Witlof behoort samen met onder meer roodlof en andijvie tot de familie van de cichoreiachtigen. De oorsprong van de smaak van witlof ligt ook bij deze familie. Vroeger was witlof erg bitter en de soorten van nu zijn wat milder.
Witlof, ook wel Brussels lof genoemd, is een bladgroente die in het donker wordt geteeld, in het licht zou de krop namelijk groen worden. Witlof is een heerlijke, frisse, bittere groente de je zowel rauw als gekookt kan eten. Waar komt de witlof vandaan: De witlof is afkomstig uit Nederland, België en Frankrijk.
Witlof is een bladgroente die op diverse manieren gegeten kan worden. Zo is deze rauw in een salade te verwerken, maar ook geschikt om te koken.
Wist je dat witlof ook wel 'Brussels lof' wordt genoemd? Witlof behoort tot dezelfde familie als roodlof en andijvie: de cichoreiachtigen. De mooie witte kleur krijgt de groente door de wortel van de witlofplant in het donker te laten uitlopen.
Cichorei (Cichorium) is een geslacht uit de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). Tot dit geslacht behoren onder meer witlof (witloof) en andijvie.
Witlof is een bladgroente die men in het donker teelt. In het licht zou de krop namelijk groen worden. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd.
Toch gezond
Witlof is goed voor de bacteriën in je darmen (het darmmicrobioom). Het zit namelijk vol fermenteerbare vezels die je darmen gezond houden. Witlof bevat vooral veel inuline, dat bij de prebiotica hoort. Prebiotica worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën (gefermenteerd).
Hoewel gekookte witlof en rauwe witlof beide erg gezond zijn, is rauwe witlof gezonder dan gekookte witlof. Dit komt doordat rauwe witlof meer vitaminen en mineralen behoudt die tijdens het kookproces deels verloren kunnen gaan. Bovendien bevat rauwe witlof meer vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Wat is witlof? Witlof groeit uit de wortel van cichorei het is een plant van de samengesteldbloemige familie van planten en is zeer nauw verwant aan de andijvie, want wist jij dat ze beide uit dezelfde wortel groeien? Witlof moet in het donker of onder de grond groeien, want als er licht bijkomt dan wordt het andijvie.
Omdat bitterstoffen een goede vertering stimuleren, voel je je eerder verzadigd. Hierdoor stop je op het juiste moment met eten. Daarom past witlof goed in een dieet voor mensen die willen afvallen.
Groenlof behoort tot de composietenfamilie en is nauw verwant met witlof. Groenlof en witlof behoren tot dezelfde soort. Deze groente noemt met ook suikerij (hieruit blijkt ook de verwantschap met cichorei), verbeterde suikerij of suikerbrood.
Niet alleen is witlof veelzijdig in de keuken, het zit ook nog eens boordevol voedingsstoffen. Zo is witlof rijk aan vitamine C, koolhydraten, eiwitten en vezels. Bovendien bevat een kropje witlof slechts een kleine hoeveelheid calorieën.
Ook staat de groente bekend om het gunstige effect op de bloeddruk en de ontgiftende werking op de lever. Daarnaast is witlof caloriearm en vezelrijk, lekker voor lijn en de spijsvertering dus.
Je darmen maak je erg blij met witlof, het zit vol met bitterstoffen die de uitscheiding van maagzuur en gal ondersteunen.
Er zitten 15 kilocalorieën in 1 struik (80 gram) witlof. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'witlof'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
100 g rauw witloof bevat gemiddeld ongeveer 3 g voedingsvezels, 0,5 g koolhydraten, 1 g eiwitten, 3 à 4 mg natrium, 200 mg kalium, 10 mg magnesium, 0,2 mg ijzer, 5 mg vitamine C en 50 µg vitamine B9.
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groente en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door het lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
De beste voedingsmiddelen bij PDS
Aubergines, courgettes, sperziebonen, paprika's, wortelen, komkommers, sla, aardappelen en tomaten zijn afhankelijk van de hoeveelheid FODMAP-arme groenten. Kiwi's, citrusvruchten, druiven, ananas en aardbeien zijn (afhankelijk van de hoeveelheid) FODMAP-arme fruitsoorten.
Andijvie (Cichorium endivia) is een eenjarig bladgewas dat nauw verwant is aan witlof (Cichorium intybus var. foliosum).
Witlof, ook wel 'Brussels lof' genoemd, is van oorsprong omstreeks 1830 vlakbij Brussel ontdekt. Het tweejarig bladgewas wordt in het eerste jaar in mei geteeld door de wortelen te zaaien, waarna het in de herfst wordt geoogst. Na het trekken worden ze in een donkere ruimte geplaatst.