Het gehalte verzadigd vet is relatief laag en dat is goed voor het hart en de bloedvaten. Kies dan wel een pindakaas zonder kokos- of palmolie; dit zijn verzadigde vetten en verhogen het LDL (slechte) cholesterol en daarmee de kans op een hartinfarct en beroerte.
Pindakaasliefhebbers was het misschien al opgevallen, tussen het broodbeleg bij Albert Heijn staat een nieuwe pot: Smeris Pindakaas, zónder palmolie.
Palmolie is door zijn eigenschappen een wondermiddel en zit niet alleen in heel veel voedingsproducten maar ook in make-up en schoonmaakmiddelen en biodiesel. In pindakaas zorgt het voor een stabiele, smeuïge structuur. Zo gaat de pindakaas niet scheiden zoals bij 100% pinda-varianten.
De olie die vaak gebruikt wordt in pindakaas is palmolie. Palmolie bestaat voor de helft uit verzadigd vet – wat ongunstig is voor je gezondheid. Daarnaast is de productie van palmolie vaak niet duurzaam.
Calvé pindakaas bestaat uit heel veel pinda's, een beetje zout en plantaardige oliën (raapzaad en soja), waarvan een klein deel palmolie is. Calvé kiest voor palmolie omdat de opbrengst per hectare 4 tot 10 keer hoger is dan andere plantaardige oliën.
Natuurlijke pindakaas is vaak voedzamer omdat het meestal alleen pinda's en soms zout bevat. Het is ook vaak vrij van ingrediënten die u wellicht wilt beperken of vermijden, zoals toegevoegde suiker of palmolie .
De 100% notenspreads zonder toegevoegd suiker en zout zijn de gezondste keuze. Op het etiket kun je zien of er zout of suiker aan is toegevoegd. Kijk hiervoor bij de ingrediënten.
Palmolie wordt door fabrikanten van notenboter specifiek gekozen vanwege de neutrale smaak. Het wordt simpelweg toegevoegd als een goedkope manier om de natuurlijke olieafscheiding te stoppen en als vulmiddel om de marges te vergroten .
Volgens ons testpanel is Vita D'or 100% pindakaas van Lidl de beste pure pindakaas uit de supermarkt. Dit merk kreeg een 7,8 als gemiddeld cijfer en is ook nog eens één van de goedkoopste varianten (€ 2,98 per pot van 600 gram).
Pindakaas bevat doorgaans palmolie of gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige oliën, omdat deze ervoor zorgen dat het gemengd blijft, in plaats van dat het gemengd moet worden zodra het de consument bereikt. Dus als het product het label "No Stir" heeft, bevat het waarschijnlijk palmolie .
Waarom is palmolie slecht voor het milieu? Voor de productie van palmolie moeten namelijk veel bossen worden gekapt. Zo kunnen er palmolieplantages worden aangelegd. Deze ontbossing heeft echter nadelige effecten op de natuur, de biodiversiteit en de wilde dieren, maar ook voor onze gezondheid.
"Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het LDL-cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten."
Van plantaardige vetten wordt over het algemeen aangenomen dat ze gezond zijn. In het geval van palmolie gaat dat echter niet op. Die olie bestaat namelijk voor ruim de helft uit verzadigd vet, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot, omdat dit het LDL-cholesterol verhoogt.
Het enige wat je nodig hebt zijn pinda's en een keukenmachine . Voeg geen extra olie toe, want de pinda's laten hun natuurlijke oliën los terwijl je bezig bent. Als je ooit zelfgemaakte amandelboter hebt gemaakt, is het maken van pindakaas nog sneller.
Gebruik Calve pindakaas als een onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl. Rijk aan onverzadigde vetten en een bron van eiwitten, vitamine B3, vitamine E, magnesium, zink en fosfor. Calve werkt continu samen met haar pindaboeren aan het verder verduurzamen van de pindateelt.
Ingrediënten: 'PINDA'S, BEVAT 2% OF MINDER VAN: PLANTAARDIGE MONOGLYCERIDEN (VAN PALMOLIE ), ZOUT.'
Jif was in 2017 met ruime voorsprong het leidende pindakaasmerk in de Verenigde Staten. Het merk controleerde dat jaar meer dan 30 procent van de markt, drie keer zoveel als Skippy, het op één na grootste merk.
Het gehalte verzadigd vet is relatief laag en dat is goed voor het hart en de bloedvaten. Kies dan wel een pindakaas zonder kokos- of palmolie; dit zijn verzadigde vetten en verhogen het LDL (slechte) cholesterol en daarmee de kans op een hartinfarct en beroerte.
Het grootste verschil zit 'm dus in de ingrediënten – en daarmee de voedingswaarden. Waar de 100%-pindakaas, niet heel verrassend, alleen bestaat uit pinda's, zijn er aan de variant van Calvé ook andere ingrediënten toegevoegd.
Waarom? Omdat het gebruik van palmolie zeer negatieve gevolgen heeft voor dier en milieu. Voor de aanleg van palmolieplantages worden complete regenwouden gekapt. Diëtist Berdien van Wezel vindt het daarom geweldig dat Smeris geen palmolie gebruikt.
Op sommige producten waar palmolie in zit, staat het RSPO keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat minimaal 95 procent van de palmolie in een product duurzaam geproduceerd is. Op de website van Milieu Centraal vind je een Keurmerkenwijzer met een beschrijving van het RSPO keurmerk.
De productie van palmolie is slecht voor het milieu en voor soorten als de orang-oetan, vanwege ontbossing, branden en veenontginning. Als we dan toch plantaardige oliën consumeren, zou het beter zijn daarvoor gewassen als olijf, zonnebloem, koolzaad en soja te nemen.
Elke dag een handje noten
Vraag jij je af waarom 100% pindakaas eigenlijk een gezonde keuze is? Het eten van pinda's en andere ongezouten noten verlaagt het LDL-cholesterol en verkleint de kans op hartziekten. Dit komt waarschijnlijk doordat er veel onverzadigd vet in noten zit.
Calvé 100% pinda's met fijn gemalen stukjes pinda. Dat is 100% puur genieten! Ideaal voor op de cracker of boterham maar ook door smoothies of om mee te koken en bakken.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.