Azijn die op een zodoende natuurlijke manier is ontstaan wordt natuurazijn genoemd, alle soorten azijn die voor kookdoeleinden worden gebruikt zijn natuurazijnen. Wie azijn al eens geproefd heeft kan beamen dat azijn meestal een complexe smaak heeft met een overheersend 'zuurtje'.
Witte- en rode wijnazijn zijn ideaal voor in de keuken. Zo kunt u bijvoorbeeld goed gebruiken voor het inmaken van groente of fruit, als smaakversterker in een gerecht of als basis voor een dressing. Hoewel beide wijnazijnen zijn, smaken zij niet hetzelfde.
Natuurazijn is een natuurproduct dat ontstaat tijdens de gisting van wijn. Hier wordt vervolgens een bacterie aan toegevoegd, zodat de alcohol wordt omgezet in azijnzuur. Het grote verschil tussen natuurazijn en schoonmaakazijn is dat je natuurazijn kan consumeren én ermee kan schoonmaken.
Natuurazijn, ook wel tafelazijn genoemd, kun je in tegenstelling tot schoonmaakazijn wél consumeren. Je kunt het bijvoorbeeld als dressing verwerken in een salade of zelfs je haar ermee wassen. Haar zou hierdoor namelijk meer gaan glanzen.
Schoonmaakazijn is een schoonmaakmiddel en is niet bedoeld voor het bereiden van voedsel, ook niet in verdunde vorm. Als je het binnenkrijgt, kan het schadelijk zijn voor je gezondheid. Andersom kun je natuurazijn wel gebruiken als schoonmaakmiddel.
U mag absoluut nooit koken met schoonmaakazijn of dit consumeren . De meeste schoonmaakazijn heeft een waarschuwingslabel op de verpakking. In tegenstelling tot kookazijn is het mogelijk niet getest op onzuiverheden die gevaarlijk kunnen zijn voor het menselijk lichaam.
Azijn die uitsluitend is bereid voor het doel van schoonmaken, is niet getest op onzuiverheden die schadelijk kunnen zijn voor het menselijk lichaam. Bewaar uw kan met schoonmaakazijn in uw schoonmaakspullen. Samen met onzuiverheden kan het consumeren van azijn met een hogere zuurgraad leiden tot maagproblemen .
Azijnzuur stimuleert de enzymen en het aanmaak van zuur in de maag en helpt bij het afbreken en verteren van voeding. Daarnaast heeft appelazijn ook een antimicrobiële eigenschappen. Het kan helpen met het verwijderen van overtollige bacteriën in de darmen, hierdoor gaat de vertering soepeler.
Schoonmaakazijn verklapt zijn functie al door de naam. Je gebruikt het enkel voor het schoonmaken en niet als saladedressing. Schoonmaakazijn is weliswaar azijn, maar het heeft een hoger percentage azijnzuur. Ook wordt het op een synthetische manier geproduceerd en is dus een chemisch product.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.
Hoewel je rode of witte wijnazijn in bijna elk recept kunt gebruiken dat om wijnazijn vraagt, is witte wijnazijn iets veelzijdiger omdat het kleurloos is. Dat betekent dat het ideaal is voor ingemaakte groenten en pan-sauzen die je dezelfde kleur wilt laten behouden.
Balsamicoazijn is een go-to ingrediënt bij het marineren of bereiden van vlees. Dit komt omdat het een taai stuk vlees malser kan maken en tegelijkertijd een spectaculaire smaak aan het gerecht kan toevoegen.
Het gebruik van sherryazijn in de keuken
Samen met zout is azijn een van de meest gebruikte smaakmakers in de keuken. Het corrigeert flauwe soepen, geeft een intense smaak aan stoofschotels en vrolijkt basissauzen of gemarineerd vlees met een paar eetlepels op.
Wil je azijn van de beste kwaliteit, dan moet je dus op zoek gaan naar troebele, onbewerkte appelazijn. Hoewel appelazijn in de meeste grote supermarkten te koop is, kan je beter een bezoek brengen aan de natuurwinkel. Hier heb je de meeste kans om de onbewerkte, biologische variant van appelazijn te vinden.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.
Azijn is een echte alleskunner als het op schoonmaken aankomt en het fijne is, je kunt natuurazijn in glazen flessen kopen. Azijn ontkalkt, ontvet en doodt bacteriën en is daarom ideaal voor de dagelijkse schoonmaak in huis. Verder verdrijft het nare luchtjes en is het milieuvriendelijk.
Witte wijnazijn is milder dan gedestilleerde witte azijn en appelciderazijn en is perfect te combineren met lichtere gerechten (sla het over voor recepten met rood vlees). Je kunt het gebruiken om pannen te deglaceren in plaats van witte wijn en om een botersaus te maken voor kip en vis.
Als uw op onderzoek geteste recept geen specifiek type azijn specificeert, kunt u veilig witte of appelazijn gebruiken, zolang het maar is gelabeld als 5% zuurgraad . Soms is het gelabeld als 50 grain. Speciale azijnen zijn onder andere rode of witte wijnazijn, moutazijn, balsamico en andere gearomatiseerde azijnen.
Azijn kan van elke alcohol worden gemaakt — wijn, cider, bier — maar het is graanalcohol die gedistilleerde witte azijn zijn neutrale profiel geeft. Deze azijn smaakt assertiever dan de meeste, maar bevat ongeveer 5% azijnzuur (ongeveer dezelfde hoeveelheid als andere azijnen die u gebruikt om te koken), waardoor het volkomen veilig is om te eten .
Witte azijn is heerlijk voor bij lichte gerechten met vis, groenten en salades en komt extra goed tot zijn recht bij de wat bitterdere groentes. Rode wijnazijn komt echt goed tot zijn recht bij de zwaardere vleessauzen, stoofpotjes enzovoorts.
"Witte azijn bevat doorgaans 5 tot 7 procent azijnzuur, maar schoonmaakazijn kan een hogere concentratie hebben, soms wel 6 tot 8 procent." Door de hogere zuurgraad is schoonmaakazijn een goede keuze voor het verwijderen van vet en vuil, maar is het niet geschikt om mee te koken .
Azijnzuur maakt het verschil in azijn voor het schoonmaken
De gedestilleerde witte azijn in het voedselschap bestaat voor 95 procent uit water en 5 procent uit azijnzuur. Schoonmaakazijn daarentegen bestaat voor 94 procent uit water en 6 procent uit azijnzuur . Hoewel een verschil van 1 procent niet zo'n groot probleem lijkt, is het dat wel.
Witte azijn is een geweldige allesreiniger die je zonder vrees kunt gebruiken, terwijl schoonmaakazijn een krachtiger formule is en met voorzichtigheid moet worden gebruikt. Beide zijn een goedkope en milieuvriendelijke manier om je huis schoon en fris te houden.
Appelazijn
Een paar snelle spuitjes zullen ook balans toevoegen aan uw soep of stoofpot. Gemaakt van gefermenteerde appelcider, zal deze azijn een fruitigere, lichtzoete smaak geven aan wat u eraan toevoegt. Het is lichtbruin van kleur en kan worden gevonden als een heldere vloeistof of in troebele ongefilterde versies.
Normale azijn is een natuurproduct en ontstaat tijdens de gisting van wijn. Aan de wijn wordt een bacterie toegevoegd, zodat de alcohol uit de wijn omgezet wordt in azijnzuur. Deze azijnsoort is veilig om te eten en wordt vaak gebruikt in salades, stoofpotjes en bij het koken van groenten.