Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en weinig of geen koolhydraten. Voor kaas gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en melkproducten.
In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas. Die laatste bevat minder vetten en zout, en hoort eigenlijk eerder bij de melkproducten dan bij de kazen.
Heel kort gesteld: eet een beetje kaas vanwege de voedingswaarde, maar wel de magere varianten vanwege het verzadigde vet. Voor volwassenen is het advies 40 gram per dag (twee plakken).
Omdat kaas van melk wordt gemaakt, zit het ook boordevol calcium . Calcium kan helpen bij het sterker worden van botten en het voorkomen van osteoporose naarmate we ouder worden. Vitamines A, D, K en zink in kaas dragen ook bij aan de gezondheid van de botten. Minder ontstekingen.
Er zitten 37 kilocalorieën in 1 blokje (10 gram) kaasblokjes. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kaasblokjes'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
In de gemiddelde vaste kaas zit ongeveer 25 gram eiwitten. Dat is even veel als in vlees, vis of peulvruchten. Kaas is dus een prima bron van eiwitten. Daarnaast bevat kaas ook nog gemiddeld 33 gram vet en 1,5 gram koolhydraten.
VOEDINGSINFORMATIE
Onze Eatlean-kaas is rijk aan eiwitten, bevat minder vet en minder calorieën dan andere kaasproducten op de markt .
Kazen zoals cheddar, cottage cheese, ricotta, parmesan en feta, die minder vet bevatten, kunnen gunstig zijn voor gewichtsverlies als ze met mate worden gegeten . Het is echter essentieel om ultra-bewerkte kazen en kazen met een hoog natriumgehalte te vermijden, omdat deze niet bevorderlijk zijn voor gewichtsverlies.
Uit nieuw Nederlands (uiteraard) en Chinees onderzoek blijkt namelijk dat kaas prima onderdeel kan zijn van een gezond dieet. De onderzoekers keken naar meer dan 20.000 mensen en ontdekten dat zij die meer kaas eten, 10% minder kans op een hartaanval hebben en 14% minder kans op vaatziekten.
Het grootste pluspunt van kaas is veruit het eiwitgehalte. Zwitserse kaas, cheddar en mozzarella bevatten 7 tot 8 gram per ounce, wat kan helpen om spieren op te bouwen. Ricotta zit boordevol wei, het meest verzadigende eiwit in kaas. En harde kazen kunnen ook de bloeddruk verlagen, met name Grana Padano, zo blijkt uit onderzoek.
Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium.
Kaas. Calcium helpt het lichaam bij de opname van tryptofaan. Tryptofaan is belangrijk voor de aanmaak van de stof serotine, die weer zorgt voor de aanmaak van het hormoon melatonine, een stof die helpt bij je natuurlijke dag- en nachtritme. Goed nieuws: er zit een aardige hoeveelheid calcium in kaas.
Op hoeveel kaas je per persoon moet rekenen, verschilt per gelegenheid: Als tussengerecht: 75 tot 100 gram per persoon. Als snack tijdens het natafelen: 125 tot 150 gram per persoon. Als (enige) borrelhapje tijdens een feest: 150 (normale eter) tot 200 gram (zeer grote eter) per persoon.
'Kaas is gezond'
Naast voedingsstoffen, bevat het ook veel verzadigd vet en zout, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt vergroot. Ook verhoogt het hoge zoutgehalte de kans op een hoge bloeddruk, meldt het Voedingscentrum op haar website. "Kaas levert een behoorlijk aantal verzadigde vetten aan mensen.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Een rekenvoorbeeld: belegen 30+ kaas bestaat voor ongeveer 34 gram uit water. Van de overgebleven 66 gram is 30% vet: in totaal dus 19,8 gram vet. Hoe hoger het cijfer, hoe meer vet een kaas dus bevat. Het Voedingscentrum raadt je aan om geen hoger vetpercentage dan 30 te kiezen.
We raden het af om kaas te eten tijdens fase 1 en 2 van het koolhydraatarm eiwit dieet. De meeste kaassoorten bevatten niet of nauwelijks koolhydraten, maar bevatten veel vet (dus ook veel calorieën). Zelfs magere kaassoorten zoals 20+ of 30+ kaas bevatten relatief nog veel vet.
Kaasplakken kunnen met mate deel uitmaken van een uitgebalanceerd dieet. Ze leveren essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten en calcium, maar kunnen veel calorieën en verzadigde vetten bevatten , dus portiecontrole is essentieel.
Als u een heleboel bewerkte kaas eet, kunt u de limiet voor de dag ver overschrijden. Dit komt doordat bewerkte kazen veel extra natrium kunnen bevatten en veel vet en calorieën, wat leidt tot gewichtstoename en in feite buikvet .
Magere cheddar kaas : Bevat 5 mg cholesterol en 0 g verzadigd vet per portie van 28 gram. Ricotta kaas: Deze lasagnebasis heeft minder dan 9 mg cholesterol en 1,4 g verzadigd vet per 28 gram. Zwitserse kaas: Eén plak Zwitserse kaas bevat minder dan 1 g verzadigd vet en 10 mg cholesterol.
Een van de belangrijkste redenen om kaas na de maaltijd te eten, is namelijk de positieve invloed die het heeft op je gebit. Kaas bevat veel calcium en fosfaat, twee mineralen die je tanden sterker maken. Ze helpen ook om de zuurgraad in je mond te neutraliseren, wat tandbederf kan voorkomen.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
In 1 blokje (10 gram) kaasblokjes zit: 37 kcal energie. 3,1 gram vet.
Bekende soorten kaas
Parmezaanse kaas: deze harde kaas bevat een grote hoeveelheid eiwitten, met ongeveer 38 gram eiwitten per 100 gram. Mozzarella: mozzarella, vaak gebruikt in pizza's en pasta's, bevat ongeveer 28 gram eiwitten per 100 gram.
Het gemiddelde gewicht van elk blok kan variëren, afhankelijk van de grootte van het blok kaas. Het varieert van 230 tot 600 gram .