De volgende producten zijn eiwitrijk: vlees, kip, vis, melkproducten (in kwark en Skyr zit meer eiwit dan gewone melk), kaas, yoghurt (in Griekse yoghurt zit meer eiwit dan in gewone yoghurt), peulvruchten en noten.
De meest eiwitrijke, dierlijke voeding. De meest eiwitrijke voeding is vaak dierlijke voeding, zoals eieren, zuivel, vis en vlees.
Als we kijken naar de hoogste hoeveelheid eiwitten per 100 gram spant Zwitserse kaas de kroon met maar liefst 55 gram. Ook Parmezaanse kaas is bij uitstek een goede eiwitbron. Er zit per 100 gram kaas 40 gram eiwit in, dus dat tikt lekker aan. Daarnaast zijn 20+ kaas, hüttenkäse en cheddar rijke bronnen.
De fruitsoorten met de meeste eiwit zijn guave, avocado en framboos. Echter, er zijn veel andere voedingsstoffen waar meer eiwitten inzitten, zoals vlees, zuivel en peulvruchten. Fruit bevat dus niet heel veel eiwitten, maar toch is het mogelijk om er een eiwitrijke snack van te maken.
Bananen bevatten relatief veel eiwitten: zo'n 1,1 gram per 100 gram. Eiwitten, ook wel proteïnen, zijn belangrijk voor het behoud en de groei van je spiermassa. Eiwitten dragen tevens bij aan het herstel van je spieren na een training.
De meest eiwitrijke groenten zijn bonen en dan met name kidneybonen. Deze bevatten maar liefst 24 gram eiwitten per 100 gram. Daarnaast zijn champignons, maïs, spinazie, artisjok, spruiten en broccoli ook eiwitrijk. Deze bevatten tussen de 2 en 4 gram eiwitten per 100 gram.
Yoghurt en kwark zitten vol eiwitten en je kunt er eindeloos mee variëren! Lekker met granola, noten, een lepeltje honing, lijnzaad en/of fruit. Havermoutpap met melk is een supergezond eiwitrijk ontbijt. Lekker met nootjes, bosvruchten en/of kaneel.
Een eiwitrijk dieet helpt je om snel en gezond af te vallen. Eiwitten zorgen er namelijk voor dat je lang verzadigd bent. Omdat eiwitten langzaam worden afgebroken in de maag, duurt het langer voordat je trek krijgt. Daarnaast blijkt uit diverse studies dat de stofwisseling omhoog schiet door het eten van eiwitten.
U kunt bijvoorbeeld gekookte ham, spekblokjes, kipfilet, gerookte zalm of hüttenkäse/cottage cheese toevoegen. Vlees kan eventueel vervangen worden door peulvruchten, gebakken kaasplak, noten, eieren (omelet) of een vegetarische vervanger zoals seitan, tempeh, sojavlees, tahoe/tofu, quorn.
100 gram proteïne eten kan worden gedaan als je ervoor zorgt dat je bij elke maaltijd (en ook bij tussendoortjes) proteïne binnenkrijgt . Voorbeelden van snacks met veel proteïne zijn proteïnepoeder in smoothies, het proberen van proteïnerepen of het smeren van pindakaas op je fruit of groente.
Ben je op zoek naar de yoghurt met de meeste eiwitten, dan is Griekse yoghurt of Skyr een uitstekende keuze. Griekse yoghurt bevat ongeveer 9 gram eiwit per 100 gram. Dat is drie maal zo veel als de meeste andere soorten yoghurt. En Skyr bevat van nature maar liefst 11 tot 12 gram eiwitten per 100 gram.
Fruit behoort niet echt tot de groep eiwitrijke voeding. Er zijn echter wel fruitsoorten die beduidend meer eiwitten bevatten dan alle overige fruitsoorten. Voorbeelden van (relatief) eiwitrijk fruit zijn: bessen, avocado, banaan, mango en aardbeien.
Een ontbijt met eiwitrijke voedingsmiddelen zoals eieren, Griekse yoghurt of eiwitpoeder kan bijdragen aan het bevorderen van een gezonde spierontwikkeling en het versnellen van het herstelproces na een intensieve training.
Eiwitbronnen omvatten elk type noten . Neem een goede variëteit voor bonusmicronutriënten, zoals amandelen, paranoten, cashewnoten, macadamianoten, pinda's, pecannoten, pistachenoten of walnoten. Naast noten kunnen gedroogde edamame, hennepharten, geroosterde kikkererwten en wasabi-erwten extra eiwitten leveren.
U kunt denken aan de volgende dranken: Volle melk, volle chocolademelk. Drinkyoghurt gezoet met suiker. Koffie met suiker en/of geklopte room en/of volle (koffie)melk.
De meeste volwassenen hebben ongeveer 0,75 gram proteïne per kilo lichaamsgewicht per dag nodig (voor de gemiddelde vrouw is dit 45 gram, of 55 gram voor mannen). Dat zijn ongeveer twee porties vlees, vis, noten of tofu per dag . Als richtlijn geldt dat een portie proteïne in de palm van uw hand past.
vis en zeevruchten – vis, garnalen, krab, kreeft, mosselen, oesters, sint-jakobsschelpen, kokkels. eieren. zuivelproducten – melk, yoghurt (vooral Griekse yoghurt), kaas (vooral kwark)
Peulvruchten. De klassieker onder de eiwitleveranciers: peulvruchten! Met 42 g eiwit per 100 g zijn lupine zaden de onbetwiste nummer 1. Maar ook rode linzen, berglinzen, gele linzen en witte bonen hebben met meer dan 20 g een hoog eiwitgehalte.