Waar zit het bittere gedeelte van witlof? Het bittere gedeelte van witlof zit vooral in de kern en in de groene puntjes van de bladeren. Echter is de kern van witlof tegenwoordig niet meer zo bitter en kun je deze dus prima laten zitten en opeten.
Ten eerste is het handig om altijd de harde kern te verwijderen. Die is namelijk het meest bitter. Daarna is het een kwestie van dingen toevoegen. Stoof of braiseer hem bijvoorbeeld met wat honing of bruine suiker.
Was de witlof en snijd de witlof in twee helften. Let erop dat je de stronk aan de onderkant er nog niet af snijdt. De stronk zorgt er namelijk voor dat de groente niet uit elkaar valt. Snijd de witlof nu in lang dunne repen of dunne plakjes.
Niet iedereen houdt van de bittere smaak van witloof. Je kan deze verzachten door de buitenste blaadjes te verwijderen, een schijfje van de onderkant te snijden en er met een mes een kruisje in te zetten. Een ander middel is een beetje suiker gebruiken bij de bereiding.
Zet de pot met witloofwortelen op een plekje met een temperatuur van ongeveer 20 graden. Zo groeien de kroppen snel en heb je in ongeveer 3 weken witloof. Je kan ze ook in een ruimte van 15 graden zetten en in 4 weken laten groeien, maar dan is de kans op rotte blaadjes groter.
Witlof, witloof, grondwitloof of Brussels lof (Cichorium intybus var. foliosum) is een bladgewas, een bladgroente die in het donker wordt geteeld. In het licht wordt de krop door chlorofylvorming namelijk groen. De afgesneden (afgebroken) krop kan rauw, gekookt of gestoofd worden gegeten.
Hoe bereid je witlof. Als het uiteinde gebarsten of verkleurd is, snijd het dan af en verwijder alle slappe buitenste bladeren . Afhankelijk van hoe je het wilt gebruiken, laat je het heel, scheid je de bladeren of snijd je ze in de lengte doormidden of in vieren. Bestrijk ze na het snijden met citroensap om verkleuring te voorkomen.
Hoe eet je andijvie? Eet andijvie rauw of gekookt. Om rauwe Belgische andijvie te bereiden, trek je het blad bij de wortel uit tot het blad loslaat van de groente . Vanwege hun stevige textuur en bittere smaak vormen andijviebladeren de basis van salades.
Hoewel gekookte witlof en rauwe witlof beide erg gezond zijn, is rauwe witlof gezonder dan gekookte witlof. Dit komt doordat rauwe witlof meer vitaminen en mineralen behoudt die tijdens het kookproces deels verloren kunnen gaan. Bovendien bevat rauwe witlof meer vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering.
Maak het witloof wat minder bitter
Snijd onderaan de kern het kegeltje uit de stronk. Je kan de bittere smaak van witloof ook verzachten door melk aan het kookwater toe te voegen. Witloof karamelliseren met wat honing is een goede manier om witloof te introduceren bij je kinderen.
Waar zit het bittere gedeelte van witlof? Het bittere gedeelte van witlof zit vooral in de kern en in de groene puntjes van de bladeren. Echter is de kern van witlof tegenwoordig niet meer zo bitter en kun je deze dus prima laten zitten en opeten.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Om de bittere kern te verwijderen, snijd je een kegelvormig stuk uit het worteluiteinde. Dit is optioneel, aangezien de smaak van de kern dezelfde is als die van de rest van de witlof. Als de kern groot is, kun je ervoor kiezen deze te verwijderen.
Bittergroenten zijn bladgroenten of groenten met een intens bitter smaakprofiel. Ze omvatten boerenkool, mosterdgroenten, snijbiet, raapstelen, broccoli rabe, radicchio, cichorei en andijvie. De bitterheid komt van chemische verbindingen genaamd glucosinolaten die te vinden zijn in de Brassica-familie .
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."
De meest geconsumeerde delen van cichorei zijn de bladeren en wortels . De bloemen en bloemknoppen zijn ook eetbaar. Jonge bladeren en gebleekte bladeren zijn favoriet omdat ze het minst bitter zijn. Door de bladeren van licht te weren door ze te begraven of te bedekken, blijven ze bleek en wordt hun bittere smaak verminderd.
Witlof kan zowel rauw als gekookt worden gegeten . Als witlof rauw is, is het knapperig en bitter, waardoor het een geweldige toevoeging is aan salades. Als het gekookt is, verandert de scherpe smaak van witlof in een zachte, nootachtige zoetheid.
Bevordert de levergezondheid: witlof is ook gezond omdat het stoffen bevat die de lever kunnen ondersteunen en helpen bij ontgifting. Dit maakt het een geweldige toevoeging aan een detox-dieet. Versterkt het immuunsysteem: met zijn vitamine C-gehalte is witlof gezond, omdat het een boost is voor het immuunsysteem.
Cichorei werkt het beste in samengestelde salades in plaats van gemengd met andere, zachtere bladeren. Rauwe cichoreibladeren zijn uitstekend om vers te eten, besprenkeld met een beetje vinaigrette, of roergebakken en geserveerd als groentebijgerecht . Hele kroppen cichorei kunnen gebakken, gepocheerd of gegrild worden.
Tip voor iedereen die witlof uit de oven maakt
Kook de stronken dan eerst een paar minuutjes voor in een klein laagje water, laat vervolgens goed uitlekken en dep ze nog even droog met een keukenpapiertje. Zo weet je namelijk zeker dat ze straks goed gaar zijn én voorkom je dat ze te waterig zijn.
Witlof houdt niet van licht. Onder invloed van licht verkleuren de blaadjes namelijk groen en krijgen ze een bittere smaak. De teelt vindt plaats in het donker zodat de plant geen groene kleurstof, chlorofyl, kan vormen.
Verwijder het hart van de witlof als je niet van een bittere smaak houdt. Wil je de witlof niet als geheel toevoegen aan je gerecht? Verwijder dan de buitenste bladeren en was de lof met de punt naar beneden onder koud stromend water. Snijd eerst de harde onderkant van de stronk en pel de blaadjes eraf als een bloem.
De wortels die na de oogst van de witte stronkjes witloof achterblijven, zijn rijk aan suikers, glutenvrije voedingsvezels en bioactieve verbindingen zoals fenolverbindingen en bitterstoffen. Die componenten zijn erg stabiel, ontdekte de onderzoekster.