Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De aardbeien zijn slap of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Voorgesneden fruitstukjes hebben een Te Gebruiken Tot (TGT)-datum op de verpakking. Mits gekoeld bewaard (4-7°C) zijn ze tot dan veilig. Op die nattige stukjes kunnen veel bacteriën groeien – en ze kunnen gevaarlijk bederven. Eet ze niet na de TGT en gebruik ze liever meteen na aankoop.
In de koelkast kan je de aardbeien ±3 dagen bewaren. Tip: laat de kroontjes aan de aardbeien zitten zodat je ze langer kan bewaren. Laat de kroontjes ook op de aardbeien zitten als je ze wast. Dat voorkomt namelijk dat de aardbeien zich volzuigen met water waardoor ze alle smaak verliezen.
'Hoe roder, hoe zoeter', vertelt Van Venrooij. 'Dat vinden mensen lekker. En verder moet je opletten of ze glimmen. Aardbeien die overrijp zijn, die glimmen minder en worden wat doffer.
Zachte fruitsoorten zoals aardbeien of frambozen blijven onafgedekt in een plat bord of schaal ongeveer 3 dagen goed in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden, leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. In de vriezer kun je aardbeien wel 8-12 maanden bewaren.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De aardbeien zijn slap of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Zachte plekjes, bruine vlekken en schimmel. Aardbeien zijn kwetsbaar en vaak zie je binnen één of twee dagen na aankoop van het doosje al de eerste signalen dat het fruit niet meer heel lang goed blijft. Frustrerend is dat, want aardbeien zijn niet goedkoop.
Gooi je overrijpe aardbeien niet weg maar verwerk ze in een heerlijke panna cotta, knapperige crumble of frisse smoothie. Iedereen houdt van aardbeien en als de zomerkoninkjes in het seizoen zijn, vullen we graag onze hele koelkast ermee.
Aardbeien zijn rijk aan vezels, antioxidanten, vitaminen en mineralen, die helpen de darmen gezond te houden. Antioxidanten helpen bij de absorptie van belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten en ijzer. Vezels spelen een sleutelrol bij het bevorderen van de spijsvertering en het reguleren van de spijsvertering.
Is een aardbei wat zachter dan de rest? Dan is het slim om deze eruit te pikken en gelijk op te eten. Zachte en beurse aardbeien gaan namelijk gauw schimmelen en wanneer je ze samen in een bakje bewaart, verspreidt deze schimmel zich snel en is gauw je hele bakje verpieterd. Zonde!
Soorten aardbeien
Enkeldragende soorten dragen hun vruchten gedurende een korte periode van 3 à 4 weken, voornamelijk in juni. De bloei- en de oogstperiodes vallen hierbij niet samen. Doordragende aardbeien hebben een langere oogstperiode die start in juli en zijn hoogtepunt bereikt in augustus en september.
In de koelkast zijn aardbeien een paar dagen houdbaar. Haal de aardbeien uit de originele verpakking en leg ze naast elkaar op een vel keukenpapier, zodat vocht geabsorbeerd kan worden. Leg ze op een bord of doe ze in een bakje, maar sluit ze niet helemaal af. "Een aardbei is een ademend product.
Staan aardbeien in de Schijf van Vijf? Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Bewaar de aardbeien in een plastic doosje in de koelkast, tussen laagjes keukenpapier. Laat het deksel een beetje open staan. Of spoel het aardbeibakje uit met water en azijn, droog het goed, leg er keukenpapier in en bewaar de aardbeien daarin.
Het is niet nodig om aardbeien te wassen, omdat ze al vrijwel schoon uit de winkel komen. Wil je ze toch graag wassen? Laat dan de kroontjes aan de steeltjes zitten en spoel ze voorzichtig af.
Producten met een 'te gebruiken tot' datum zijn meestal verse producten die relatief minder lang houdbaar zijn, zoals zuivel, vlees, vis, gebak, verse groenten en fruit. Is de TGT-datum verstreken? Dan wordt het onveilig deze producten te eten.
Fruit: eet driemaal per dag een stuk fruit (liefst met schil) als broodbeleg, als dessert of tussendoortje. Varieer de fruitsoorten. Een kiwi (eventueel op nuchtere maag) is zeer vezelrijk en bevorderlijk voor de stoelgang. Gedroogde en geweekte vruchten zoals pruimen, abrikozen, krenten en rozijnen, dadels en vijgen.
Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen. Tomaten zitten boordevol antioxidanten, waarvan je kunt denken dat ze een superheldachtige functie in je lichaam hebben.
Zomerfruit zoals braambessen, aardbeien, blauwe bes, rode bes en frambozen zijn rijk aan vezels. Vezels dragen bij tot een goede werking van onze darmen. Ze komen onverteerd in de dikke darm terecht waar ze bijvoorbeeld zorgen voor meer of voor een soepelere stoelgang.
Het risico bij consumptie is minder groot dan bijvoorbeeld bij noten, zaden of appels, waar de schimmels iets minder onschuldig zijn. Omdat de schimmels op aardbeien of bramen door de bank genomen onschadelijk zijn, kan het geen kwaad als je per ongeluk een beschimmeld exemplaar zou opeten.
Rode vruchten zoals aardbeien en frambozen beschimmelen soms al na 2 dagen in de koelkast.
In plaats van zacht en zoet zijn de aardbeien tegenwoordig eerder hard en zuur. Dat heeft met de manier van telen én plukken te maken. Deze rode vrucht kreeg de naam aardbei, omdat-ie het beste in de grond groeit.
Kun je aardbeien bewaren buiten de koelkast, op het aanrecht of in een fruitschaal bijvoorbeeld? Dat mag als je ze de dag van de aankoop opeet of verwerkt. Als je ze langer dan 1 dag wil houden, bewaar je ze beter in de koelkast.
Een aardbei is zoals een spons en slorpt meteen al het water op, waardoor de smaak verdwijnt. Wil je je biologische aardbeien toch eerst wassen? Doe dit dan in een bak koud water, niet onder stromend water, want dit zou de zachte vruchten kunnen beschadigen. Snijd het kroontje ook altijd pas na het wassen.
In de meeste gevallen heeft het ingeslikte beetje schimmel geen gevolgen. Toch blijft het advies om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem is het verstandig een dokter te raadplegen na de consumptie van schimmels.