We hebben de ultieme tip. Laat de pindakaas smelten. Doe een paar lepels pindakaas in een schaal die je in de magnetronschaal en zet het er steeds 15 seconden in totdat je een saus-achtige substantie hebt.
Laagje olie
Bij het maken van pindakaas smelten deze vetten en worden ze dus vloeibaar. De harde stukjes pinda drijven eerst nog een tijdje in dit vet, maar zakken daarna naar beneden.
Als het mengsel te droog dreigt te worden, doe er dan een scheutje olie bij, ook een scheutje gember siroop en/of citroensap kan het wat smeuïger maken en de gember is een heerlijke combi met de pinda. Het is niet goedkoper dan in de winkel, maar je weet wat er in zit en het plakt niet zo aan je verhemelte.
Pinda-olie is een hard type of olie en maakt de pindakaas snel droog. (Meer)olie toevoegen. De pinda-olie die vrijkomt bij het malen van de pinda is dus niet genoeg. Je krijgt het smeuïg, bij naar behoefte, een beetje olie erdoor te mengen met een lepel of een mes.
Hoe dan ook, als je je natuurlijke pindakaas in de koelkast bewaart, blijft de olie beter opgenomen na het roeren. Als je liever een vloeibare, druipende consistentie hebt, bewaar je je pindakaas dan buiten de koelkast.
Je kunt water toevoegen als dat nodig is om het te verdunnen en de gewenste consistentie te bereiken. Ik vind mijn spread lekker dik, maar je kunt hem ook dunner maken (zoals in deze 3-ingrediënten pindakaas dadel karamel).
Het toepassen van warmte is de makkelijkste manier om pindakaas te verdunnen, maar als je pindakaas er nog korrelig uitziet of zo dik is dat het snel verbrandt, kan een beetje vloeistof helpen. Probeer een paar druppels water toe te voegen terwijl je de pindakaas verwarmt, en voeg langzaam meer toe totdat de boter de juiste consistentie heeft .
Je kunt proberen om de oude pindakaas op een bakplaat te leggen en deze voorzichtig te verwarmen in een oven op een lage temperatuur, rond de 250°F (120°C), gedurende een paar minuten . Dit kan helpen om het wat zachter te maken en wat van de oorspronkelijke textuur te herstellen.
Als je alleen pindakaas gebruikt, is hitte de sleutel. Pindakaas bevat van nature veel vet, maar dat vet is bijna vast bij kamertemperatuur. Om het zacht te maken, heb je wat hitte nodig. In mijn geval verwarmde ik twee eetlepels in een hittebestendige kom en roerde toen als een gek .
Het enige wat je hoeft te doen is de pot pindakaas ondersteboven in de koelkast te bewaren . Als je klaar bent om te smeren of scheppen, draai je de pot om, open je hem en schep je hem op. Roeren is niet nodig!
Zodra je pindakaas in de pan is afgemeten, zet je de pan op het fornuis en zet je de brander laag. Verwarm de pindakaas geleidelijk om te voorkomen dat het een verbrande smaak krijgt. Roer voortdurend. Roer voorzichtig met een lepel terwijl de pindakaas langzaam opwarmt.
Kook de pinda's minstens drie uur . Haal na drie uur een pinda eruit en proef het. Als het niet zacht genoeg is, blijf dan koken tot de gewenste zachtheid is bereikt.
In 100% pindakaas zit geen palmvet. Palmvet staat vanwege de impact op het milieu in een kwaad daglicht. Omdat er geen palmvet in 100% pindkaas zit, is hij duurzamer. Daardoor ontstaat wel vaak een laagje olie bovenop de 100% pindakaas in het potje.
Zet de keukenmachine aan. Het zal even duren maar de pinda's zullen vermalen tot hele kleine stukjes pinda. Als de pasta te droog blijft voeg dan nog een el olie toe (ik gebruikte drie el en toen had ik een pindakaas die mega vloeibaar was). Na een aantal minuten zal de pasta heerlijk smooth en zacht zijn.
Tip: indien je 100% pindakaas gebruikt, van alleen pinda's is de pindakaas vloeibaar. Gebruik je een vaste pindakaas, dan kun je deze even verwarmen in een pannetje met een theelepel olie (zonnebloem of kokos), dan wordt deze ook iets vloeibaarder.
Maar mocht je twijfelen, kun je 'm beter wel in de koelkast bewaren. Dan blijft-ie namelijk langer houdbaar en zo loop je geen risico om het te verspillen. Als je 100% natuurlijke pindakaas eet, dan is het verstandig om 'm gekoeld te bewaren.
Twee eenvoudige manieren om pindakaas te verdunnen
De National Peanut Board raadt aan om een beetje water toe te voegen voor wat extra vocht . Voeg het water langzaam toe en zorg ervoor dat u het niet overdrijft — te veel water kan de pindakaas dun maken. Een andere optie is om pindakaas te verwarmen om het vetgehalte vloeibaar te maken.
Wil je het nog wat smeuïger dan kan je er een klein scheutje olie doorheen doen. Heb je arachideolie in huis gebruik dat dan, en anders gewoon een scheutje zonnebloemolie of olijfolie.
neem een goed botermes en meng de grove PB erdoorheen voordat je het probeert te smeren. En smeer dan langzaam met de geribbelde kant van het mes de PB erop . Meestal gebruik je met deze methode meer PB, maar je krijgt ook geen gaten. De andere optie is om boter of margarine te smeren voor de PB en dat zou ook moeten helpen.
Waarom is mijn pindakaas bros taai / plakkerig / niet hard geworden? Dit is een temperatuurprobleem . Zorg ervoor dat de snoepthermometer precies 300ºF / 149ºC bereikt, wat de harde scheurfase is, voordat u het op de bakplaat giet.
Je zult ook een bakplaat willen voorbereiden, met een siliconenmat of bakpapier . De mat/het papier zal ervoor zorgen dat de pindabrokjes niet direct aan de pan blijven plakken als ze eenmaal zijn afgekoeld.
Zeker weten! Zorg er alleen voor dat u SKIPPY ® Peanut Butter in een magnetronbestendige container doet . SKIPPY ® Peanut Butter potten kunnen echter niet in de magnetron of oven.
Mengmethode
Draai de ongeopende pot met gescheiden pindakaas om . De bedoeling is dat de olie, terwijl deze omhoog stroomt, zich langzaam met de dikke pindakaas vermengt.
Begin met iets minder dan gelijke delen warm water op notenboter en voeg meer water toe indien nodig , totdat de saus de gewenste consistentie heeft. Je wilt hem dunner om te besprenkelen en dikker om te dippen.
Eerst moet je een magnetronbestendige kom en een goede lepel om te roeren in handen krijgen. Zodra je de pindakaas in de kom hebt geschept, zet je hem 30 seconden in de magnetron, roer je hem goed door en doe je hem er nog eens 30 seconden in . Herhaal dit proces totdat het de gewenste textuur heeft.