Ook van druiven, kersen, abrikozen, perziken, pruimen, citroenen, kiwi's, bessen, watermeloen en ananas is de schil eetbaar (Gezondheid rubriek, 2018). Of dat allemaal even interessant is, dat laten we aan jou over! Zelfs de kiwi kan je met schil én haartjes opeten.
Pit- en steenfruit: Appels, peren, kersen, nectarines en abrikozen zijn simpele snacks. En je kunt ze meteen met schil eten. Koolrabi: De schil van koolrabi is delicaat en dun en hoeft niet verwijderd te worden.
Sommige soorten fruit en groenten, zoals ananas, knoflook en meloen , kun je het beste schillen. Andere soorten, zoals appels, aubergines en pruimen, kun je het beste met schil eten.
Ja, zeker wel! Je kunt alle soorten kiwi's helemaal eten, zelfs die met 'haar', maar je moet ze wel eerst wassen. Het eten van de schil van kiwi's kan zelfs veel voordelen hebben.
Sterker nog: mandarijnenschillen zijn hartstikke gezond en worden in Azië al eeuwen gebruikt als medicijn. De schil bevat namelijk veel vezels en antioxidanten. Hierdoor kan het eten van de schil helpen om het immuunsysteem te versterken, de spijsvertering te verbeteren en ontstekingen te verminderen.
Net zoals de schil van vele andere fruitsoorten, zoals kiwi en meloen zit ook de schil van een banaan vol met goede stoffen. Dit zijn onder andere vitamine B6, B12, kalium en magnesium. Zonde om de schil weg te gooien dus, want kalium zorgt bijvoorbeeld voor wittere tanden en is ook nog eens goed voor uw hart.
Van het meeste fruit kun je de schil eten. Er zitten vezels en voedingsstoffen in of vlak onder de schil. Het is dus gezond.
Gelukkig hoeft dat voortaan niet meer, want we weten nu dat je de schil van mango's gewoon op kunt eten. Probeer de volgende keer een mango dus maar eens als een appel te eten (maar misschien niet in één keer). Ook de schil van deze vrucht bevat veel vitamine C en vezels, en ook nog vitamine A!
Van sinaasappels wordt de schil in kleine hoeveelheden gegeten, als garnering of geraspt in gerechten.
Veel van de gezondste stoffen van de komkommer bevinden zich in of pal onder de schil! Het is dus het beste om komkommer met schil en al te eten. Wel eerst goed wassen voordat je hem gebruikt! Komkommers blijven maximaal een week goed als je ze op een koele plek bewaart, liefst buiten de koelkast.
Er zijn verschillende soorten fruit die gegeten kunnen worden zonder ze eerst te schillen. Dit omvat appels, druiven, kersen en aardbeien . Hoewel de schil van deze vruchten eetbaar is, schillen sommige mensen ze liever om esthetische redenen. Bovendien kan de schil van sommige vruchten gifstoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn als ze worden geconsumeerd.
Appelschillen leveren veel essentiële vitamines voor het lichaam: De schil van 1 appel bevat ongeveer 8,4 mg vitamine C en 98 IE vitamine A. Als je appels eet en je schilt ze, dan neemt de hoeveelheid van deze vitamine af tot 6,4 mg vitamine C en 61 IE vitamine A.
De schil van druiven is bijzonder gunstig omdat dit deel van de druif de hoogste hoeveelheid antioxidanten van de hele vrucht bevat. De boost aan antioxidanten is de reden dat dit een van de 10 gezondste vruchten voor uw lichaam is.
"Die verdedigingsmechanismen ondersteunen ook onze gezondheid. Wanneer je deze groenten en fruit schilt, schil je letterlijk een deel van de voedingsstoffen." Dat wil niet zeggen dat je de schil van elk fruit en elke groente moet eten . Vermijd meloen, avocado en ananas en schil altijd uien en knoflook.
De schil van een perzik is eetbaar. Als je de schil liever verwijdert, kun je die er gemakkelijk af trekken met een scherp mesje. Je kunt de vrucht halveren door ze rondom in te snijden en de helften van de pit met de volle hand eraf te draaien.
Appel. Van de verschillende fruitschillen die u kunt consumeren, is de appelschil een van de meest gunstige om in uw dieet op te nemen. Het is een geweldige bron van vitaminen en mineralen, met name vitamine C en kalium, die essentieel zijn voor de algehele gezondheid.
Dat de schil van andere citrusvruchten erg goed in een gerecht verwerkt kan worden, is al even bekend. Maar dat je de schil van de mandarijn evengoed kunt gebruiken, weten veel mensen niet. Zorg wel dat je de schil met een lichte hand raspt, deze is namelijk dunner dan bij een sinaasappel of een citroen.
Schil van de kiwi
In de schil zitten vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet. In 1 kiwi zit maar liefst 59 mg vitamine C. Dit is bijna 80% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
Rijk aan voedingsstoffen
Dat je van bananenschil iets heel lekkers kan maken, daar blijft het niet bij. Het is ook nog eens gezond. De schil is namelijk rijker aan belangrijke voedingsstoffen dan het vruchtvlees van de banaan zelf. Zo bevat het gele omhulsel meer magnesium en kalium maar ook meer vitamine B6 en B12.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
Je eet verse rijpe vijgen gewoon met schil en al. Maar je kunt ze ook schillen. Omdat ze zo zoet smaken is de combinatie van vijg met iets hartigs erg lekker: omwikkeld met rauwe ham bijvoorbeeld, of met wat geitenkaas of blauwe kaas in een salade.
Een eetbare schil zoals die van appel, peer, nectarine, perzik, pruim en citrusvruchten kan je dus gerust opeten nadat je de vrucht grondig gewassen hebt. Je doet er zelfs goed aan want ze bevat heel veel nuttige voedingsstoffen!
Je oren zullen misschien gaan flapperen, maar de schil van een banaan kun je eten. Zo ook die van de kiwi, de pompoen en de citroen. Eet deze fruitsoorten gerust tot de schil aan toe en je zult blaken van gezondheid.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Pruimen kun je mét schil opeten. De ene pruim smaakt lekker zoet, maar andere soorten zijn zelfs zoetzuur tot zuur van smaak.