Als broodbeleg Het is gemaakt van puur vruchtensap en bevat geen toegevoegde suikers. Daarnaast zit het boordevol vitamines en mineralen, zoals ijzer en calcium. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor een gezond lichaam.
Er wordt wel gezegd dat appelstroop gezond is, omdat er veel ijzer in zit. Maar er zit ook veel suiker in, daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. Tegenwoordig zijn de meeste appelstropen rinse appelstropen. In rinse appelstropen zit 55 tot 70% suiker.
Hoe dikker de siroop of stroop is, hoe meer suiker het product bevat. Zowel siropen als stropen bevatten net als gewone suiker voornamelijk sacharose waardoor het effect op de gezondheid niet anders is dan bij gewone suiker.
Die stroop geeft de kleur aan de suiker. Rietsuiker bevat een heel klein beetje mineralen. Deze hoeveelheid is zo laag dat dit geen bijdrage levert aan het halen van de dagelijkse aanbevelingen. Rietsuiker is dus niet gezonder dan gewone suiker.
Naast ijzer zitten er ook nog een aantal andere mineralen in appelstroop. Zo bevat het aardig wat kalium, wat goed is voor het regelen van de vochtbalans en bloeddruk in je lichaam. Ook zit er fosfor, calcium en magnesium in.
Wat is Duphalac stroop en waarvoor wordt het gebruikt.
Duphalac® stroop hoort tot de groep geneesmiddelen die de werking van de darmen op een natuurlijke wijze bevorderen en zorgen voor een zachtere en beter uit te scheiden darminhoud. Hierdoor wordt de stoelgang verbeterd.
Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout. Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring.
IJzer in appelstroop
Volwassenen hebben 11-16 mg ijzer per dag nodig. Een boterham met 20 gram appelstroop bevat ongeveer 2,5 mg ijzer. Om voldoende ijzer naar binnen te krijgen, helpt appelstroop dus wel iets mee, maar het is gezonder om het uit andere producten te halen.
Hoe gezond is appelstroop? Niet ongezond, maar ook weer niet zo gezond. Appelstroop bevat namelijk 52% suiker. Ruim de helft dus en iets minder dan jam (daar zit gemiddeld zo'n 60% suiker in).
Siroop bevat vaak meer suiker en calorieën dan cola, dus als je op je calorie-inname let, kan cola een betere optie zijn. Uiteindelijk komt het neer op persoonlijke voorkeur en een gebalanceerde levensstijl. Geniet dus van je favoriete drank, maar drink met mate!
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Het mag duidelijk zijn dat chocoladepasta en hagelslag, niet als de gezondste uit de bus komen. Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten.
In chocopasta zit veel suiker en verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat wel in de Schijf van Vijf. Ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je hart en bloedvaten.
Omdat het sap van de zoethoutwortel een zwarte kleur heeft.
Daarnaast wordt er tegenwoordig bij de productie van drop vaak nog koolstof (Carbo Medicinalis Vegetabilis) toegevoegd om de kleur te versterken. Deze zwarte kleurstof is ook bekend als E153.
Appelstroop (portie à 15 gram): 2,3 mg ijzer
Appelstroop is niet de meest gezonde keuze (suikerrijk), maar bevat wel veel ijzer. Tip: koop de gezondere variant appelstroop, namelijk die met fruitsuikers.
Stroop is een zoete, stroperige substantie die wordt gemaakt van gekookt fruitsap of suiker. Het wordt vaak gebruikt als zoetstof of smaakmaker in verschillende gerechten en dranken. Stroop heeft een dikke consistentie en een intense zoete smaak. Het wordt vaak gebruikt als topping voor pannenkoeken, wafels of ijs.
Honing (15 gram): 48 kcal en 12 gram suiker. Vlokken (15 gram): 68 kcal en 10,5 gram suiker. Hagelslag (15 gram): 68 kcal 9,7 gram suiker.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Neem voldoende eiwit
Ook eiwitrijk voedsel, zoals vlees, vis, kip, eieren, noten en kwark, werken prima om u een vol gevoel te geven. Het kost uw lichaam namelijk meer tijd om eiwitten te verteren dan bijvoorbeeld suikers. Zo doet u dat: zorg bij iedere maaltijd voor een eiwitbron.
Vermijd zoveel mogelijk de volgende voedingsmiddelen: ■koffie, cacao; ■rode wijn; ■grote hoeveelheden kruiden. Meer informatie over ijzertekort tijdens en na de zwangerschap vindt u bijvoorbeeld: ■in ons Patiënten Service Centrum, route C02.
vlees, vis, en eieren zijn rijk aan ijzer en bevatten veel vitamine B12. Het kan zo zijn dat aanpassingen in je voeding niet voldoende helpen om een ijzertekort en de bijbehorende bloedarmoede op te lossen. Bespreek daarom altijd met je huisarts wat je kan doen om van je klachten af te komen.
Vooral volkorenbrood, volkoren/meergranen beschuit, roggebrood, volkoren knäckebröd, zilvervliesrijst, volkorenmacaroni en spaghetti, muesli, havermout, volkorenbiscuitjes en (volkoren) ontbijtkoek bevatten veel ijzer.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
Een flinke lijst dus! Pindakaas zonder toegevoegde suikers en zout, valt binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Volgens het Voedingscentrum verlaagt het eten van pinda's het LDL-cholesterol en verkleint het de kans op hartziekten. Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent). Maar helaas zijn deze kaassoorten toch geen al te beste keuze.