Aardappelen Twintig procent van de voedingsstoffen zit in de aardappelschil. Een ongeschilde aardappel bevat meer vezels, calcium, ijzer, kalium, fosfor, riboflavine, foliumzuur en vitamine A en K. Laat de schil dus zitten bij het maken van gebakken aardappelen. Dat geeft ze ook extra smaak en textuur.
Zoete aardappels zijn duidelijk kampioen als het op bètacaroteen aankomt. Er zit namelijk 9,4 mg per 100 gram in en gewone aardappels bevatten geen bètacaroteen. De zoete knol wint ook qua hoeveelheid in vitamine B2, vitamine B3, vitamine C en vitamine E. De gewone aardappel bevat wel meer magnesium en vitamine B6.
Kort samengevat: het belangrijkste is dat je vooral voor veel afwisseling zorgt op je bord en vooral: onthoud dat een klassieke patat niét slecht is voor je gezondheid. Elke dag een aardappel kan op zich geen kwaad, maar variatie is hier de sleutel tot succes: afwisselen met andere koolhydraten dus.
Eet de schil om alle voedingsstoffen van de russet-aardappelen op te vangen . De schil van de aardappel bevat meer voedingsstoffen dan het binnenste van de aardappel. Het bevat veel vezels, ongeveer de helft van de vezels van een middelgrote aardappel komt uit de schil. Gebakken Idaho®-aardappel met salsa is een gezonde lunch met weinig calorieën, probeer het eens!
Hoeveel aardappelen per persoon? Voedingsspecialisten raden aan dagelijks 3 tot 5 stuks gekookte aardappelen (150-250 gram) te eten. Ter variatie kunnen aardappelen worden vervangen door rijst, deegwaren of couscous.
Eet aardappelen gekookt of gebakken, vermijd gefrituurde aardappelen en chips. Neem aardappelen meerdere keren per week op in uw maaltijden. Ongeveer 100 gram aardappelen per dag is voldoende bij een plantaardig en gevarieerd dieet.
Gebakken en gefrituurde aardappelen bevatten meer calorieën dan gekookte en vaak zijn de gebruikte vetten om te bakken zelf ook al ongezond. Bij het bakken of frituren van zetmeelrijke producten zoals aardappelen ontstaat er tijdens het verhitten acrylamide.
De vezels en antioxidanten in aardappelschillen dragen ook bij aan de gezondheid van hart en bloedvaten door het verlagen van het cholesterolgehalte , het verbeteren van de bloedvatfunctie en het verkleinen van het risico op hartziekten.
Om de meeste antioxidanten binnen te krijgen, laat je de schil zitten en kies je voor kleurrijke varianten zoals rode en paarse aardappelen. Hoe meer kleur, hoe meer antioxidanten. Bovendien kan de schil van sommige aardappelen tot wel 12 keer meer antioxidanten bevatten dan het vruchtvlees. Gebakken aardappelschil is een geweldige bron van kalium en magnesium .
Hoewel de schil ongeveer de helft van de totale voedingsvezels bevat, bevindt het grootste deel (> 50%) van de voedingsstoffen zich in de aardappel zelf. De enige voedingsstof die aanzienlijk verloren gaat wanneer de schil wordt verwijderd, is vezel . Kalium en vitamine C worden voornamelijk aangetroffen in het vruchtvlees van de aardappel.
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
De macronutriënten zijn nagenoeg gelijkaardig van aardappelen en volkoren pasta. Volkoren pasta bevat meer fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamine B1 terwijl aardappelen dan weer meer kalium, vit B2, B6 en vitamine C bevat.
Door deze wisseltruc neemt het aantal calorieën enorm toe. Frieten bevatten per honderd gram vier keer zoveel calorieën als gekookte aardappelen. En gekookte aardappelen geven eerder een verzadigd gevoel dan friet. Je eet daardoor gemakkelijk (te) veel friet.
Minder calorieën en meer voedingsstoffen
Een portie gekookte aardappelen (200 g) brengt ongeveer 140 kcal aan. Dat is te vergelijken met twee sneetjes volkorenbrood (60 g) of een potje magere plattekaas met fruit (150 g).
Kun je aardappel met schil eten? Nieuwe, verse aardappelen kun je met schil eten. Maar liggen aardappelen al wat langer of hebben ze een groene schil of uitlopers? Dan kan de aardappel glycoalkaloïden bevatten.
Conclusie: een gewone aardappel is niet slecht, maar net handig bij het afvallen. Geen overdreven portie nemen is wel aangewezen, zeker bij aardappelbereidingen met meer vet. Extra wist-je-datje: een zoete aardappel heeft evenveel kcal als gewone aardappel, dus is ook helemaal OK!
"Vanuit een gezondheidsoogpunt, en ik denk vanuit een smaak- en textuuroogpunt, is het veel beter om de schil te laten zitten ," zegt Simon. "De schil van de aardappel bevat veel vezels, kalium, vitamine C, vitamine B — al die goede, gezonde dingen zitten in hoge concentraties in de schil."
Goed voor de maag, wordt vaak gebruikt als onderdeel van afslankkuren. In tegenstelling tot de aardappel zelf, bevat het sap van Salus aardappelsap geen zetmeel. Dankzij de aanwezigheid van kalium, citroenzuur en fosfor is dit sap ook goed voor de vochtbalans wat het afslanken ondersteunt.
Nee, met mate aardappelen eten zal je niet laten aankomen . Gebakken of gestoomde aardappelen helpen alleen bij gewichtsverlies. Aardappelen leiden alleen tot gewichtstoename als je ze in overmaat eet. Probeer ze in plaats daarvan te eten, afhankelijk van het niveau van je dagelijkse activiteiten en de voeding die je lichaam nodig heeft.
'Aardappelen bevatten voedingsstoffen die bijdragen aan een voedingspatroon dat de bloeddruk kan verlagen en de cardiovasculaire gezondheid kan verbeteren, inclusief kalium, magnesium, vitamine C, niacine en vitamine B.
Hoewel alle aardappelen passen in een cholesterolverlagend dieet, kunnen paarse aardappelen een extra cholesterolverlagend voordeel bieden dankzij de anthocyaanpolyfenolen die ze bevatten. Anthocyaan is een antioxidant die verantwoordelijk is voor de prachtige paarse kleur van deze aardappelen.
Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer 150-250 gram gekookte aardappels per persoon per maaltijd te nemen. Dit komt neer op 3-4 middelgrote aardappels.
Aardappelen bevatten veel vezels en dat is goed voor je darmen. Maar aardappelen kunnen daarnaast ook prebiotica bevatten. Dat komt door de suikers, oftewel de koolhydraten en het zetmeel in aardappelen. Vaak wordt dit zetmeel gezien als een nadeel, maar er zitten juist ook hele gezonde voordelen aan.
Het is eenvoudig en snel: mits toevoeging van wat water of melk tover je met een zakje instant puree binnen een paar minuten eten op tafel. De inhoud van zo'n zakje aardappelvlokken is afkomstig van gedehydrateerde aardappelen. Het bevat dus gelijkaardige voedingseigenschappen als verse aardappelpuree.
Als je je aardappelen niet parboilt, blijft de buitenste schil vrij taai, wat betekent dat het vet dat je gebruikt niet in de scheuren kan komen . Om je aardappelen perfect te parboilen, snijd je ze in grote stukken en doe je ze ongeveer tien minuten in een pan met kokend water, afhankelijk van de grootte.