Zo'n restje kun je prima invriezen om later op te eten, dat is veilig. Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in.
Op de vraag of je eten twee keer kunt invriezen, is het antwoord volgens het Voedingscentrum 'nee'. De kans dat je hier ziek van wordt, zou bij een tweede keer opwarmen een stuk groter zijn dan bij de eerste keer opwarmen na invriezen.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
De toppings van soep laat je beter achterwege. Je kunt ontdooide gerechten bovendien opnieuw invriezen als ze opgewarmd werden. Je laat ze opnieuw snel afkoelen. Daarna kan je de restjes invriezen.
Soep met room of melk kan schiften als je ze opnieuw opwarmt. Dikwijls kun je dat wel verhelpen door je mixer er nog een keer in te zetten.
Verwarm niet iets voor de derde keer. Heb je een restje één maal opgewarmd en blijft er alsnog van over, gooi dat eten dan weg.
U kunt bevroren voedsel dat is ontdooid veilig opnieuw invriezen — rauw of gekookt, hoewel er een kwaliteitsverlies kan optreden vanwege het vochtverlies door het ontdooien. Om het product veilig opnieuw in te vriezen, moet het koud zijn gehouden op 40 graden of lager gedurende maximaal 3-4 dagen.
Soepen? Volgens senior food editor Rick Martinez en Robert Ramsey, chef-instructeur bij het Institute of Culinary Education, kun je eten opnieuw invriezen en ontdooien. Maar alleen omdat je dat kunt, betekent nog niet dat je dat ook moet doen. Bij ICE hanteren Ramsey en zijn collega's een algemene regel: " Als iets eenmaal is ingevroren, is dat het. "
Is de soep na 2 dagen koelkast nog niet op? Wacht met weggooien! Hij kan nog prima door naar vervolgstation vriezer. Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C.
Als voedsel hygiënisch is bereid, snel is afgekoeld na het koken (of opwarmen) en koud is bewaard, mag het meer dan eens opwarmen het risico op ziekte niet vergroten . Langdurige opslag en herhaaldelijk opwarmen hebben echter invloed op de smaak, textuur en soms de voedingskwaliteit van voedsel.
Een algemene vuistregel is dat soep ongeveer drie dagen in de koelkast bewaard kan worden , maar u moet uw gerecht altijd proeven voordat u besluit het op te warmen. Een heldere, op groenten gebaseerde soep met wat zuur van een ingrediënt zoals tomaten, kan langer houdbaar zijn. Kippensoep blijft meestal drie tot vijf dagen houdbaar.
Laat producten snel afkoelen
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet je ze te snel in de koelkast, dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller. Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product.
Het is echter mogelijk om de soep direct uit de diepvries op te warmen en dit doe je het beste, ten minste gedeeltelijk, met een magnetron . Doe de bevroren soep in een magnetronbestendige container, dek hem gedeeltelijk af en verwarm hem op laag vuur in 2 minuten in de magnetron tot de soep slushy is geworden.
Zo'n restje kun je prima invriezen om later op te eten, dat is veilig. Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in.
Ja, het is veilig om overgebleven voedsel opnieuw in te vriezen nadat u eerder ingevroren restjes opnieuw hebt opgewarmd tot een veilige temperatuur van 165 °F, gemeten met een voedselthermometer .
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid. Het kan wel zo zijn dat door vochtverlies of kristalvorming de smaak en kwaliteit iets achteruit gaan.
Soep, saus en stoofgerechten kun je in een pan op heel laag vuur ontdooien en opwarmen. Giet eventueel een laagje water in de pan en sluit af met een deksel. Ovengerechten en gehaktbrood kun je zo uit de diepvries in de oven ontdooien en opwarmen of garen.
Hoe lang blijft soep houdbaar nadat je het hebt ontdooid? Ontdooide soep, zowel vegetarisch als op basis van vlees, kan drie tot vier dagen in de koelkast blijven voordat het gegeten moet worden, volgens FoodSafety.gov.
Kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of kunnen snel worden gekoeld in ijs of een koudwaterbad voordat ze worden gekoeld . Een grote pan met voedsel zoals soep of stoofpot moet worden verdeeld in kleine porties en in ondiepe containers worden gedaan voordat ze worden gekoeld.
Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar het is belangrijk om de soep volledig te laten afkoelen voordat u hem in de vriezer zet . Hoewel het verleidelijk is om hem snel na het koken in de vriezer te zetten, kan het, als hij ook maar een beetje warm is, de temperatuur van de vriezer verlagen, waardoor items die er al in zitten mogelijk een beetje ontdooien.
Koelkasten moeten 40°F of lager registreren, dus het toevoegen van hete soep of bouillon met een aanzienlijk hogere temperatuur kan ervoor zorgen dat de algehele temperatuur stijgt, wat een broedplaats voor bederf creëert . De USDA raadt ook af om warm of koud voedsel langer dan twee uur buiten de gevarenzone te laten staan.
Kun je soep een nachtje laten staan? In de meeste gevallen moet je soep niet een nachtje laten staan . Dit komt omdat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 130°F.
Voor de beste veiligheid en kwaliteit, plan om gekoelde soep binnen 3 tot 4 dagen te eten of in te vriezen. En vermijd het om soep langer dan TWEE uur op kamertemperatuur te laten staan. Zet een grote pan hete soep niet direct in de koelkast.
SOEP BEWAREN IN DE KOELKAST
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!