In het nieuws. Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
Maar wat is nou een gezonde dosis blauwe bessen per dag? Om niet te veel fruitsuikers binnen te krijgen wordt er geadviseerd om twee tot drie verschillende soorten fruit per dag te eten. Een handjevol blauwe bessen per dag is al voldoende om van de voordelen te profiteren.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Bevroren bessen zijn ook ongeveer de helft goedkoper dan de verse varianten , die vaak dagenlang in de opslag of op de schappen van de supermarkt liggen. Dus de volgende keer dat u een smoothie, een kom ontbijtgranen of een gebakken lekkernij maakt, gooi er dan een paar bessen uit uw bevroren voorraad in om uw inname van antioxidanten te verhogen.
In het nieuws
Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Blauwe bessen kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken
Hoewel bosbessen over het algemeen als gezond voedsel worden beschouwd, kunnen ze soms spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals constipatie of diarree. Als u te veel bosbessen eet, kunt u last krijgen van maagpijn of krampen.
Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit. De bes bevat bijvoorbeeld iets meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat dan weer meer eiwit en dat heb je ook nodig. Alleen nog maar blauwe bessen eten, is dus geen heel slim plan.
Q: Welke van de twee bessen heeft een hogere voedingswaarde? A: Hoewel beide bessen rijk zijn aan voedingsstoffen, worden wilde bosbessen beschouwd als rijker aan anthocyaninen, een soort antioxidant, dan blauwe bessen. Beide bessen leveren echter vitamine C, vitamine K en vezels, wat ze beide een gezonde keuze maakt.
In het najaar (Van oktober t/m januari) komen de blauwe bessen uit Argentinië, Chili of Nieuw Zeeland. Die komen met het vliegtuig: helemaal niet duurzaam. Met de Kerst kun je beter diepvriesbessen eten, die zijn net zo duurzaam als de verse bes en net zo gezond.
Diepvriesfruit en -groenten zijn qua voedingswaarde vrijwel gelijk aan verse . Er kunnen kleine verschillen zijn, maar de verschillen zijn meestal verwaarloosbaar – bijvoorbeeld, gekookte-van-diepvries erwten bevatten 12 mg vitamine C per 100 g, vergeleken met verse erwten die 16 mg bevatten.
Laat het fruit 1 uur ontdooien op kamertemperatuur of 3 uur in de koelkast.
Over het algemeen is het toevoegen van een 1/2 tot 1 kopje verse of bevroren bosbessen aan uw dagelijkse dieet een gezonde en redelijke hoeveelheid . Zelfs 1/3 kopje per dag is in verband gebracht met een verminderd risico op ziekten. Deze hoeveelheid levert een substantiële dosis antioxidanten, vitaminen en vezels.
De USDA-gegevens tonen 52 verschillende pesticideresten op een verse bosbes versus slechts 21 op een bevroren bosbes. Hoewel wij bij Northwest Wild Foods pleiten voor het eten van zoveel mogelijk wilde of biologische bessen, is het duidelijk dat bevroren bessen de beste keuze zijn voor het behoud van een optimale gezondheid als ze niet beschikbaar zijn.
Bevroren bessen worden gebruikt als ingrediënt in veel voedingsmiddelen en kunnen, net als andere producten, een belangrijk onderdeel zijn van een gezond dieet. Hoewel bevroren bessen worden gebruikt in taarten en andere gebakken producten, worden ze ook rauw gebruikt in fruitsalades en smoothies .
Yoghurt en fruit kunnen samen worden gegeten en kunnen gecombineerde gezondheidsvoordelen opleveren door potentiële prebiotische en probiotische effecten . Bovendien kan het vervangen van energierijke, voedingsarme snacks door fruit en yoghurt de inname van calorierijke obesogene voedingsmiddelen verminderen.
Het mengen van bosbessen met zuivelproducten, zoals yoghurt of magere melk , heeft echter geen klinisch effect, omdat is aangetoond dat zuivelproducten de opname van voedingsstoffen uit bessen blokkeren.
"Fruit, met name citrusvruchten zoals aardbeien, druiven, sinaasappels, amla, etc., mag niet met melk of yoghurt worden ingenomen. Dit komt omdat deze combinatie kan leiden tot gastritis en een groot aantal andere gezondheidsproblemen van de darmen ," zei ze.
Moet ik bevroren bessen in mijn vriezer weggooien/geen bevroren bessen meer kopen? Nee, het is niet nodig om bevroren bessen weg te gooien of te stoppen met het kopen ervan. U kunt ervoor zorgen dat de bessen veilig zijn om te eten door ze een minuut te koken, wat virussen, indien aanwezig, zal vernietigen .
Het verschil tussen diepvries en vers
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Als het aankomt op het wegen van bevroren bessen, wordt over het algemeen aangeraden om ze te wegen terwijl ze bevroren zijn . Dit komt omdat bevriezing ervoor kan zorgen dat er wat water in de bessen achterblijft, waardoor ze zwaarder worden vergeleken met wanneer ze ontdooid zijn.
Blauwe bessen zijn gezond, maar je moet er ook niet te veel van eten. In blauwe bessen zitten namelijk ook fruitsuikers. Een gezond portie van 100 gram blauwe bessen is meer dan voldoende. En probeer ook niet alleen maar blauwe bessen te eten, maar varieer ook regelmatig met andere fruitsoorten.
De belangrijkste antioxidanten in blauwe bessen zijn flavonoïden, die ontstekingen onderdrukken en veroudering tegengaan. Een specifieke groep flavonoïden, anthocyaninen, zijn verantwoordelijk voor de blauwe kleur van de bes en hebben ook een goede invloed op de hart- en bloedvaten.
Belangrijkste conclusie: Conventionele bevroren bosbessen vormden ook een zeer hoog risico . Meerdere jaren aan gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw suggereren dat besmetting met fosmet kan toenemen, omdat telers het gebruiken als alternatief voor andere, nog schadelijkere pesticiden.