Noijen adviseert aan de bel te trekken als je het gevoel hebt de controle te verliezen. "Het is altijd goed om hulp te zoeken. Wat ook kan helpen, is jezelf op momenten van hunkering naar chocolade afleiden met iets wat je óók leuk vindt, waar je hetzelfde fijne gevoel van krijgt.
Beperk je chocolade consumptie tot maximaal een paar keer per week. Eet vooral pure chocolade, dat minder suiker en vet bevat. Zoek gezonde alternatieven wanneer je een hongergevoel hebt en wilt snacken, zoals fruit. Identificeer triggers waardoor je naar een reep chocola grijpt en probeer deze te vermijden.
Begin rustig - denk na over hoeveel chocolade je normaal gesproken op een dag eet en verminder dit geleidelijk . Stel een aantal regels op om je doel te bereiken. Doe je best om minder chocolade te kopen tijdens het winkelen, probeer niet naar de gangpaden te gaan waar chocolade ligt. Houd chocolade uit het zicht, zodat je er niet naar grijpt.
Na ongeveer een week is het moeilijkste deel van de detox vaak voltooid en de meeste mensen melden minder hunkering. Op dit punt kunnen de psychologische symptomen van ontwenning duidelijker worden. Deze verdwijnen normaal gesproken na 3-4 weken en meestal blijven er geen ontwenningsverschijnselen of hunkering meer over.
Er zijn natuurlijk verschillende manier om het op te lossen. Bijvoorbeeld je hebt zin in Chocolade dan heeft je lichaam behoefte aan magnesium. Magnesium is onmisbaar voor onze gezondheid. Zo heb je dit magnesium nodig om je energiek te voelen en is het belangrijk voor een goed functionerend zenuwstelsel.
Honger die zich voordoet als een verlangen naar chocolade betekent dat je een snack nodig hebt die je langer verzadigt en vol houdt. Kies voor iets met veel proteïne, dat langer duurt om te verteren dan andere voedingsstoffen: Griekse yoghurt, beef jerky, hardgekookte eieren, pindakaas, tonijn, kwark, proteïnerepen .
Heb je vaak trek in chocola, maar de neiging om in één keer een hele reep op te eten? Ga dan voor een donker(der)e variant. Pure chocola (75%>) bevat meer gezonde voedingstoffen dan andere varianten en minder suiker waardoor je minder snel geneigd bent om door te eten.
Dit heeft te maken met 2 stoffen, welke chocolade bevat: theobromine en cafeïne. Theobromine wordt veel langzamer afgebroken dan bij een mens. Theobromine behoort, net als caffeïne, tot de methylxanthines. Na het eten van chocolade worden deze door de maag en darmen opgenomen en gaan via de bloedbaan naar de lever.
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
Is de chocolade met verpakking en al opgegeten, dan kan het (veel) langer duren voordat verschijnselen optreden, omdat de theobromine minder snel in het lichaam wordt opgenomen. Theobromine blijft lange tijd in het lichaam circuleren en verschijnselen kunnen dan ook een aantal dagen aanwezig blijven.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Als je 2000 calorieën per dag aan melkchocolade zou eten, zou je ongeveer 25 gram proteïne binnenkrijgen, wat minder is dan aanbevolen, maar genoeg om van te overleven. Het zou ook 60 gram verzadigd vet en 170 gram suiker betekenen, dus verstopte slagaders of diabetes zouden een groot risico vormen .
Chocolade cravings
Heb je ongelooflijk veel zin in een brownie, die reep chocolade of een doosje bonbons? Dan is de kans groot dat je lichaam eigenlijk hunkert naar extra magnesium. Chocolade bevat het stofje fenylethylalanine, waardoor je hersenen de neurotransmitter endorfine aanmaken.
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
Enkefaline: De natuurlijke hersenstof enkefaline wordt verhoogd wanneer chocolade wordt geconsumeerd . Enkefaline triggert opioïde receptoren die vergelijkbaar zijn met die welke worden geactiveerd door heroïne- en morfinegebruik. Deze chemische stof zorgt ervoor dat de hersenen meer verlangen nadat chocolade voor het eerst is geconsumeerd, wat kan leiden tot verslaving.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Verwijder verleidingen om je heen, maak snacks ontoegankelijk en stel grenzen voor jezelf . Je kunt ook non-food vormen van beloning inbouwen, of een limiet stellen voor hoeveel chocolade je jezelf elke week gunt. Het gaat erom het plan te vinden dat voor jou werkt.
Je kunt je chocoladebehoefte overwinnen door je vol te proppen met iets anders . Zodra je geen honger meer hebt, zouden de opdringerige gedachten over chocolade moeten verdwijnen. Zoek naar voedingsmiddelen die weinig suiker en veel eiwitten of volkorenproducten bevatten. Deze voedingsmiddelen houden je langer vol en voorkomen een suikerdip.
Chocolade is heerlijk en heeft een hoop gezondheidsvoordelen. Maar het bevat ook veel suiker en vet, wat gewichtsverlies kan vertragen. Als je probeert af te vallen, kan chocolade deel uitmaken van een gezond dieet — maar het is belangrijk om er niet te veel van te eten.
Je verlangt naar chocolade
Eigenlijk zou je dan best je Tony's of Leo vervangen door groene bladgroente, noten, zaden, vis, bonen, volkoren producten, avocado, yoghurt of banaan.
In plaats van chocolade kun je ook kiezen voor groente, fruit, noten, zaden en dadels. Of neem een supplement met magnesium!
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Magnesium houdt niet alleen je chocoholicneigingen onder controle, het speelt ook een cruciale rol in je algehele welzijn . Als je denkt dat je suikerbehoefte een teken is dat je een laag magnesiumgehalte hebt, maak je dan geen zorgen.
Dat mensen spreken over een verslaving is echter niet zo gek. "In chocolade zitten stoffen als cafeïne, suiker en vet die hetzelfde effect kunnen hebben als alcohol en drugs. Door de consumptie van chocolade maak je dopamine aan en activeer je de beloningscentra in de hersenen", aldus Noijen.
Chocola: magnesium
Chocola is namelijk ook rijk aan magnesium, een belangrijk mineraal dat betrokken is bij onder meer de opbouw van spieren en botten, de aanmaak van hormonen en de ontspanning van zenuwen en spieren. Volgens voedingsexperts heeft maar liefst 80% van de mensen een tekort aan magnesium.