Chocolade bevat stoffen zoals theobromine, pherylethylamine en serotonine. Het geeft niet als je ze niet kunt uitspreken, het belangrijkste om te onthouden is dat ze je een gelukzalig gevoel geven. Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
In chocola zit ook fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Endorfine komt ook vrij wanneer je andere zoete of vette producten eet, waardoor je hetzelfde gevoel ervaart.
Chocolade is rijk aan polyfenolen. Dit is een antioxidant dat ontstekingen remt, de verbranding binnen lichaamscellen vertraagt en beschermt tegen vrije radicalen; Chocolade werkt bloeddrukverlagend; Cacaobonen bevatten flavonoïden.
Studies hebben aangetoond dat het consumeren van chocolade de productie van endorfine stimuleert, een hormoon dat geassocieerd wordt met een gevoel van vreugde of tevredenheid. Bovendien kan chocolade bij veel mensen een gevoel van warmte en comfort opwekken dat stress kan verlichten.
Het is bekend dat er bij het eten van chocolade vier chemische stoffen vrijkomen in de hersenen: endorfine, serotonine, dopamine en oxytocine . Serotonine wordt vaak geassocieerd met geluk. Mensen met een depressie of angst hebben vaak een laag serotoninegehalte.
Chocolade bevat veel verzadigd vet (ongeveer 20 gram op de 100 gram). Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte van het bloed en een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Ook bevat chocolade veel calorieën. Een reep pure chocolade van 75 gram bevat zo'n 400 calorieën (kcal).
Onderzoek toont aan dat chocolade goed is voor je huid. Het bevat antioxidanten die de huid beschermen tegen UV-stralen en dus ook rimpels.
Chocola kan een verslavend effect hebben door een combinatie van stoffen die bewezen effecten hebben op de hersenen. Denk aan: neurotransmitters β-fenylethylamine, dopamine, serotonine en endorfine . Maar ook cafeïne, theobromine en anandamide, een stof die verwant is aan THC (de werkzame component van cannabis).
Rauwe cacao kan een positieve werking hebben op hart- en bloedvaten, bloeddruk en cholesterol. Rauwe cacao hoort daarbij tot de antioxidanten en is tevens een goede bron van magnesium, een stof die veel vrouwen tekort komen.
Als we chocolade eten, maken onze hersenen een chemische stof aan die serotonine wordt genoemd. Deze chemische stof zorgt ervoor dat we ons goed en gelukkig voelen. Dus als we ons verdrietig of angstig voelen, kan chocolade ons daadwerkelijk helpen ons beter te voelen . Chocolade heeft iets dat tryptofaan wordt genoemd, wat lijkt op een bouwsteen voor serotonine.
Bijna iedereen is bekend met 'gelukstofjes' die chocola bevat, waaronder tryptofaan, cafeïne, theobromine en anandamine. Die zorgen in de hersenen weer voor de aanmaak van extra dopamine en serotonine (dezelfde beloningsstofjes die je ervaart bij het behalen van je doelen).
Australisch onderzoek bevestigt dat pure chocolade gezond is voor het hart, althans voor mensen die een verhoogd risico hebben op hartziekten. De studie verscheen in het British Medical Journal. Dagelijks 100 gram pure chocolade met minstens 60% cacao eten, vermindert het risico op een hartaanval of een beroerte.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Kleine hoeveelheden pure chocolade (ruim 6 gram of 30 kilocalorieën per dag) verlagen de bloeddruk, zonder dat ze leiden tot gewichtstoename.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïnegerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag . Cacao kan allergische huidreacties veroorzaken en kan ook migraine veroorzaken. Het kan ook misselijkheid, maagklachten, constipatie en gas veroorzaken.
Het eten van chocolade kan zorgen voor vervelende darmklachten zoals een opgezette buik, buikpijn, obstipatie, diarree en gasvorming. Vervolgens kun je ook last krijgen van je maag, oprispingen en misselijkheid. De suiker en melk in de chocolade zijn de grote boosdoeners.
Het wordt afgeraden om meer chocolade te eten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Naast gunstige stoffen bevat chocolade namelijk ook veel verzadigd vet. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten juist. Ook zitten er veel calorieën in chocolade.
Sommige mensen vinden het fijn om elke dag ruimte te houden voor een kleine ongezonde snack. Dat is helemaal prima! Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt. Je krijgt dan namelijk evengoed al je goede voedingsstoffen binnen.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
De aanbevolen “dosis” is ongeveer 1 tot 2 ounces of 30-60 gram , zeggen experts. Geef je over aan iets anders dan dat, en het kan zijn dat je te veel calorieën binnenkrijgt. Een Hershey's Special Dark Chocolate Bar van 41 gram bevat 190 calorieën.
Je kunt een chocolade verslaving ontwikkelen wanneer je elke dag chocolade eet. Er zitten meerdere stoffen in een reep chocolade die verslavend zijn, waaronder suiker, cafeïne en theobromine.
Pure chocolade bevordert de bloedcirculatie en vermindert het risico op hartziekten. En dat is nog niet alles; bepaalde ingrediënten in chocolade hebben ontstekingsremmende eigenschappen, wat extra fijn is voor je hart.
Het eten van chocolade verhoogt bijvoorbeeld het dopaminegehalte met ongeveer 50 procent boven uw basislijn . Alcohol verhoogt het dopaminegehalte met ongeveer 150 procent. Amfetaminen (zoals meth) verhogen het niveau met 1.000 procent. De hoeveelheid vrijgekomen dopamine kan van persoon tot persoon variëren, afhankelijk van factoren zoals de individuele hersenchemie.