2. Ruik aan het ei. Een zwavelachtige geur als je het ei open breekt, is misschien wel de beste aanwijzing dat je een bedorven exemplaar hebt.
Breek je ei dan in een kommetje en kijk even goed naar hoe het eruit ziet. Het ei is vers als de eierdooier er stevig uitziet en het eiwit dik en slijmerig is. Loopt de dooier een beetje uit het midden loopt en is het eiwit ook wat vloeibaarder? Dan is het wat ouder, maar kun je het nog prima eten.
Het eiwit hoef je niet weg te gooien. Je kunt eiwit namelijk 3 dagen in de koelkast bewaren, goed afgesloten in een bakje. Dat geldt trouwens ook voor de eidooier. Van eiwit kun je bijvoorbeeld sorbetijs maken.
Visuele inspectie: kijk goed of er tekenen zijn van schimmel of ongewoonlijke verkleuringen. Dit kunnen indicatoren zijn dat je eiwitpoeder niet meer goed is. Ruik aan het poeder: een frisse, neutrale geur is wat je normaal gesproken verwacht. Een zure of andere sterke geur kan wijzen op bederf.
De watertest
Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Een zwavelachtige geur als je het ei open breekt, is misschien wel de beste aanwijzing dat je een bedorven exemplaar hebt.
Eet je ze na de THT-datum? Verhit ze altijd door en door. Hardgekookt of goed doorbakken zorgt ervoor dat bacteriën dood gaan.
Whey proteine poeders hebben een houdbaarheid van 24 maanden (na productie). Ook na opening is de poeder lang houdbaar, mits de verpakking goed afgesloten op een koele (<25 ℃), droge en reukvrije plaats bewaard wordt. Let op: bewaar whey proteïne poeders niet in de koelkast.
Het korte antwoord: eiwitpoeders bederven niet zoals vlees of zuivelproducten. Dit betekent dat - tenzij er iets ernstig mis is gegaan - je oude bak met eiwitpoeder niet snel zal beschimmelen of bederven.
Je kunt eiwitten bakken / verhitten tot 70 graden Celcius, zonder dat hier iets mee gebeurt. Vanaf het moment dat eiwitten warmer worden dan 70 graden gaan deze denatureren.
Je kunt eiwit het beste in een goed afgesloten bakje doen en het bakje in de koelkast bewaren. Het eiwit zal dan circa 3 dagen goed blijven. Hoewel dit niet bij eidooiers kan, kun je eiwitten zelfs nog invriezen. In de vriezer kun je eiwitten tot wel 3 maanden in een goed afgesloten bakje bewaren.
Dit is alleen een probleem voor mensen met een overmatige eiwitinname of voor mensen die nierproblemen hebben. Wanneer u veel eiwitten consumeert, moeten uw nieren hard werken om stikstof uit uw lichaam te verwijderen . Dit kan milde uitdroging veroorzaken, wat kan leiden tot een aantal symptomen, waaronder misselijkheid.
Hoewel de halfwaardetijden voor verschillende eiwitten in de cel kunnen variëren van minuten tot dagen , correleren eiwitomzetsnelheden vaak met hun functie of subcellulaire lokalisatie. Bijvoorbeeld, eiwitten in de mitochondriën en het endoplasmatisch reticulum hebben gemiddeld langere halfwaardetijden dan andere eiwitten 8 .
Tenzij je grote tonnen eiwitpoeders op een warme plek (naast de verwarming) of op een vochtige plek (in de badkamer) bewaart, zal er niets aan de hand zijn. Wat betreft de werking van je spiermassa opbouwende shakes, de werking vermindert nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken.
Het kan maag- en darmproblemen veroorzaken
Dan kan het gebruik van eiwitpoeder voor klachten zorgen. Dit geldt vooral voor eiwitpoeders op basis van melk. Deze eiwitpoeders zorgen soms ook voor klachten bij mensen die niet intolerant zijn. Je kunt last krijgen van een opgeblazen gevoel, misselijkheid, kramp en diarree.
Daarnaast kan het zo zijn dat omdat je veel eiwitten eet, je dit niet goed balanceert met de andere voedingsstoffen zoals vetten en koolhydraten. Als dit uit balans is kan dit jouw darmen gaan irriteren, wat uiteindelijk voor een opgeblazen gevoel en constipatie kan zorgen.
Het eiwit is uitgedroogd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Het consumeren van eiwitten kort na de houdbaarheidsdatum is waarschijnlijk veilig als er geen tekenen zijn dat het bedorven is, zoals een ranzige geur, bittere smaak, kleurveranderingen of klontering . Als deze tekenen aanwezig zijn, is het het beste om uw pot weg te gooien en een nieuwe te kopen.
Als het goed wordt bewaard op een koele, droge plek, kan proteïnepoeder het volgende bewaren: Ongeopend: Het kan tot 18-24 maanden worden bewaard. Geopend: Het is het beste om het binnen 6 maanden op te maken . Gemengde proteïneshake: Drink het binnen 24-48 uur op.
De twee meest voorkomende bronnen van een rotte-eierenlucht zijn een aardgaslek en ontsnappend rioolgas . In zijn natuurlijke staat is aardgas eigenlijk geurloos. Daarom injecteren nutsbedrijven een substantie genaamd mercaptan, die een geur afgeeft die ruikt naar zwavel of rotte eieren.
Dit is een manifestatie van de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei of een grote hoeveelheid ijzer in het kookwater. De kleur is niet van invloed op de smaak, maar te lang koken vermindert wel de kwaliteit van het eiwit. De verkleuring kan worden voorkomen door het ei in koud water volledig af te koelen.
Mocht je klachten krijgen, let er dan vooral op dat je genoeg drinkt. Krijg je uitdrogingsverschijnselen of hele erge koorts en het houdt langer dan 2 dagen aan? Ga dan naar de huisarts.
Een belangrijke factor die verantwoordelijk is voor de afbraak van oude eiwitten is de spontane afbraak van gevoelige aminozuren, wat resulteert in racemisatie, afknotting, deamidering en cross-linking .
Bewaard bij maximaal 25°C is het product circa vier weken houdbaar (zie de datum op de verpakking). Na opening in de koelkast bewaren onder 4°C en binnen zeven dagen gebruiken. Invriezen op de dag van aankoop kan ook – de eiwitten zijn dan tot twee jaar houdbaar. Ontdooien in de koelkast en binnen 24 uur gebruiken.
Het eiwit hoef je niet weg te gooien. Je kunt eiwit namelijk 3 dagen in de koelkast bewaren, goed afgesloten in een bakje. Dat geldt trouwens ook voor de eidooier. Van eiwit kun je bijvoorbeeld sorbetijs maken.