Kies liever geen producten met veel zetmeel en suikers. Die maken uw bloedsuiker hoger. Bijvoorbeeld: witbrood en producten van wit meel, zoals ontbijtkoek, koekjes en gebak.
Een paar voorbeelden van gezonde ontbijtjes: Volkorenbrood met 100% pindakaas. Volkorenbrood met 30+ kaas en plakjes komkommer. Schaaltje yoghurt met muesli en een stuk fruit.
Iemand met diabetes mag in principe alles eten, dus ook nog best een gebakje. Als hij er wel rekening mee houdt wat hij verder eet die dag. Suikervrije producten zijn niet nodig. Wel is het voor mensen met diabetes extra belangrijk om gezond en regelmatig te eten, en veel te bewegen.
Gebruik niet te veel suiker, jam, honing, siroop, stroop, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree. Er zitten veel 'snelle' koolhydraten in, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet. Kies in plaats van een zoet toetje voor wat yoghurt met een stukje fruit.
Maak bij voorkeur gebruik van producten rijk aan voedingsvezels zoals volkoren pasta en zilvervliesrijst. Gebakken aardappelgerechten zoals frites, gebakken aardappelen en aardappelkroketten bevatten veel vet en leveren veel calorieën, gebruik ze daarom niet te vaak als je overgewicht hebt.
Fruit met veel suiker
De ene fruitsoort bevat meer suikers dan de andere fruitsoort. Fruitsoorten die in verhouding veel suiker bevatten zijn druiven, mango, watermeloen, banaan, kersen, ananas, peer en lychees.
Het gebruik van suikervrij gebak, koekjes en chocolade wordt sterk afgeraden omdat er veel vet verwerkt wordt in deze producten. Door de huidige inzichten in diabetes mellitus is het gebruik van gewoon gezoete producten zoals gebak, koekjes en chocolade toegestaan.
Melk, yoghurt, kwark en kaas kunt u eten en drinken. Bijvoorbeeld elke dag een bakje yoghurt. Kies voor melkproducten waar geen extra suiker in gedaan is. Extra suiker zit bijvoorbeeld in vla.
Als je nog steeds honger hebt, is je beste optie een koolhydraatarme, caloriearme snack, bij voorkeur een met veel eiwitten of vezels, zoals Griekse yoghurt of een handjevol noten . Andere opties zijn: Een suikervrije bevroren pop. Een lichte kaasstengel.
Suikervrij snoep bij diabetes
Suikervrij snoep is een uitstekende optie voor mensen met diabetes. Dit snoep bevat geen toegevoegde suikers en gebruikt in de plaats daarvan zoetstoffen die geen grote impact hebben op de bloedsuikerspiegel.
Warme maaltijden. Bouillon en heldere soep met groente, vlees of kip bevatten nauwelijks koolhydraten. Dit heeft geen effect op de bloedglucose. Is de soep gebonden met bloem, rijst, macaroni of bereid met veel vermicelli dan levert de soep 8 gram koolhydraten.
Eieren zijn een voedzame keuze voor mensen met diabetes
Eiwitrijke voeding kan een belangrijke rol spelen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de glucosecontrole. Een portie van twee grote eieren bevat 13 gram hoogwaardige eiwitten, waardoor eieren een uitstekende keuze zijn om toe te voegen aan maaltijden en tussendoortjes.
Volgens Dr. Kelvas kunt u tijdens het gebruik van metformine onder andere de volgende voedingsmiddelen eten die helpen uw bloedsuikerspiegel te verlagen: magere eiwitten, verse, niet-zetmeelrijke groenten en gezonde vetten zoals avocado's, noten en notenpasta, olijfolie en vis .
Niks geraffineerds of bewerkts dus. Gewoon puur natuur, zoals het 't lekkerst is. Voor mensen met diabetes heeft dit dus geen tot weinig gevolgen. Pindakaas en andere notenrijke producten staan voor diabetespatiënten zelfs bekend als ontzettend gezonde voedingskeuzes.
Eet niet te veel vlees en varieer met (vette) vis, peulvruchten, ei en ongezouten noten. Beperk de zoutinname (zeker bij een hoge bloeddruk) tot 6 gram. Bekijk tips om minder zout te eten. Het eten van veel vezels helpt het cholesterolgehalte te verlagen.
Margarine met minder dan 40% onverzadigd vet. Margarine zonder vermelding van de hoeveelheid onverzadigd vet. Halfvolle boter, roomboter. Snacks, chocolade, koek, gebak, kokos en kokosvet.
Eet elke dag yoghurt of kwark
Neem de onbewerkte vorm, zonder suiker, zoetstoffen of andere toevoegingen. Het kan helpen om diabetes, hart- en vaatziekten en beroertes te voorkomen. Hoe dit komt, is nog niet precies bekend. U kunt kiezen voor magere, halfvolle of volle producten.
Pure chocolade en diabetes
Pure chocolade is rijk aan magnesium, ijzer en vitamine E en wordt beschouwd als gezond voedsel. De flavanolen die het bevat, werken als antidiabetica, vooral bij mensen met diabetes type 2 .
Als je diabetes hebt en insuline afhankelijk bent hou dan rekening met de hoeveelheid slagroom. Vetten kunnen een (late) bloedsuikerstijging geven.
Kies voor alcoholische dranken met een laag alcoholgehalte en zonder suiker, bijvoorbeeld champagne, schuimwijn, cava, droge witte wijn, rode wijn, pils. Combineer het drinken van alcohol met het eten van complexe of trage koolhydraten.
Bananen zijn een heerlijk, voedzaam en betaalbaar voedsel voor iedereen, inclusief mensen met diabetes . Het eten van dit gezonde fruit kan helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren, de insulinegevoeligheid te verbeteren en de gezondheid van het hart te verbeteren.
Mensen die regelmatig appels, peren, blauwe bessen en druiven eten verlagen hun risico op diabetes type 2. Niet alleen het soort fruit telt, maar ook de hoeveelheid. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Tot nu toe was er geen duidelijk verband tussen fruit eten en het risico op diabetes type 2.
Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën! Ook voor mensen met diabetes passen aardbeien in een gezond voedingspatroon. Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).