Aluminiumfolie is zeer geschikt om te gebruiken als je voedsel in de diepvries wil bewaren omdat het bestand is tegen extreme temperaturen. Het voedsel blijft vers en smakelijk en er kan geen vriesbrand ontstaan.
Naast dat aluminiumfolie restjes niet luchtdicht afsluit, levert het gebruik ervan nog een gevaar op. En dat is bij zoute en zure levensmiddelen. Het aluminium in het folie reageert hier sterk op. Het lost op en komt zo in de voedingsmiddelen terecht.
Gebruik van Aluminiumfolie
Door het vlees losjes te bedekken met aluminiumfolie tijdens het rusten, wordt warmte vastgehouden en blijft het vlees sappig.
Als je voedsel warm wil houden, is het een goed idee om het in te pakken met de reflecterende en dus glanzende kant van de aluminiumfolie aan de binnenkant. Wil je voedsel koud houden, dan is het beter dat de matte kant aan de binnenkant zit.
Aluminiumfolie is goed bestand tegen warmte en koude en kan voedsel afschermen van licht, lucht, vocht en andere externe invloeden (bacteriën). Bovendien voorkomt folie dat voedsel uitdroogt. Het metaal is in tegenstelling tot bijvoorbeeld lood niet giftig.
De organisatie schrijft op de eigen website dat aluminiumfolie maar beperkt bestand is tegen bevriezing. Als iets bevriest, kan het gaan uitzetten, waardoor de vaak dunne zilverfolie kan breken. Als iets nog niet helemaal bevroren is kan het daarom gaan lekken.
Aluminiumfolie is zeer geschikt om te gebruiken als je voedsel in de diepvries wil bewaren omdat het bestand is tegen extreme temperaturen. Het voedsel blijft vers en smakelijk en er kan geen vriesbrand ontstaan. TIP: Laat ingevroren voedsel niet onmiddellijk op kamertemperatuur komen.
Bij het gebruik van aluminiumfolie bij het bereiden van gerechten moet de glanzende kant naar beneden, want die weerkaatst de warmte. De matte kant neemt de warmte beter op. Op deze manier blijft de warmte gecentreerd in het gerecht en geleidt de warmte minimaal richting omgeving.
Aluminiumfolie wordt in de bouw veel gebruikt voor isolatie toepassingen omdat het reflecterend is door de zilveren kleur. Daarnaast is het reflecterende folie vochtwerend, dampremmend en winddicht. Met een zelfklevende zijde kan het ook op onze andere materialen bevestigd worden.
In de meeste huishoudens is wel een rol zilverfolie in de keuken te vinden. Met zilverfolie bedoelen we in feite aluminiumfolie.
Brood bewaren in de vriezer
Wikkel het brood grondig in huishoudfolie of aluminiumfolie om de beste textuur na het invriezen te behouden. Het is ook een goed idee om de datum op de verpakking te schrijven, zodat je het overzicht bewaart. Je kunt de meeste broodsoorten ongeveer drie maanden in de vriezer bewaren.
Volgens hem zijn die bewaareigenschappen de hoofdreden waarom paaseitjes vandaag nog altijd verpakt worden in aluminiumfolie. “De verpakking beschermt de chocolade met name goed tegen zonlicht. Zonder verpakking oxideert de chocolade. Het vet in de chocolade, de cacaoboter dus, verandert dan van structuur."
Gebruik hiervoor een vleesthermometer om de temperatuur te meten. Haal de rollade uit de oven en laat hem 10-15 minuten rusten onder aluminiumfolie, zodat de sappen zich kunnen verdelen en de rollade malser wordt.
Plastic huishoudfolie
Per gram is huishoudfolie zo'n acht tot negen keer minder belastend voor het milieu dan aluminiumfolie dankzij de CO2 productie. En dan is een vel aluminiumfolie nog zwaarder ook. Een groot nadeel van huishoudfolie is weer dat je het vaak echt maar een keer kunt gebruiken.
Ook in de oven kan je prima wegkomen zonder folie of bakpapier. Bakmatten zijn eco-vriendelijke herbruikbare alternatieven. Zeker als je vaak bakt, ook slim voor de portemonnee, herbruikbaar en praktisch, want door een anti-sliplaag blijven ze vaak ook beter liggen dan folie.
De disposable aluminium bakken kunnen temperaturen aan van –40 graden Celsius tot 350 graden Celsius. Dit betekent dus dat je ze ook prima kunt invriezen.
Aluminiumfolie. Neem een stukje aluminiumfolie en verfrommel het tot een propje. Dat propje aluminiumfolie leg je bovenaan in het bestekbakje van je vaatwasser. Je glazen en bestek zullen er weer glanzend uitkomen!
Als je voedsel warm wil houden, is het een goed idee om het in te pakken met de reflecterende en dus glanzende kant van de aluminiumfolie aan de binnenkant. Wil je voedsel koud houden, dan is het beter dat de matte kant aan de binnenkant zit.
Er zijn verschillende manieren om slakken natuurlijk te bestrijden; ~barriéres maken van bv. aluminiumfolie of koper. van koper krijgen ze een lichte schok.
Koken en bewaren in aluminium
Een tip is om daarom geen aluminium pannen, schalen, potten of folie te gebruiken voor het bereiden of bewaren van hele zure of zoute voedingsmiddelen. Denk hierbij aan vruchtensappen, rabarber, tomatenpuree of zoute haring.
Dit kan een reactie veroorzaken met het aluminium, wat mogelijk de smaak van je eten beïnvloedt. Wil je bevroren voedsel opwarmen in de oven, laat het voedsel dan eerst helemaal ontdooien voordat je het inpakt in folie in de oven doet. Doe je dat niet, dan kan er vocht ontstaan en kan de folie scheuren.
Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat.
Denk aan ruimtebesparende ziplock-zakjes, tupperwaredoosjes of upcyclede ijsbakken. Maar veel plastic is helemaal niet geschikt om ingevroren te worden. Uit onderzoek blijkt dat chemische stoffen die in veel plastic verpakkingen zitten (zoals de stoffen BPA en BPS) in je voedsel kunnen lekken.
Diepvrieskwaliteit betekent vooral dat de zakjes dik genoeg zijn, daarom zijn bijvoorbeeld boterhamzakjes niet geschikt.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.