Het gebruik van rijst, banaan en chocolade hebben geen stoppende of laxerende werking. Probeer bij diarree normaal te blijven eten. Het advies om bij diarree alleen beschuit met slappe thee te gebruiken is achterhaald.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.
Cacaobonen bevatten een grote hoeveelheid chemicaliën die flavonoïden worden genoemd. Wetenschappers geloven dat deze flavonoïden kunnen worden gebruikt om natuurlijke supplementen te maken om diarreesymptomen te verlichten. Pure chocolade bevat hoge concentraties cacao en kan milde verlichting bieden .
Eet of drink geen suikervrije producten met de zoetstof sorbitol of Maltitol. Producten met sorbitol en maltitol kunnen zorgen voor diarree. Sorbitol en maltitol zit vaak in suikervrije drop, kauwgom, keelpastilles, snoepjes, cake en koekjes.
Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei. Drink niet te veel melk. In eerste instantie kan melk de klachten iets verlichten.
Wat eten bij diarree om snel van de klachten verlost te zijn? Wij raden aan om voeding met oplosbare vezels op tafel te zetten: witte rijst, wit brood, havermout, bananen, appelmoes, fruit uit blik … Zij absorberen het vocht in de darmen, waardoor de stoelgang opnieuw vaster van vorm wordt.
Beperk zoete melkproducten
In melk en melkproducten zoals vla en pap zit van nature melksuiker (lactose). Dit wordt bij diarree soms moeilijker verteerd in de darmen. Zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt worden makkelijker verteerd, omdat hierin minder melksuiker zit. Dus kies liever voor deze producten.
Activiteiten zoals wandelen, joggen en fietsen verhogen je metabolisme, wat de voortstuwende beweging van de darm stimuleert. Hoe meer je beweegt, hoe actiever je darmen zijn. Als je dus nauwelijks beweegt blijft er meer ontlasting in je darmen achter, waardoor verstopping kan ontstaan.
Volkorenbrood, havermout of zilvervliesrijst is dus precies wat je moet eten als je diarree hebt. Eet kleine porties en voeg niets toe tot je je weer een beetje aangesterkt en beter voelt. Wat ook werkt tegen diarree: een mix van appelazijn.
Vezelrijke producten zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten, volkoren granen en aardappelen, zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en daarmee voor een goede ontlasting. Vezels zijn deeltjes in je voeding die onverteerd in je dikke darm terecht komen.
Pure chocolade is een natuurlijk prebioticum voor je darmen
Het hoge vezelgehalte in pure chocolade maakt het een geweldige bron van prebiotica, wat de brandstof is die de "goede" bacteriën in je darmen nodig hebben om te groeien, te gedijen en ervoor te zorgen dat de slechte microben het niet kunnen overnemen. Veel vezels zorgen ook voor een betere spijsvertering en minder constipatie.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Diarree na het eten is meer dan alleen een ongemak. Het kan een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS of IBS), voedselintolerantie of -allergie (zoals een glutenallergie of coeliakie), inflammatoire darmaandoeningen of een infecties.
Het gebruik van rijst, banaan en chocolade hebben geen stoppende of laxerende werking. Probeer bij diarree normaal te blijven eten.
Uit de metingen bleek dat de passagetijd in de darm mogelijk wordt vertraagd door pure chocolade, in vergelijking met de witte chocolade. De deelnemers rapporteerden een vastere consistentie van hun ontlasting na het eten van de pure chocolade, vergeleken met de witte chocolade.
Voordelen voor de darmen -
Onze nuttige darmbacteriën helpen ons daadwerkelijk om de polyfenolen in chocolade te verteren en te absorberen. Ze fermenteren ze tot kleinere moleculen die gemakkelijker kunnen worden opgenomen en oefenen vervolgens hun antioxiderende en ontstekingsremmende effecten uit.
Loperamide kunt u gebruiken als u de diarree snel wilt stoppen, bijvoorbeeld omdat u op reis moet. Loperamide stopt de diarree binnen enkele uren.
Heldere sappen zoals appelsap, perensap en druivensap zijn minder geschikt omdat de hoeveelheid fructose die daarin zit voor sommige mensen juist laxerend werkt. Eet veel vezels. Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume.
Je kunt gerust bananen eten als je diarree hebt maar het eten van een banaan helpt niet specifiek om diarree te stoppen. Ook producten zoals kaneel, geraspte appel, rijst en rijstewater werken niet merkbaar “stoppend”. Iedereen heeft wel eens last van dunne ontlasting.
Heldere sappen zoals appelsap, perensap en druivensap zijn minder geschikt omdat de hoeveelheid fructose die daarin zit voor sommige mensen juist laxerend werkt. Eet veel vezels. Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume.
Wat stopt diarree? Diarree stopt als je veel vloeistoffen drinkt (water, bouillon, kamille, elektrolytensupplementen), cafeïne en alcohol vermijdt. Voeg geleidelijk halfvast voedsel en voedsel met weinig vezels toe terwijl uw stoelgang weer normaal wordt. Geef de voorkeur aan crackers, toast, eieren, rijst of kip.
Voedingsvezels binden het vocht waardoor de ontlasting wat steviger wordt. Drink minimaal twee liter vocht per dag. Bij diarree verliest u naast vocht ook zouten. Gebruik zoutbevattende producten zoals bouillon of soep.
producten op basis van zuivel en melk bij beginnende diarree te vermijden. De lactose in deze voedingsmiddelen versnelt de transit. Na een paar dagen mag je deze weer eten om je darmflora weer in evenwicht te brengen. Aarzel echter niet om gefermenteerde producten te consumeren, zoals kefir, komboecha, yoghurt…
Diarreeremmers zoals loperamide zijn een veilig optie wanneer je last hebt van acute infectieuze diarree. Ze helpen om diarreeklachten te verminderen. Wanneer er andere klachten zijn zoals bloed bij de ontlasting of hoge koorts, adviseren we om contact op te nemen met de (huis)arts.