Wanneer u voedsel consumeert dat veel histamine bevat, of wanneer u rode wijn en chocolade consumeert, neemt het histamine gehalte in de darm sterk toe. Bij mensen met een tekort van het DAO-enzym ontstaan er dan klachten. Men spreekt dan van histamine-intolerantie.
Symptomen. Theobromine kan een aantal uren na opname (piekconcentratie na 2-10 uur) verschillende symptomen veroorzaken zoals: Maag-darmklachten: braken, diarree, buikpijn.
Chocolade bevat ook veel histamine, waardoor het histaminegehalte in de darm sterk toeneemt. Bij mensen met een tekort aan het DAO-enzym ontstaan er dan klachten. Men spreekt dan van een histamine-intolerantie. Chocolade kan allergenen bevatten zoals gluten, noten, melk, ei (albumine).
Chocolade is een vetrijk voedingsmiddel en bevat geraffineerde suikers en cafeïne. Dat zijn stuk voor stuk voedingsstoffen waarop je darmen kunnen reageren, zeker wanneer je een darmziekte hebt. Dat vetrijke voedingsmiddelen de darmklachten kunnen verergeren, had je waarschijnlijk al gehoord.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Hoewel het zeldzaam is, kunnen sommige mensen allergisch zijn voor cacao. Cacao allergie symptomen zijn onderander: huiduitslag, jeuk en ademhalingsproblemen. Als je vermoedt dat je allergisch bent voor cacao, is het raadzaam om bij de huisarts een allergietest te laten doen.
Chocola bevat lecithine, dit heeft een gunstig effect op de cholesterolgehaltes van het bloed; Cacao is rijk aan magnesium. Dit bevordert de energiestofwisseling, de spier functionaliteit en de zenuwprikkeloverdracht. Chocolade is rijk aan polyfenolen.
Traditioneel wordt chocolade gezien als een potentiële trigger voor darmklachten zoals pijn, krampen, een opgeblazen gevoel, gas en diarree. Dit komt doordat chocolade, met name melkchocolade, veel suiker bevat, waaronder lactose, melkproteïnen en vet – die allemaal klachten kunnen veroorzaken bij gevoelige personen.
Dit kan komen doordat je te snel gegeten hebt, je teveel gegeten heb, het eten te vet was of je hebt iets gegeten waar je gevoelig voor bent. Ruim de helft van de bevolking heeft wel eens buikpijn na het eten. Vaak gaat dit samen met een opgeblazen gevoel en/of winderigheid.
Vetgehalte
Chocolade bevat vet in de vorm van cacaoboter. Melk- en witte chocolade bevatten doorgaans ook toegevoegd vet van melk. Het eten van een hoog vetgehalte zorgt er doorgaans voor dat het spijsverteringsstelsel meer gal produceert om de spijsvertering te bevorderen .
Pure chocolade bevat meer theobromine dan melk- en witte chocolade. Maar overmatig chocolade eten (en dus theobromine) kan leiden tot rusteloosheid, hoofdpijn en misselijkheid . Wat zit er nog meer in uw chocolade?
Door het inwerken van maagzuur op de maagwand ontstaat een pijnlijk gevoel in de bovenbuik dat vaak wordt omschreven als brandend maagzuur of maagpijn. Deze klachten ontstaan meestal na de maaltijd en 's nachts. Maagpijn is vaak het gevolg van gasophoping, opboeren of oprispingen in de darmen.
een vervelend, vol gevoel na de maaltijd. snelle verzadiging. pijn in de maagstreek. een brandend gevoel in de maagstreek.
Wanneer u voedsel consumeert dat veel histamine bevat, of wanneer u rode wijn en chocolade consumeert, neemt het histamine gehalte in de darm sterk toe. Bij mensen met een tekort van het DAO-enzym ontstaan er dan klachten. Men spreekt dan van histamine-intolerantie.
Chocolade bevat ook veel suiker en verzadigd vet . Het is een energierijk (calorierijk) voedsel en te veel kan leiden tot overgewicht, een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Gezondere bronnen van polyfenolen zijn bonen, peulvruchten, fruit en groenten.
Hydrateer. Spoel al die zoete dingen uit je systeem door zo snel mogelijk te hydrateren met water of andere vloeistoffen met weinig suiker, en voedsel met een hoog watergehalte . "Drink veel water en kies voor voedsel zoals watermeloen, komkommers, aardbeien en yoghurt," zegt Seaver.
Uit Duits onderzoek blijkt dat mensen die elke dag chocolade eten een lagere bloeddruk hebben en 39% minder risico lopen op een hartaanval dan niet-chocolade-eters. De flavonoïden, stoffen die je in cacao vindt, helpen de bloedvaten te ontspannen en laten het bloed beter doorstromen.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Ontstekingen in je darm door het eten van gluten heet coeliakie. Gluten zit in granen en graanproducten, zoals brood of pasta. Je kunt dan darmklachten krijgen, zoals buikpijn en diarree.
U kunt een chocolade-intolerantie of -gevoeligheid hebben als u een van de volgende klachten ervaart wanneer u het consumeert: Een opgeblazen gevoel, gas of krampen . Hoofdpijn . Huiduitslag, galbulten of acne .
galbulten . moeite met ademhalen . gezwollen tong, lippen of keel . een piepende hoest .
De kans is groter dat u een reactie op chocolade krijgt als u er allergisch voor bent of voor de bron ervan , namelijk cacao. Maar ingrediënten in chocoladeproducten, zoals melk, tarwe en noten, kunnen ook een reactie veroorzaken. Mensen met een glutenintolerantie of coeliakie reageren soms op chocolade, met name melkchocolade.
Chocolade bevat zowel cafeïne als een stof genaamd theobromine, die de LES kan ontspannen en zure reflux kan bevorderen . Donkere chocolade bevat doorgaans hogere niveaus van deze verbindingen, dus het is het beste om uw inname te beperken of te kiezen voor een milder alternatief.
Waarom kan ik niet stoppen met chocolade eten? Omdat chocolade echt verslavend is, kun je de controle verliezen over je chocolade consumptie. De werkzame stoffen in chocola beïnvloeden namelijk de hersenen en zorgen ervoor dat je een goed gevoel krijgt wanneer je het eet.