Het klopt dat groente en fruit tijdens blenden meer worden blootgesteld aan zuurstof, maar dit zorgt er niet voor dat de voedingsstoffen à la minute hun werking verliezen. Zeker als je je smoothie van verse groente en fruit maakt en die gelijk opdrinkt, hoef je je hier geen zorgen over te maken.
Fruit smoothies zijn gemaakt van verschillende soorten vers of bevroren fruit. Hierdoor zijn ze rijk aan vezels, vitamines, mineralen, antioxidanten en andere gezonde stoffen die in fruit voorkomen. Fruit smoothies hebben veel voordelen voor je gezondheid, waaronder: Betere stofwisseling.
Met smoothies kun je op een gezonde manier tot wel 2 kilo per week afvallen (in de eerste twee weken zelfs meer). Met behulp van afslanksmoothies die je als maaltijd gebruikt, blijf je langer verzadigd terwijl je minder calorieën binnenkrijgt.
We doen vaak appel- of sinaasappelsap in onze smoothie, maar toch is het beter om dit niet te doen. Volgens Sara voegt het geen extra smaak of nutriënten toe, en zit sap ook vaak vol calorieën en suikers. Neem dus liever een extra stukje fruit, in plaats van sap.
Banaan niet in de smoothie
Een bepaald enzym dat in de gele vrucht zit, zorgt er namelijk voor dat de flavonoïden niet goed worden opgenomen. Oftewel: eet lekker een banaantje, maar combineer deze niet met andere vruchten. Vooral op vruchten als appels, peren, aardbeien en bessen, hebben ze niet zo'n gunstig effect.
Wanneer je groente en fruit pureert voor een smoothie, dan heb je er meer van nodig. De structuur van je groenten en fruit gaat kapot in de blender. Vitamines gaan hierdoor verloren. Met een smoothie als ontbijt red je het dus niet, omdat er vitamines verloren gaan tijdens de bereiding.
Als je smoothies drinkt krijg je dus in korte tijd ongemerkt veel suiker binnen, en daardoor ook veel calorieën. Dat kan leiden tot overgewicht. Suikerhoudende dranken verhogen ook de kans op diabetes type 2 (suikerziekte).
Af en toe een smoothie drinken, zal je geen problemen bezorgen. Zeker niet als je ze zelf maakt en kiest voor een gezonde variant. Drink je daarentegen dagelijks een smoothie die boordevol suiker zit, dan kan dat op termijn leiden tot overmatige suikerinname, spijsverteringsproblemen en andere gezondheidsproblemen.
De belangrijkste reden voor aankomen door het drinken van smoothies is suiker . Wanneer we fruit blenden of juicen, breken we de celwanden van de plant af, waardoor de natuurlijke suikers die erin zitten, worden blootgelegd. Dit zet ze om in vrije suikers, zoals 'toegevoegde suiker' – het soort dat kan bijdragen aan gewichtstoename.
Blender: Een krachtige blender is essentieel om het bevroren fruit glad te mixen. Kies een blender met voldoende vermogen om harde stukken fruit te verwerken. Diepvriesfruit: Kies je favoriete soorten diepvriesfruit. Populaire opties zijn aardbeien, blauwe bessen, mango, frambozen en ananas.
Handige tips voor je blender
Voeg vloeibare ingrediënten toe aan poederig voedsel en aan harde groenten of fruit. Dat pureert makkelijker. Pureren van kleinere porties of op een hogere snelheid helpt ook. Maak groenten zoals paprika, uien en tomaten zachter door ze voor te bakken.
Zure en subzure vruchten zoals grapefruits, aardbeien, appels, granaatappels en perziken , mogen nooit worden gecombineerd met zoete vruchten zoals bananen en rozijnen. Dit komt omdat het vaak leidt tot spijsverteringsproblemen, misselijkheid, acidose en hoofdpijn.
Magere yoghurt (met of zonder toegevoegde smaakjes)
Yoghurt is een rijke bron van eiwit en calcium. Maar pas op voor de toevoegingen in bijvoorbeeld fruityoghurt. Vaak staat het toegevoegde fruit voor een hoeveelheid extra suiker tot wel meer dan 10 gram in een klein potje van 125 gram.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Hoewel bananen dus helemaal niet zo gezond zijn in smoothies, bevatten ze wel veel vezels, vitamine B6 en kalium. Daarom is het nog steeds een goed idee om ze te eten, maar mix ze niet met andere fruitsoorten.
De vezels helpen de snelheid te vertragen waarmee fructose in je bloedbaan wordt opgenomen en kunnen je helpen om je langer vol te voelen. Daarom is het beter om heel fruit te eten , in plaats van fruit in de vorm van sap of een smoothie.
Groene smoothies: vol energie en koolhydraatarm
Een smoothie met veel groente geeft je een vol gevoel (veel vezels!) en bevat weinig glucose, waardoor je minder snel last krijgt van een schommelende bloedsuikerspiegel. Extra voordeel van al die vezels in je groentesmoothie is dat het erg goed is voor je darmen.
Het antwoord is niet zo zwart-wit. (Of bessenrood en bladgroen!) Groene smoothies maken je niet per definitie dik , maar de ingrediënten die je aan je groene smoothies toevoegt, kunnen ongezonde suikers, lege calorieën en schadelijke toevoegingen aan je dieet toevoegen.
Nadeel van smoothies
Alles wat je drinkt, komt sneller in je maag terecht dan wat je eet. Dit betekent dat je lichaam minder moeite moet doen om het te verteren. Als gevolg daarvan heb je een minder verzadigd gevoel, wat kan leiden tot meer snacken later op de dag.
In de meeste smoothies zit veel fruit. Fruit is natuurlijk gezond, maar in alle soorten fruit zit vruchtensuiker. Je krijgt dus relatief veel vruchtensuikers binnen als je een fruitsmoothie drinkt. Dit vruchtensuiker levert net zoveel calorieën als suiker uit de suikerpot.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Fruit bevat fructose, een type suiker dat enkel en alleen verwerkt wordt door de lever. Een inname van teveel fructose in een korte tijd kan schadelijk zijn. Dit omdat de lever het omzet naar vet en het vervolgens opslaat. Het omzetten van veel fructose naar vet kan zo een leververvetting opleveren.
Fruit is goed voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast hangt het eten van fruit samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Het advies is om minimaal 2 porties (200 gram) fruit per dag te eten en fruit niet te vervangen door sap.