumretentie verstoren. Consumeer niet meer dan 40 gram (of vier tot zes afgestreken theelepels) rauwe cacao per dag .
Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag. Cacao kan allergische huidreacties veroorzaken en kan ook migrainehoofdpijn veroorzaken .
Hallucinogeen of psychoactief. Sommige beoefenaars beweren dat cacao kan functioneren als een neurologische drug, vergelijkbaar met cannabis of andere geestverruimende planten . Maar hoewel cacao bepaalde bestanddelen gemeen heeft, zijn ze ofwel in microscopisch kleine hoeveelheden aanwezig of worden ze niet op dezelfde manier door het lichaam verwerkt.
Cacao is een geweldige bron van magnesium, wat helpt om uw energieniveau te verhogen, vermoeidheid te bestrijden en uw mentale welzijn te ondersteunen. Koper ondersteunt uw immuunsysteem .
Hoe maak je een cacaodrankje. De perfecte serveervorm van je cacaodrankje is met een schuimlaagje erbovenop. Traditioneel wordt 100% pure cacao gemengd met heet water en kruiden en geserveerd met dikke lagen schuim.
Rauwe cacaopoeder is erg gezond. Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel en kan de stress doen verminderen. Daarnaast is de rauwe cacao een goede bron van mineralen en antioxidanten en kent cacaopoeder in zijn rauwe vorm geen extra toevoegingen.
Strooi cacaopoeder over een kom met vers fruit . Zoek een recept voor gezond chocoladebrood met ingrediënten als rauwe cacaopoeder, speltmeel, eieren, kokosmelk, rauwe honing en pistachenoten. Voeg cacaonibs toe als je een smoothie of granola maakt, of strooi ze over je havermout.
In grote hoeveelheden kan theobromine schadelijk zijn voor je DNA. Dus wil je starten met rauwe cacao, dan wordt raadpleging van een arts geadviseerd bij: prikkelbaardarmsyndroom, diabetes, reuma en bij mensen met een angst- of hartritmestoornis.
Cacao kan je gezondheid op verschillende manieren verbeteren. Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel, bloedsuikerspiegel en nachtrust, en kan zelfs helpen bij het afvallen.
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
Cacaopoeder bevat verschillende stoffen die ervoor kunnen zorgen dat het "verslavend" aanvoelt . Theobromine is echter de belangrijkste verbinding die in cacao wordt aangetroffen. Ook bevat pure chocolade hogere hoeveelheden van deze stoffen vanwege het hogere cacaogehalte. Anandamide: Bindt zich aan receptoren in de hersenen, de cannabinoïde receptor.
Cacao heeft een natuurlijke stimulant genaamd theobromine . Vergeleken met cafeïne biedt theobromine een mildere, meer aanhoudende energieboost zonder de zenuwen of de gevreesde crash. Echter, voor mensen met een verhoogde gevoeligheid voor stimulanten, kan zelfs dit mildere effect het slaappatroon verstoren.
Cacao bevat talloze actieve bestanddelen en voedingsstoffen die de productie van neurotransmitters en neuromodulatoren in de hersenen stimuleren . Dit resulteert in de afgifte van feelgoodhormonen zoals endorfine, serotonine en dopamine, die verantwoordelijk zijn voor onze verbeterde stemming na het drinken of eten van cacao.
Zij raden aan om voor de gezondheid dagelijks 2,5 gram hoog-flavanolgehalte cacaopoeder of 10 gram hoog-flavanolgehalte chocolade binnen te krijgen. Volgens ander onderzoek is het voor volwassenen veilig om dagelijks 2 gram cacaoflavanolen te eten.
Door het hoge gehalte antioxidanten heeft cacao een beschermend effect op hart- en vaatziekten. Cacao bevat daarnaast ook veel mineralen als magnesium die ook het hart ondersteunen, spieren ontspannen en de hersenfunctie stimuleren.
Over het algemeen is het innemen van meer dan 2oz (57g) van onze Cacao onnodig en ongewenst voor bijna iedereen. In mijn ervaring wordt 5-7% van de mensen die 2oz (57g) van onze Cacao in één keer drinken, en tot 5% van de mensen die zoveel Cacao binnen een uur drinken, misselijk genoeg om over te geven.
Het is gebruikelijk om 's ochtends cacao te drinken, omdat het je humeur kan verbeteren en je energie een boost kan geven als eerste ding van de dag . Dit is een goed moment om je dagelijkse intenties vast te stellen en je prioriteiten helder te krijgen.
Wie moet cacao in grote hoeveelheden vermijden? Personen die momenteel SSRI-antidepressiva, medicijnen tegen lage bloeddruk of chemotherapie gebruiken, mogen niet meer dan een meditatiedosis drinken.
In cacao vind je, net zoals in groenten en fruit, flavonoïden terug. Deze bioactieve componenten hebben antioxiderende en ontstekingsremmende effecten. Ze kunnen de darmgezondheid positief beïnvloeden, geeft wetenschappelijk onderzoek aan3, en zouden belangrijk kunnen zijn voor mensen met chronische darmziekten.