Dan heb je waarschijnlijk vrij veel dierlijke eiwitten binnengekregen, vooral in de vorm van vlees of vis. Bij de afbraak daarvan komen zwavelverbindingen vrij, zoals de eerdergenoemde waterstofsulfide.
Het is de geur van vetzuur dat de bok in ruime mate produceert. Wanneer vlees begint te bederven gaat het naar roomboter ruiken, dit ruikt niet slecht. Het is alleen een teken dat er hele stammen melkzuurbacteriën bezig zijn om zich in het vlees te ontwikkelen. Deze maken de vluchtige en aromatische stof diacetyl.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Scheten zijn meestal gezond
Af en toe een wind laten hoort namelijk bij een gezonde werking van het spijsverteringsstelsel en bepaalde voedingsstoffen kunnen ervoor zorgen dat uw winden viezer ruiken. Maar in sommige gevallen kunnen stinkende winden ook wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem.
Dat komt doordat we weten dat het ónze scheet is, dat-ie uit ons eigen lichaam komt. Als je dat niet weet, bijvoorbeeld als je even uit de kamer gaat en nietsvermoedend terugkomt, dan stinkt je eigen wind even erg als die van anderen.
Ook beschermt het verzwakte celstructuren tegen verder verval. Wat dat betreft geen kwaad woord over stinkende winden. Nu nog bewijs dat het ook gezond is om ze in te ademen.” Dat is alvast één zorg minder als je een volgende keer op een geurend lager ligt. “
Stinken winden naar rotte eieren, dan komt dat door de vertering van vooral dierlijke eiwitten afkomstig uit vlees, kip of vis. Omdat plantaardige voeding moeilijker te verteren is laten vegetariërs meer winden dan vleeseters.
De geur van de dood is extreem overheersend. Vaak ruikt u de geur dan ook al vanaf buiten en is het niet te houden wanneer u dichtbij het lijk komt. Typisch aan lijkgeur is dat hij de eerste paar seconden zoetig is. Daarna wordt het erg penetrant en gaat hij als het ware achter in je keel en in je neus zitten.
De geur van dood, oftewel lijklucht, is niet gevaarlijk. De bron die de geur veroorzaakt, zoals rottend vlees of een lichaam in ontbinding en het residu dat dit achterlaat (i.e. bloed, lichaamssappen etc.) vormt uiteraard wel een gevaar, maar de geur die wordt geproduceerd niet.
Natuurlijke muskus heeft een sterke geur die wordt omschreven als sensueel en dierlijk; het is de geur van warme, intieme huid. Tegenwoordig zijn er twee varianten op de markt: plantaardige en synthetische muskus. Plantaardige muskus wordt omschreven als crèmig en smeuïg, met de geur van verzorgde warme huid.
Bij deze aandoening detecteert uw neus geuren die anders zijn dan wat er daadwerkelijk is. U ziet bijvoorbeeld een banaan, maar ruikt rottend vlees. Parosmie treedt meestal op wanneer een infectie van de bovenste luchtwegen weefsels in uw neus en neusholte beschadigt .
De meeste soorten vlees moeten eerst een tijd rijpen – besterven – voordat het mals is. Als vlees eenmaal geschikt is voor consumptie, doet de geur vaak een beetje denken aan roomboter. Bewaar je het te lang of niet koel, dat gaat het zuur ruiken, naar camembert of rotte eieren.
Bedorven vlees kan een onaangename geur, een verkleurde of plakkerige textuur en een vreemde smaak hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle bedorven vleesproducten dezelfde symptomen hebben. Soms kan het vlees er nog steeds normaal uitzien en ruiken, maar toch besmet zijn met schadelijke bacteriën.
Progesteron kan er namelijk voor zorgen dat je zin hebt in anders eten of dat je juist dwangmatig gaat eten. Deze verandering in gebruikelijke eetpatroon kan leiden tot vies ruikende ontlasting en natuurlijk de gevreesde scheetjes.
Winderigheid is een symptoom dat kan wijzen op darmkanker: FABEL. Winderigheid wijst niet op darmkanker.
Eiwitten kunnen namelijk te lang in de darmen blijven zitten en gaan rotten. Rotte eiwitten brengen nou eenmaal een stinkende zwavelgeur met zich mee, wat stinkt. Door het gebruiken van probioticum kun je je darmflora goed ondersteunen en versterken, om de winderigheid te verminderen.
Het is heel normaal om af en toe en scheet te laten. Soms kan er extra gasvorming in de darm optreden en dat kan klachten veroorzaken. Ook bepaalde voedingsmiddelen kunnen extra winderigheid veroorzaken. Welke producten dit zijn, verschilt van persoon tot persoon en hangt ook af van de hoeveelheid die wordt gegeten.
Veelvoorkomende oorzaken van winderigheid zijn het inslikken van teveel lucht, het niet goed verteren van voedingsstoffen, of een snelle toename in vezelinname. Bij last van winderigheid is het raadzaam om de inname van voedingsmiddelen zoals peulvruchten en koolsoorten te beperken en om rustig te eten.
Het eten van vezelrijke voeding, ervoor zorgen dat je veel water drinkt en regelmatig aan lichaamsbeweging doet, kan je helpen en ervoor zorgen dat je minder snel last van winderigheid krijgt.
Spijsvertering veroorzaakt soms waterstofsulfide, wat een rotte-eierengeur kan toevoegen aan elk luchtkoekje dat je bakt. "Zoals mensen vaak zeggen: wat erin gaat, komt eruit", merkt Dr. Lee op. "Dat is een goede manier om te bedenken wat er achter de meeste vieze gassen zit."
Ouderen hebben meer last van winderigheid. Dit heeft te maken met veranderingen in de spijsvertering. Ook hebben veel ouderen moeite met het ophouden van een wind omdat de kracht van de bekkenbodem afneemt. Winden bestaan voor 99% uit reukloze gassen als stikstof, zuurstof, methaan, kooldioxide en waterstof.
Dat we aan onze aangeraakte hand snuffelen als we een seksegenoot hebben begroet, interpreteren de onderzoekers als een manier om de ander olfactorisch te onderzoeken. In de meeste gevallen is ruiken aan de eigen handen niets om je voor te schamen. Dat is ook wetenschappelijk ondertussen bewezen.