Met smoothies kun je op een gezonde manier tot wel 2 kilo per week afvallen (in de eerste twee weken zelfs meer). Met behulp van afslanksmoothies die je als maaltijd gebruikt, blijf je langer verzadigd terwijl je minder calorieën binnenkrijgt.
Het is van belang dat je smoothie weinig calorieën bevat maar wel alle essentiële voedingsstoffen. Een gezonde smoothie bevat de juiste mix aan vitaminen, vezels, eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten. Wanneer je de juiste ingrediënten gebruikt dan wordt afvallen met smoothies een serieuze optie.
Smoothies staan niet in de Schijf van Vijf. Het zijn suikerhoudende dranken. Het drinken van suikerhoudende dranken verhoogt de kans op overgewicht en diabetes type 2.
Een zelfgemaakte smoothie bevat meer vitaminen dan eentje die je in de supermarkt in een flesje koopt. Als je er dus eentje wilt drinken, maak 'm dan zelf en voeg geen extra suiker of siropen toe. Vervang een deel van het fruit door groenten: 1 stuk fruit aangevuld met groenten (spinazie, boerenkool, selder…)
Vers, onbewerkt fruit is de beste optie, maar bevroren fruit bevat ook waardevolle voedingsstoffen [7-9]. Fruit uit blik heeft een lagere voedingswaarde en bevat vaak toegevoegde suikers en/of conserveringsmiddelen. Gebruik dit dus niet in je fruit smoothie.
Banaan niet in de smoothie
Een bepaald enzym dat in de gele vrucht zit, zorgt er namelijk voor dat de flavonoïden niet goed worden opgenomen. Oftewel: eet lekker een banaantje, maar combineer deze niet met andere vruchten. Vooral op vruchten als appels, peren, aardbeien en bessen, hebben ze niet zo'n gunstig effect.
Kortom: 'myth busted'. De werking van voedingsstoffen in groente en fruit neemt door dat halve minuutje in de blender niet noemenswaardig af. Ook raak je niet meer vezels kwijt door blenden dan door kauwen.
Mijn advies is om te beginnen met een paar keer per week een smoothie. Als dit je bevalt en je geen darmklachten ervaart, wordt het routine en kan je het uiteindelijk elke dag gaan doen. Zelfs als je verder niks verandert aan je voedingspatroon, krijg je zo toch veel extra voedingsstoffen en vezels binnen.
Er zitten 128 kilocalorieën in 1 longdrinkglas (250 gram) smoothie van fruit en zuivel. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'smoothie van fruit en zuivel'?
Magere yoghurt (met of zonder toegevoegde smaakjes)
Yoghurt is een rijke bron van eiwit en calcium. Maar pas op voor de toevoegingen in bijvoorbeeld fruityoghurt. Vaak staat het toegevoegde fruit voor een hoeveelheid extra suiker tot wel meer dan 10 gram in een klein potje van 125 gram.
Wanneer je alle maaltijden vervangt door smoothies, kom je gegarandeerd belangrijke voedingsstoffen tekort. Je loopt rond met honger en een futloos gevoel, waardoor je het afvallen niet volhoudt. Ons advies is daarom niet om elke maaltijd te vervangen door een smoothie.
Wanneer je groente en fruit pureert voor een smoothie, dan heb je er meer van nodig. De structuur van je groenten en fruit gaat kapot in de blender. Vitamines gaan hierdoor verloren. Met een smoothie als ontbijt red je het dus niet, omdat er vitamines verloren gaan tijdens de bereiding.
Een ontbijt smoothie is een voedzame smoothie die veel vitamines, antioxidanten, vezels, gezonde vetten en eiwitten bevat. Ideaal bij het wakker worden, omdat je lichaam dan aan nieuwe voedingsstoffen toe is. Een ontbijt smoothie is de best denkbare start van je dag, mits je de juiste ingrediënten gebruikt.
Met smoothies kun je op een gezonde manier tot wel 2 kilo per week afvallen (in de eerste twee weken zelfs meer).
Twee à drie stuks per dag is het advies, maar in een smoothie kruipen al snel vijf à tien stuks waardoor ze vaak hooggeconcentreerde bronnen van fruitsuikers worden”, vertelt diëtist Ryan Andrews.
Hoewel bananen dus helemaal niet zo gezond zijn in smoothies, bevatten ze wel veel vezels, vitamine B6 en kalium. Daarom is het nog steeds een goed idee om ze te eten, maar mix ze niet met andere fruitsoorten.
In versgeperst sap zit net zo veel suiker als sap uit een pak. En ook als je het zelf maakt gooi je vezels weg. Het advies om zo min mogelijk sap te drinken geldt daarom ook voor versgeperst sap. Het maakt daarbij niet uit of je perst met een gewone pers of een slowjuicer.
Omdat groenten vol zitten met goede voedingsstoffen, wordt er vaak gezegd dat groene smoothies gezonder zijn dan andere smoothies. In niet-groene smoothies zit namelijk vaak ook veel fruit. In fruit zitten weer veel suikers en veel koolhydraten. Vandaar dat groene smoothies inderdaad de gezondere versie zijn.
Een smoothie bevat minder vezels
Een stuk fruit snijden of schillen en in partjes eten (waar je op moet kauwen), zorgt ervoor dat je hersenen veel meer signalen ontvangen dat je bezig bent met eten. "Daardoor raak je dus verzadigd en neem je minder fruitsuiker per keer.
In de meeste smoothies zit veel fruit. Fruit is natuurlijk gezond, maar in alle soorten fruit zit vruchtensuiker. Je krijgt dus relatief veel vruchtensuikers binnen als je een fruitsmoothie drinkt. Dit vruchtensuiker levert net zoveel calorieën als suiker uit de suikerpot.
Groene smoothies: vol energie en koolhydraatarm
Een smoothie met veel groente geeft je een vol gevoel (veel vezels!) en bevat weinig glucose, waardoor je minder snel last krijgt van een schommelende bloedsuikerspiegel. Extra voordeel van al die vezels in je groentesmoothie is dat het erg goed is voor je darmen.