De Fragaria vesca, in Nederland zeer bekend als de Bosaardbei, is een prachtige vaste plant die tot ongeveer 15 cm hoog wordt.
Bosaardbei is een overblijvende plantensoort die deel uitmaakt van de Rozenfamilie (Rosaceae). Ze is een van de kleinste vertegenwoordigers van deze familie. Het is een laagblijvende plant die tot 30 cm hoog kan worden.
Heesters of struiken onderscheiden zich van vaste planten omdat ze niet bovengronds afsterven in de winter. Het zijn winterharde, houtige planten die vanaf de bodem vertakken. Vaste planten hebben meestal een rustperiode in de winter en sterven bovengronds af om in het voorjaar opnieuw uit te schieten.
Verlangt een plaats met volle schaduw tussen of bij bomen of struiken en een humusrijke bodem. Deze plant verdraagt warmte en een tijdelijk droge bodem. Ze kan dus ook aangeplant worden op standplaatsen met iets meer licht. Groeit bodembedekkend en laat zich moeilijk combineren met andere planten.
De Tapijtbloem, ook bekend als Sutera cordata, is een charmante plant afkomstig uit Zuid-Afrika. Deze laagblijvende, tapijtvormende plant is een prachtige toevoeging aan je tuin of balkon, bekend om zijn uitbundige bloei van het voorjaar tot de herfst.
Met een vaste plant bedoelen we een kruidachtige plant, met niet verhoutende stengels. Vaste planten overleven met ondergrondse wortels en vormen boven de grond ieder jaar opnieuw stengels, bladeren, bloemen en zaad. De meeste vaste planten sterven in de herfst bovengronds af en overwinteren ondergronds.
Winterharde vaste planten zijn bestand tegen de koude temperaturen en vorst die we in het najaar en de winter kunnen verwachten. Ze hebben een sterke overlevingsdrang en kunnen de koude periodes trotseren zonder hun schoonheid en groeikracht te verliezen.
De Fragaria vesca, in Nederland zeer bekend als de Bosaardbei, is een prachtige vaste plant die tot ongeveer 15 cm hoog wordt. In de maand mei verschijnen er roze bloemen aan de plant die tot in juli doorbloemen. Het is een winterharde en wintergroene plant die verlangt op plaats in de schaduw of halfschaduw te staan.
Vindplaats. De bosaardbei komt voor op schaduwrijke, vochtige plaatsen, in bossen en langs oevers. Hij wordt ook veel gekweekt als bodembedekker. Hij kan groeien als onkruid dus in en kleine tuin is kweken in een aardbeipot misschien wel zo handig.
Na ongeveer 6 weken zijn de eerste aardbeien rood. Een aardbeiplant heeft gemiddeld drie trossen aardbeien die na elkaar bloeien. De eerste aardbeien van een tros zijn groot en verder in het seizoen worden ze steeds kleiner. Het plukken kan beginnen.
Een groenblijvende plant is simpelweg een tuinplant die het hele jaar zijn blad behoudt. Er zijn langbloeiende, bladhoudende planten, maar ook met mooi blad. Heeft u bladverliezende planten of heesters, die prachtig bloeien of herfstkleuren vertonen?
Vlinderstruik combineren met...
Deze vlinderstruik combineert goed met heesters in grote plantvakken zoals Sneeuwbal 'Viburnum Tinus', Mahonie, Taxus, Sering 'Syringa', Kronkelhazelaar, Weigelia en Heemstroos 'Hibiscus'. Ook in kleine borders matchen siergrassen zoals Leliegras 'Liriope' en Zegge 'Carex' goed.
Maak je trouwens geen zorgen over het eten van de vruchtjes – zowel de aardbeitjes van de bosaardbei als van de schijnaardbei zijn eetbaar. Die van de schijnaardbei zijn alleen wat minder sappig. Niet giftig, dus.
De bosaardbei is een kruipende bodembedekker, met kleine witte bloemen met 5 rondachtige kroonblaadjes rond diepgele meeldraden. De gedeelde drievoudige bladeren zijn glanzend en hebben een gezaagde rand. Aan de onderkant zijn de bladeren zijdeachtig behaard.
Onkruiden die snel verspreiden, diep wortelen of meerjarig zijn worden vaak gezien als de 'ergste' onkruiden. Deze onkruiden zijn namelijk het moeilijkste te verwijderen. Voorbeelden hiervan zijn: zevenblad, ereprijs, hondsdraf en distels. Zevenblad woekert snel en vormt dichte matten die het gras verstikken.
Na de bloei vormen zich de kleine eetbare aardbeien. Deze aardbeien kunnen geplukt kunnen worden zodra ze rood zijn. De bladeren van de Fragaria vesca 'Alexandria' bestaan uit drie kleinere, gekartelde, glanzende blaadjes.
Een plantensoort die veel op Bosaardbei lijkt, maar gele kroonbladen heeft, is Schijnaardbei, Potentilla indica (Andrews) Th. Wolf uit de Rozenfamilie of Rosaceae. Het is een soort die je kunt beschouwen als een invasieve soort, die steeds meer ingeburgerd raakt in onze wilde flora.
De vruchten van de schijnaardbei zijn wel eetbaar, maar zijn scherp en droog van smaak en ook zitten er veel harde zaadjes in het vruchtvlees. Schijnaardbei moet je dus niet zien als een plant die eetbare vruchten oplevert, maar hij kan wel dienstdoen als een groente.
Bevochtig het zaaisel voorzichtig met een plantenspuit, om de kleine, fijne zaden niet te verstoren. Bij een kiemtemperatuur van 18 tot 20 °C duurt het 15 tot 20 dagen voordat de zaden ontkiemen. Zorg voor een gelijkmatige kiemtemperatuur en laat de temperatuur vooral 's nachts niet dalen.
Zet de planten bij voorkeur in een koele (tussen de 5 en 15 °C) ruimte, zoals een deel van de schuur, een lichte hal, koele serre, bijkeuken of (verwarmde) kweekkas. Bladhoudende soorten hebben licht nodig, bladverliezende planten kunnen in een donkere ruimte opgeslagen worden.