De meeste waterkokers slaan automatisch af zodra het water kookt, maar dat is geen probleem. Laat het ei gewoon in het hete water zitten, zodat ze nog wat verder kunnen garen. Voor een
Als de waterkoker afslaat, moet je de eieren nog wel laten zitten in de waterkoker. Wil je zachtgekookte eieren? Dan laat je ze nog 3 minuten in de waterkoker zitten. Voor hardgekookte eieren laat je ze 5 minuten zitten voordat je ze eruit haalt.
Breng de eieren met een deksel op de pan aan de kook. Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten.
Meet de juiste hoeveelheid water af met de maatbeker voor het aantal eieren dat je wilt koken en giet deze in de eierkoker. Met de eierprikker op de maatbeker kan je een gaatje in de onderkant van de eieren prikken zodat deze niet gaan barsten tijdens het koken. Wacht 12 tot 15 minuten en je gekookte eieren zijn klaar.
Daarnaast is het ook mogelijk om de eieren te bereiden in een Airfryer. Stel het apparaat dan in op 150 graden en kook de eieren in 9 minuten zacht. Heb je liever een hardgekookt eitje? Stel de tijd dan in op 14 minuten.
Doe koude eieren in een kom met warm water; dit voorkomt dat ze barsten als ze gekookt worden. Vul een magnetronbestendige kom met gezouten water. Magnetron op hoog tot het kookt, 1 tot 1 1/2 minuut .
Leg de eieren in een enkele laag op de natte handdoek. Bedek de pan en verwarm op middelhoog vuur tot er stoom onder het deksel vandaan begint te komen, ongeveer 3 minuten. Draai het deksel om de dampafdichting te activeren en verlaag het vuur onmiddellijk naar laag.
Plaats de kom of beker in de magnetron en kook het ei gedurende ongeveer 45 seconden tot 1 minuut op de hoogste stand (afhankelijk van de sterkte van je magnetron). Controleer het ei om de 15 seconden om te voorkomen dat het te gaar wordt of dat het overkookt.
Waarom je met eieren makkelijk gezond kan koken
Eieren bieden een interessante combinatie van veel essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer, zink, selenium, fosfor en de vitaminen A, D, B2 en B12.
Het eieren koken met een eierkoker is het alternatief voor het koken in een pannetje, en heeft als voordeel dat er niet op de tijd hoeft worden gelet omdat ze meestal vanzelf uitslaan als de eieren koken of dan een signaal afgeven. Het maximum aantal eieren dat in een keer gekookt kan worden is meestal 6 of 7.
Kies voor verse eieren en voeg wat azijn aan het water toe. Het zure element zorgt ervoor dat het eiwit bij elkaar blijft en voorkomt dat de eierdooiers stuk gaan. Voeg geen zout toe aan het kookwater.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Door een gat in de bolle kant van het ei te prikken met een speld of eierprikker kan de lucht uit de luchtkamer ontsnappen, waardoor de kans op barsten kleiner wordt. Daarnaast moeten alle eieren net onder water zijn zodat ze tegelijk gaar zijn. Eieren kun je zowel in koud als in kokend water koken.
Ook op basis van de resultaten van recente onderzoeken geven verschillende gezondheidsorganisaties, onder meer Britse en Amerikaanse, aan dat er in het kader van een gezonde voeding voor gezonde personen in het algemeen geen bezwaar is tegen gemiddeld 1 ei per dag.
De meeste waterkokers slaan automatisch af zodra het water kookt, maar dat is geen probleem. Laat het ei gewoon in het hete water zitten, zodat ze nog wat verder kunnen garen. Voor een zachtgekookt ei laat je het zo'n 4-5 minuten staan, voor een medium ei 6-7 minuten, en voor een hardgekookt ei 8-10 minuten.
Of je beter een gekookt of gebakken eitje kunt eten? Het voedingscentrum raadt aan om na te gaan wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet dan een gekookt ei, dus daar moet je zeker rekening mee houden.
Eieren en onze darmen
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Een eierkoker kookt simpelweg eieren zonder dat je ernaar om hoeft te kijken. Het enige wat je moet doen is de juiste hoeveelheid water toevoegen en hem aanzetten. Wanneer de eierkoker klaar is zal deze geluid maken.
Ei koken in Airfryer
Je prikt een klein gaatje in de eieren, je legt ze in het mandje en stelt het apparaat in op 120 °C. Afhankelijk van het type Airfyer heb je binnen 10 á 12 minuten een zachtgekookt eitje, en bij 15 minuten een hardgekookt eitje.
Kook je op inductie: tel hier dan 1 minuut bij op. Als je een ei (m) in het water doet vanaf het moment dat het water kookt: Zacht ei 4 minuten. Halfzacht ei 6 minuten.
Een zachtgekookt ei wordt korter gekookt, meestal 4-6 minuten, zodat de dooier zacht blijft terwijl het wit slechts gedeeltelijk is gestold. Een hardgekookt ei wordt langer gekookt, meestal 10-12 minuten , zodat zowel de dooier als het wit volledig gaar en vast zijn.
Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Wil je een zacht of een hard gepocheerd ei? Voor zacht gepocheerd laat je het ei ongeveer drie minuten in het water, voor wat harder twee minuten langer. Laat het ei tot slot even uitlekken en leg het op een bordje met wat zout of verwerk het heerlijk in een salade.