Kaas is ongezond. Kaas bevat ook veel gezonde voedingstoffen zoals eiwitten, vitamines zoals vitamine A, B2, B12 en de mineralen calcium, fosfor, magnesium en zink. Wel bevat kaas veel verzadigd vet en zout, gebruik daarom niet teveel kaas. Gemiddeld 1 plak kaas per dag past prima in een gezond voedingspatroon.
Kaas past in een gezond voedingspatroon, maar matig je porties en de frequentie waarmee je het eet. De inname van verzadigd vet kan worden beperkt door te kiezen voor magere kaassoorten.
Kaas is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Bovendien is kaas een bron van vitamine B2 en selenium. Kaas bevat eiwit en vet en weinig of geen koolhydraten. Voor kaas gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en melkproducten.
Daarom is zuivel erg belangrijk voor een gezonde voeding hier in Nederland. Maar aan de andere kant bevat kaas ook veel zout en verzadigd vet. Door hier veel van te eten vergoot je het risico op hart- en vaatziekten. Ook is de kans op een hoge bloeddruk een stuk hoger door het hoge zoutgehalte.
"Als je dieet over het algemeen erg laag is in verzadigde vetten en natrium, dan kan het veilig zijn om twee tot drie ons kaas per dag te eten," zegt Supan. "Als je gezond probeert te eten of hartproblemen hebt, zou ik proberen om je te houden aan één ons hoogwaardige kaas per dag, of misschien zelfs minder dan dat een paar keer per week."
De lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De daar aanwezige darmbacteriën 'vallen de lactose aan'. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals buikpijn, krampen, (ernstige) diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Kaas. Calcium helpt het lichaam bij de opname van tryptofaan. Tryptofaan is belangrijk voor de aanmaak van de stof serotine, die weer zorgt voor de aanmaak van het hormoon melatonine, een stof die helpt bij je natuurlijke dag- en nachtritme. Goed nieuws: er zit een aardige hoeveelheid calcium in kaas.
Neem magere zuivelproducten
Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Gezond broodbeleg kind
Als je op zoek bent naar gezond broodbeleg voor kinderen, kan je kiezen voor pindakaas, hummus of kleurrijke (zelfgemaakte) groentespreads. Ook (magere) kaas is een goede keuze, omdat het boordevol calcium en eiwitten zit.
Hoewel kaas over het algemeen als troostvoedsel wordt beschouwd, is het eigenlijk een van de slechtste voedingsmiddelen om voor het slapengaan te eten . Sterke of oude kaas, evenals geconserveerde vleessoorten zoals spek, ham en pepperoni, bevatten van nature hoge niveaus van het aminozuur tyramine, waardoor we ons alert voelen.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Uit nieuw Nederlands (uiteraard) en Chinees onderzoek blijkt namelijk dat kaas prima onderdeel kan zijn van een gezond dieet. De onderzoekers keken naar meer dan 20.000 mensen en ontdekten dat zij die meer kaas eten, 10% minder kans op een hartaanval hebben en 14% minder kans op vaatziekten.
Het gebrek aan vezels in kaas, een onverteerbare voedingsstof die helpt om voedsel door het maag-darmkanaal te loodsen, vertraagt ook de spijsvertering, waardoor deze mogelijk vastloopt in de dikke darm , waar water wordt opgenomen. Dit kan bij sommige mensen leiden tot constipatie.
Eet je veel kaas? Dat is niet het beste idee als je een strakke buik wilt krijgen. Van een stukje kaas op tijd en stond word je heus niet dik, maar als je echt gaat voor een platte buik binnen een beperkte tijdsperiode kan je die schapen- en geitenkaas toch best even links laten liggen.
Kaas bevat calcium en proteïne, dus het kan prima met mate , maar onthoud: magere yoghurt, vis uit blik, tofu, linzen en bonen zijn ook goede bronnen van calcium en proteïne. Houd de porties kaas klein en weeg ze om de verleiding te verminderen.
Heel kort gesteld: eet een beetje kaas vanwege de voedingswaarde, maar wel de magere varianten vanwege het verzadigde vet. Voor volwassenen is het advies 40 gram per dag (twee plakken).
Kaasplakken kunnen met mate deel uitmaken van een uitgebalanceerd dieet. Ze leveren essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten en calcium, maar kunnen veel calorieën en verzadigde vetten bevatten , dus portiecontrole is essentieel.
U kunt kaas beter vermijden voor het slapengaan als het uw spijsverteringsklachten veroorzaakt. Bijvoorbeeld, het eten van kaas voor het slapengaan kan leiden tot indigestie of brandend maagzuur als u last heeft van reflux. Als u last heeft van gas, maagpijn, een opgeblazen gevoel of diarree na het eten van kaas, bent u mogelijk lactose-intolerant.
'Kaas is gezond'
Naast voedingsstoffen, bevat het ook veel verzadigd vet en zout, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt vergroot. Ook verhoogt het hoge zoutgehalte de kans op een hoge bloeddruk, meldt het Voedingscentrum op haar website. "Kaas levert een behoorlijk aantal verzadigde vetten aan mensen.
Ja, ondanks dat we kaas altijd mijden voor het slapengaan, blijkt het populaire voedsel ons juist heel goed te helpen om een goede nachtrust te krijgen. Volgens YorkTest-voedingsdeskundige Sal Hanvey kunnen bepaalde kazen je juist slaperig maken en je klaar maken om in bed te duiken .
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg. Maar niets is minder waar.