Het lof is de benaming voor een katholieke gebedsdienst met zang, waarbij het Allerheiligste (het Lichaam van Christus in de vorm van de hostie) aanbeden wordt. Tijdens het lof vindt geen eucharistie plaats en om die reden is het lof geen mis.
Katholieken geloven dat de kerk heilig is, omdat de Heilige Geest er in werkt en de leden van de Kerk tot heiligheid brengt, onder meer door het toedienen van de sacramenten. Bij protestanten is dat vaak anders: ze geloven niet altijd dat de kerk op zich heilig is of dat ze nodig is om heilig te worden.
Het doopsel, het vormsel, de biecht, de heilige communie of eucharistie, de priesterwijding, het huwelijk en de ziekenzalving. Het waren de belangrijkste overgangsrituelen in het leven van middeleeuwse katholieke gelovigen.
Katholieken geloven in God, zijn zoon Jezus en de Heilige Geest. Elk jaar met Kerstmis vieren zij de geboorte van Jezus. Met Goede Vrijdag herdenken zij de dood van Jezus en op Pasen vieren zij de verrijzenis uit de dood. Maria, de moeder van Jezus heeft een speciale plek in het geloof.
a. De grootste verschillen tussen De Anglicaanse Kerk en de Katholieke Kerk. Enkel doop en eucharistie worden binnen het anglicanisme als sacrament erkend; de vijf andere riten worden beoefend maar als 'zogenaamde sacramenten' beschouwd.
Anglicanen en Oud-Katholieken zijn welkom om volledig deel te nemen aan elkaars eredienst en de communie te ontvangen bij vieringen van de Eucharistie ; geestelijken mogen volledig optreden in elkaars kerken. Dit was de eerste overeenkomst in zijn soort die Anglicanen ooit hadden gesloten.
De godsdienst volgt de vormen van de Kerk van Engeland, zoals deze vooral in het Book of Common Prayer door Thomas Cranmer zijn geformuleerd. De hiërarchische ordening is typisch katholiek, de vrijheid in geloofspunten, de eredienst en de rechtvaardigingsleer eerder op de Reformatie gebaseerd.
Net zoals andere christenen, geloven katholieken in God in drievoud: God de Vader, Jezus de Zoon en de Heilige Geest. Dit noemen we de Heilige Drievuldigheid. Dit komt ook terug in het kruisteken dat christenen maken en waarbij zij zeggen: “In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest”.
'Katholiek' was het tegenovergestelde van 'schismatiek' en 'ketters'. Na de scheiding van Rome en Constantinopel noemden de Latijnen zich voortaan katholiek en de Grieken zich orthodox. Vanaf die tijd wordt er ook gesproken over rooms-katholiek.
Katholieken geloven in één God. Deze God zond ongeveer 2000 jaar geleden zijn zoon Jezus Christus naar de aarde om de mensen te bevrijden van hun zonden. Daarvoor moest Jezus eerst sterven aan het kruis. Na drie dagen stond hij weer op en ging naar de hemel.
De rol van de priester
Voorafgaand aan de crematie is er meestal een eucharistieviering, gezongen mis of woord- en gebedsdienst in de parochiekerk. Als er geen priester beschikbaar is worden de laatste plechtigheden in het uitvaartcentrum uitgevoerd door de uitvaartbegeleider.
In de strikte zin kent de Rooms-Katholieke Kerk alleen de dogma's van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria (1854), de pauselijke onfeilbaarheid (1870) en de Maria-Tenhemelopneming (1950).
De meeste stromingen binnen het protestantisme kennen twee sacramenten (doop en avondmaal) in plaats van zeven binnen de Rooms-Katholieke Kerk, omdat de reformatoren de onderbouwing van de overige vijf naar eigen zeggen onvoldoende in de Bijbel konden terugvinden (sola scriptura).
Het jodendom ontkent dat God mens geworden is en dus dat Jezus, de zoon van Maria, God én mens is. Het jodendom hecht dan ook geen belang aan Maria. Sommigen zien echter in het joodse geschrift Talmoed parallellen tussen Maria en een vrouw uit de Talmoed met de naam Miriam.
Binnen de Rooms-Katholieke Kerk bestaat van oudsher naast de Bijbel ook de traditie, die het Woord van God uitlegt. Binnen het protestantisme werd daarentegen het sola scriptura-principe ontwikkeld, wat betekent dat alleen de Bijbel gezag en autoriteit heeft.
Het herinnert gelovige christenen aan Jezus die aan het kruis stierf. Bij sommige kruisbeelden zie je Jezus die aan het kruis hangt. Andere kruisen zijn leeg. Ze kunnen ons er aan doen denken dat Jezus is verrezen, Hij is opgestaan uit de dood.
Meer dan de helft (54 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder rekent zich niet tot een levensbeschouwelijke stroming. In 2019 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 15 procent was protestants, 5 procent moslim en 6 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
Voor de katholieken betekent vasten doorgaans: sober eten, geen vlees op vrijdag en Aswoensdag, geen tussendoortjes, geen alcohol, geen snoep en minder eten dan wat je normaal gebruikt (zie paragraaf 16.1).
De grootste godsdiensten zijn het christendom (2,4 miljard mensen, 30 procent van de wereldbevolking), de islam (24 procent), het hindoeïsme (15 procent) en het boeddhisme (6 procent). Zo'n 15 procent van de wereldbevolking (1,2 miljard mensen) zegt geen godsdienst aan te hangen.
Volgens de Joodse conventies van toentertijd was hij wellicht oorspronkelijk bekend als Jesjoea ben Josef (Jezus de zoon van Jozef). In de evangeliën staat soms ook zijn plaats van herkomst bij de naam Jezus: Jezus van Nazareth of Jezus de Nazarener.
Jezus was geen christen. Het geloof in Jezus, zoals de christelijke kerk dat op allerlei manieren uitdraagt, is iets heel anders dan wat Jezus zélf geloofde. Jezus was immers een Jood. Hij leefde en predikte in Galilea, een grotendeels Joodse landstreek in Palestina (het huidige Israël).
In de katholieke traditie spelen vieren, troost, steun zoeken en krijgen een grote rol. Als gemeenschap van gelovigen zijn we op uiteenlopende levensmomenten voor elkaar. Daarbij vertrouwen we op Gods aanwezigheid.
Tegenwoordig is de Spaanse bevolking voor ongeveer 95% rooms-katholiek.
Het belangrijkste verschil tussen de Katholieke Kerk en de Church of England is dat Anglicanen de paus niet erkennen als het hoofd van het christelijk geloof . In plaats daarvan is het hoofd van de Church of England de Britse monarch. De hoogste geestelijke in de Church of England is de aartsbisschop van Canterbury.
Het protestantisme ontstond toen Maarten Luther in 1517 de confrontatie aanging met de katholieke kerk, die volgens hem te ver van de christelijke, Bijbelse principes was afgedwaald.