Niet iedereen houdt van de bittere smaak van witloof. Je kan deze verzachten door de buitenste blaadjes te verwijderen, een schijfje van de onderkant te snijden en er met een mes een kruisje in te zetten. Een ander middel is een beetje suiker gebruiken bij de bereiding.
Witloof dat groen verkleurt, is blootgesteld aan licht. Witloof wordt immers in het donker geteeld, waardoor de chlorofyl in de blaadjes niet groen kan kleuren. Leg je witloof in het licht, dan kleuren de blaadjes groen en gaat het witloof bitterder smaken. Bewaar witloof daarom altijd in het donker.
Witlof leent zich tot bijna elke bereidingswijze. Witlof kleurt snel bruin. Dat begint onderaan. Bewaar witlof het best koel (4° Celsius) en donker om dit te voorkomen.
Maak het witloof wat minder bitter
Snijd onderaan de kern het kegeltje uit de stronk. Je kan de bittere smaak van witloof ook verzachten door melk aan het kookwater toe te voegen.
Een variatie op de verse salade-aanpak die ik hierboven gebruik, is om de bladeren niet te weken of ze zo klein te snijden (of helemaal niet) en ze te sauteren in hete olijfolie en dan de andere smaken toe te voegen. Zowel weken in koud water als koken verminderen de bittere smaken .
Bittergroenten zijn bladgroenten of groenten met een intens bitter smaakprofiel. Ze omvatten boerenkool, mosterdgroenten, snijbiet, raapstelen, broccoli rabe, radicchio, cichorei en andijvie. De bitterheid komt van chemische verbindingen genaamd glucosinolaten die te vinden zijn in de Brassica-familie .
Witlof kun je het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Het liefst in een open plastic zak. Witlof kun je 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaren. Rauwe witlof kun je ook invriezen.
Besprenkel het witloof met een beetje citroensap om de witte kleur te behouden. Witloof kan je stomen, bakken, stoven of rauw gebruiken. Voor een gratin smelt je een klontje boter in een pan. Bak de witloofstronkjes hierin op een laag vuurtje, totdat ze goudbruin Krid met zout, peper en nootmuskaat.
Je kunt de witlof eventueel in stukjes snijden voordat je hem verder bereidt.
Door de wortels iets warmer (rond 12 tot 16 graden) in het donker te zetten zullen de wortels met al hun reserves weer uit willen gaan lopen. En omdat het donker is zullen die blaadjes niet groen maar wit zijn, een kropje witte blaadjes.
Hoeveel water nodig is, is afhankelijk van verschillende factoren. Voor de productie van 1 kg witloof is minstens 1 liter water nodig, dit is de hoeveelheid water die in het witloof zit. Uitgedrukt per ha komt dit overeen met 12.000 tot 20.000 l/ha. Tijdens de forcerie is er water nodig voor de groei van het witloof.
Bovendien bevat rauwe witlof meer vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering. Is witlof goed voor cholesterol? Witlof kan een positieve invloed hebben op het cholesterolgehalte.
Hoe hoger de temperaturen, hoe sneller je het witloof kan oogsten. Bij 18°C heb je bijvoorbeeld al 3 weken na het intafelen witloof. Opgelet, ga niet boven de 20°C want dan groeit het witloof te snel en bestaat de kans dat je geen mooie, vaste kroppen krijgt.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Tip voor iedereen die witlof uit de oven maakt
Kook de stronken dan eerst een paar minuutjes voor in een klein laagje water, laat vervolgens goed uitlekken en dep ze nog even droog met een keukenpapiertje. Zo weet je namelijk zeker dat ze straks goed gaar zijn én voorkom je dat ze te waterig zijn.
Onder het bakpapier blijven de stronkjes mooi wit.
Voor je het witloof gaat invriezen, snijd je de stronken in stukken om ze kort te blancheren, twee minuutjes is voldoende. Als je het witloof zo invriest dan kan je de stukken nadien nog heerlijk stoven, wokken of bakken. De diepgevroren stukken moet je trouwens niet eerst ontdooien. Je kan ze rechtstreeks verwerken.
Stoof of braiseer hem bijvoorbeeld met wat honing of bruine suiker. Ook koken in water met wat suiker of aalbessenjam toegevoegd doet wonderen. Of gebruik kruiden als kurkuma of paprika om de bittere smaak wat minder dominant te maken. Maar wat misschien het makkelijkst is, is combineren.
Hoe vaak mag je witlof eten? Je kunt witlof zonder problemen regelmatig eten, zelfs dagelijks, als onderdeel van een gebalanceerd dieet. Het is een caloriearme groente rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en algemene gezondheid.
Bewaar witlof losjes verpakt in een vochtige handdoek en bewaar het in een plastic zak in de koelkast . Zachte varianten, zoals andijvie, kunnen snel verwelken, dus gebruik ze binnen een paar dagen.
Bij witlof is de kern het meest bittere gedeelte. Echter is de kern tegenwoordig niet meer zo bitter en kun je deze dus prima laten zitten. Wel is het belangrijk om eventuele bruine bladeren en het onderkantje van de witlof weg te snijden.
Geen licht voor witlof
Witlof houdt niet van licht. Onder invloed van licht verkleuren de blaadjes namelijk groen en krijgen ze een bittere smaak. De teelt vindt plaats in het donker zodat de plant geen groene kleurstof, chlorofyl, kan vormen.
“Rauw in een salade zijn witlof het lekkerst met een dressing van olijfolie en hazelnoot, appelazijn en pijnboompitten, die door een vleugje suiker, door de natuurlijke bitterheid te breken, zachter worden. Wanneer ze gekookt zijn, moeten ze in gezouten water worden geblancheerd en moet de kegelvormige hiel worden verwijderd om de bitterheid te verwijderen.
Witlof kan zowel rauw als gekookt worden gegeten . Als witlof rauw is, is het knapperig en bitter, waardoor het een geweldige toevoeging is aan salades. Als het gekookt is, verandert de scherpe smaak van witlof in een zachte, nootachtige zoetheid.