Ja, zeker wel! Je kunt alle soorten kiwi's helemaal eten, zelfs die met 'haar', maar je moet ze wel eerst wassen. Het eten van de schil van kiwi's kan zelfs veel voordelen hebben. De kiwischil zit boordevol vezels en voedingsstoffen die wonderen doen voor je gezondheid.
Kiwi's zijn dus altijd een goed idee, maar na periodes van (te) veel eten nog beter. Niet omdat veel eten niet lekker is, maar omdat je dan vervolgens soms een opgezwollen en eventueel zelfs verstopt gevoel krijgt. Als je dit hebt, adviseert Clínica Mira + Cueto om tijdens deze periodes dagelijks twee stuks te eten.
Sommige mensen snijden de kiwi in twee en eten het sappige vruchtvlees op met een lepel. Andere schillen de kiwi en snijden hem in stukken – hapklare stukjes zijn ideaal voor jonge kiwifans.
Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.
Niet alleen zitten ze vol vitaminen en mineralen, maar zijn ze ook uitzonderlijk rijk aan vitamine C, vezels en een bron van kalium en folaat. De combinatie van de eigenschappen van de kiwi werkt in het lichaam om aanzienlijke gezondheidsvoordelen te leveren.
En ja, zelfs de kiwi zou met schil gegeten kunnen worden. Tip: kies dan eerst eens voor een goudgele kiwi; deze hebben amper haartjes, wel zo fijn! Echter is het natuurlijk zo dat er ook goede voedingsstoffen in de binnenkant van het fruit of de groente zitten.
De kiwi gold barst van de vitamine C. Per kiwi (75 gram) bevat hij maar liefst 121 milligram vitamine C, dat is zelfs twee keer zo veel als zijn groene naamgenoot! Vitamine C is belangrijk als antioxidant en is nodig voor het behoud van de normale structuur van je bindweefsels, waaronder je huid, botten en tanden.
Last van constipatie? Volgens een internationale studie kan het helpen om twee groene kiwi's per dag te eten. Kiwi's bevatten veel vezels en rafiden, naaldvormige kristallen van calciumoxalaat. Die zouden een laxerende werking hebben.
Eén voordeel van de kiwi kennen we allemaal: kiwi is een vitaminen-bommetje! Wist je dat een kiwi bijna het dubbele aan vitamine C bevat dan een sinaasappel en ongeveer nét zo veel kalium als een banaan. Daarnaast zit er in een kiwi meer vitamine E en K dan in de meeste andere vruchten.
Dit omdat het eten van fruit op een lege maag je bloedsuikerspiegel kan verhogen en het kan beter voor je zijn om kiwi's naast een vet- of eiwitbron te eten.
Een kiwi is het ideale vieruurtje
Een stuk fruit in de middag geeft je weer energie om er volop tegen aan te gaan. Ook voor kinderen zijn kiwi's ideaal om in de middag van te smullen. .
Ja, zeker wel! Je kunt alle soorten kiwi's helemaal eten, zelfs die met 'haar', maar je moet ze wel eerst wassen. Het eten van de schil van kiwi's kan zelfs veel voordelen hebben. De kiwischil zit boordevol vezels en voedingsstoffen die wonderen doen voor je gezondheid.
Kiwi's zijn rijk aan kalium. Dit mineraal staat erom bekend goed te zijn voor ons hart en vaatstelsel. Het helpt namelijk om een hoge bloeddruk te voorkomen.
Volgens nieuw onderzoek van de Anschutz Medical Campus van de University of Colorado zou een veelvoorkomende antioxidant genaamd PQQ (die voorkomt in menselijke moedermelk en producten als kiwi en selderij) helpen de vorming van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) te bestrijden.
Wanneer je wilt afvallen, is de kiwi geschikt als zoet tussendoortje. Ondanks dat de kiwi erg zoet is, bevat het weinig calorieën. Een middelgrote kiwi levert nog geen 50 calorieën op. Dit zorgt ervoor dat je prima een kiwi kunt toevoegen aan je voedingsschema, wanneer je aan het afvallen bent.
Verbetering van je weerstand
Een volwassen persoon heeft voldoende aan een à twee kiwi's per dag om aan de benodigde hoeveelheid vitamine C te komen. Daarmee is de kiwi een van de beste bronnen van vitamine C, vooral omdat hij altijd rauw wordt gegeten en vitamine C warmtegevoelig is.
Een kiwi bevat per 100 gram bijvoorbeeld 2 keer zo veel vitamine C als een mandarijn. Rauwe rode paprika of gekookte spruitjes bevatten per 100 gram zelfs 3 keer zoveel vitamine C.
Vezels in de celwanden van kiwi's hebben in vitro een groot zwellend en waterhoudend vermogen, wat kan leiden tot zachtere ontlasting en een hogere frequentie van de stoelgang . Andere componenten van kiwi's, bijvoorbeeld raphides, kunnen de mucineproductie veranderen, wat leidt tot een verbeterde ontlasting.
Uit een aantal klinische onderzoeken is gebleken dat groene kiwi's verlichting bieden bij verstopping en de frequentie van de stofwisseling verbeteren2-3. Dit komt omdat groene kiwi's van nature rijk zijn aan vezels*.
Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there.
Daarbij is een ander groot verschil tussen groene en gele kiwi's de prijs: gele kiwi's kunnen tot wel het dubbele in prijs kosten ten aanzien van de groene variant. Dat verschil in prijs zit 'm vooral in het feit dat gele kiwi's fragieler zijn, waardoor er voorzichtiger mee moet worden om gegaan.
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van kalium
Kalium is een essentieel mineraal dat de normale werking van de spieren en het zenuwstelsel helpt te behouden. Het mineraal draagt ook bij aan de handhaving van de normale bloeddruk wat met name van belang is voor oudere personen.
Maar hoeveel calorieën zitten er in een kiwi? Ben je klaar voor de feiten: Zespri™ SunGold™ kiwi's bevatten slechts 48,4 kcal per stuk, terwijl Zespri™ Green kiwi's 49 kcal per stuk bevatten*. Geen twijfel mogelijk, kiwi's zijn de beste keuze voor slimme tussendoortjes!