Sommige mensen schrikken terug voor diepvries- en conservenproducten omdat ze technisch gezien als "bewerkt voedsel" worden geclassificeerd. Hoewel deze voedingsmiddelen conserveringsmiddelen kunnen bevatten, zijn deze ingrediënten streng gereglementeerd en hebben ze geen nadelig effect op de gezondheid.
Het is niet het vriezen dat ervoor zorgt dat veel kant-en-klare diepvriesmaaltijden ongezond zijn. Dit komt door het sóórt maaltijd dat je voornamelijk tegenkomt in het vriesvak. Deze maaltijden bevatten vaak veel verzadigd vet, veel zout, weinig vezels en veel kilocalorieën.
Ingevroren vitamines
Dat is top voor het niveau mineralen en vitamines, want deze blijven hierdoor goed intact. In veel gevallen bevatten diepvriesgroenten zelfs meer voedingsstoffen dan verse groenten. Een voorraad broccoli, erwten en sperziebonen uit de vriezer is dus een prima keuze.
Wat is bewerkt voedsel? Bewerkt voedsel is voedsel dat op de een of andere manier is aangepast. [1] Praktisch elke handeling maakt van voedsel bewerkt voedsel: wassen, schoonmaken, malen, snijden, hakken, verhitten, pasteuriseren, blancheren, koken, inblikken, invriezen, drogen, mengen en verpakken.
Voorbeelden van onbewerkte voedingsmiddelen: water, groenten, fruit, aardappelen, granen, noten, zaden, peulvruchten, melk, vis, vlees, gevogelte, eieren.
Als je zelf frietjes maakt, is er maar één ingrediënt: aardappel. Dat is geen bewerkt voedingsmiddel. Om de frietjes op te eten moet je ze natuurlijk nog bakken in olie. Bij diepvriesfrieten verschilt het per merk hoe bewerkt ze zijn.
En ook kaas en brood zijn bewerkte producten. Soms worden er aan producten stoffen toegevoegd om ze langer houdbaar te maken. Dit voorkomt voedselverspilling en dat mensen ziek worden van bedorven eten.
Hoewel er geen harde lijn is tussen ultrabewerkt en bewerkt, ligt het verschil over het algemeen in de hoeveelheid bewerkingsstappen en toegevoegde stoffen. Zo zijn pasta of bevroren groenten bewerkte producten, maar vallen mueslirepen en noodles onder ultrabewerkt.
Enkele voorbeelden van gezonde bewerkte producten zijn volkoren brood, diepvriesgroenten of yoghurt.
Sommige diepvriesmaaltijden bevatten veel natrium, veel bevatten meer dan 2.000 mg natrium per portie . De American Heart Association (AHA) beveelt niet meer dan 2.300 mg natrium per dag aan, dus 2.000 mg is veel zout voor één maaltijd. Probeer diepvriesmaaltijden te vinden met minder dan 650 mg (29% DV) natrium per portie.
Het is waar dat veel diepvriesproducten ultrabewerkt zijn . Denk bijvoorbeeld aan diepvriespizza's, burrito's en voorgerechten met veel zout, of aan zoetigheden met veel suiker, zoals ijs, taarten en gebak.
Het is makkelijk om aan te nemen dat verse producten altijd de beste keuze zijn, maar in sommige gevallen kunnen bevroren fruit en groenten u meer gezondheidsvoordelen en waar voor uw geld bieden. "De waarheid over vers versus bevroren is dat beide dezelfde voedingsstoffen bevatten, tenzij bevroren producten sauzen of suikers bevatten ", zegt Beal.
Kant-en-klaarmaaltijden zijn niet zo gezond als ze lijken. De meeste kant-en-klaarmaaltijden bevatten te veel zout, natrium en te weinig groente. Bovendien bevatten de maaltijden tal van onnodige ingrediënten, zoals smaakversterkers en suikers. Voor een gezonde warme maaltijd heb je deze niet nodig.
De diepvries maaltijden van Apetito scoorden qua smaak het hoogst: een 5,9, gevolgd door de koelverse maaltijd van Vers voor Thuis (5,6) en Foodconnect (5,4). Het slechtst werd beoordeeld de koelverse maaltijd van Maaltijdservice (4,7).
Het voordeel van diepvriesgroenten is dat zodra ze ingevroren zijn, het vitaminegehalte vrij constant blijft. En wat blijkt uit onderzoek is dat diepvries groenten en verse groenten minstens even gezond zijn omdat ze na bereiding gemiddeld evenveel vitamine C en mineralen bevatten.
Onbewerkt eten zoals vers fruit, verse groenten, granen en verse vis en vlees. Minimaal bewerkt eten waar alleen culinaire ingrediënten zijn toegevoegd zoals zout, peper, olie en suiker. Bewerkt eten zoals kaas, fruit in siroop, vis in blik, brood. Sterk bewerkt eten zoals snacks, frisdrank, vleeswaren.
We spreken doorgaans over zwaar bewerkt voedsel als het meer dan 5 ingrediënten bevat. Deze producten bevatten vaak veel calorieën en zijn rijk aan verzadigde vetten, zout en suikers. Deze producten kun je ook wel zien als gemaksvoedsel en zijn in de meeste gevallen direct klaar om te consumeren.
Voorbeelden zijn gezoete dranken, producten met te veel zout, suiker of verzadigd vet, en fastfood. Ook een ongezond eetpatroon valt hier onder, zoals (te) weinig groente en fruit eten. Of in het algemeen veel eten of snacken. Ongezonde voeding kan hart- en vaataandoeningen, kanker en diabetes veroorzaken.
Van alle voedingsstoffen werd gekeken of ze aanwezig waren, en zo ja in welke hoeveelheden. De nummer 1, waterkers, scoorde 100 en bevat dus de meeste voedingsstoffen in de meest ideale hoeveelheden van alle groenten en fruit die meededen.
Volkoren granen zijn het minst bewerkt en dus het meest aangewezen.
Lekkere voorbeelden zijn cottagecheese, ricotta, zachte verse geitenkaas en mozzarella. Ook plattekaas is een goed idee. Die bevat zoveel minder vet en zout dat hij eigenlijk meer tot de melkproducten dan de kazen behoort.
Enkele voorbeelden van sterk bewerkte voedingsmiddelen zijn:
Bewerkte kaasproducten. Ontbijtgranen. Crackers en chips.