De vijf meest verspilde productgroepen zijn brood en deegwaren (6,2 kilo), groente (4,4 kilo), fruit (4,3 kilo), aardappelen (2,8 kilo) en zuivel (2,8 kilo). Ten opzichte van 2019 zijn brood en deegwaren en zuivel minder verspild, maar groente en fruit juist meer.
Bananen . Een nieuw onderzoek van de Universiteit van Karlstad in Zweden meldt dat bananen een van de meest verspilde voedingsmiddelen zijn en bijdragen aan de meeste voedselverspilling in termen van gewicht en impact op het milieu. We snappen het: bananen veranderen in een flits van geel naar overrijp.
Vijf van de meest verspilde voedingsmiddelen zijn melk, kaas, aardappelen, appels en brood. Klinkt dat bekend? Klimaat-/milieu-impact : Dit is het type voedselverspilling dat we zoveel mogelijk willen verminderen.
Cyprus staat in het eerste coronajaar met 397 kilo per hoofd van de bevolking bovenaan de lijst van grootste voedselverspillers, gevolgd door Denemarken, Griekenland, Portugal en Nederland. Onderaan de lijst staat Slovenië, met 68 kilo.
Hier is wat 'voedsel' om over na te denken: terwijl de wereld elk jaar ongeveer 2,5 miljard ton voedsel verspilt, gooien de Verenigde Staten meer voedsel weg dan enig ander land ter wereld: bijna 60 miljoen ton - 120 miljard pond - elk jaar.
Voedselverspilling is verantwoordelijk voor 254 miljoen ton broeikasgassen. Wereldwijd waren de drie landen met de hoogste voedselverspilling in 2021, namelijk met de meeste voedselverspilling afkomstig van huishoudens, China (bijna 92 miljoen ton), India (bijna 69 miljoen ton) en de Verenigde Staten van Amerika (bijna 20 miljoen ton) .
Wereldwijde voedselverspilling is een dwarsdoorsnijdend probleem dat begint tijdens de landbouwproductie, de beschikbare voedselvoorziening en doorloopt tot aan de stortplaats . Meer dan 30% van het voedsel gaat elk jaar verloren of wordt verspild.
Op retailniveau kunnen defecten aan apparatuur (zoals defecte koelopslag), te veel bestellen en het verwijderen van onvolmaakte producten leiden tot voedselverlies. Consumenten dragen ook bij aan voedselverlies wanneer ze meer kopen of koken dan ze nodig hebben en ervoor kiezen om de extra's weg te gooien (zie Buzby et al (2014)).
Wereldwijde feiten over afval
Een derde van al het geproduceerde voedsel gaat verloren of wordt verspild – ongeveer 1,3 miljard ton voedsel – wat de wereldeconomie jaarlijks bijna $ 940 miljard kost. Tot 10% van de wereldwijde broeikasgassen komt van voedsel dat wordt geproduceerd, maar niet gegeten. Bron: United Nations Environment Program (UNEP) (2021).
Meer dan een derde van het Australische voedselverspilling wordt thuis gegenereerd, dus we hebben allemaal een rol te spelen. We verspillen vaak voedsel omdat we de houdbaarheidsdatum en de houdbaarheidsdatum door elkaar halen of omdat we niet zeker weten of restjes veilig zijn om op te warmen .
Per jaar eten we met z'n allen meer dan 500 miljoen ton aan rijst. Hiermee is rijst het meest gegeten voedsel ter wereld.
Neem voldoende eiwit
Ook eiwitrijk voedsel, zoals vlees, vis, kip, eieren, noten en kwark, werken prima om u een vol gevoel te geven. Het kost uw lichaam namelijk meer tijd om eiwitten te verteren dan bijvoorbeeld suikers. Zo doet u dat: zorg bij iedere maaltijd voor een eiwitbron.
Hoeveel voedsel wordt er wereldwijd verspild? Volgens het WWF (2021) wordt 40% van het voedsel dat we wereldwijd produceren verspild. Dit betekent dat er elk jaar 2,5 miljard ton voedsel wordt verspild.
Meer dan 240 miljoen sneetjes brood worden elk jaar weggegooid . Brood is heel goed in te vriezen, met name voor toast, dus zorg ervoor dat je het in de vriezer legt als je het niet gaat gebruiken. Oud brood kan worden verwerkt tot croutons, broodkruimels, eierbrood of zelfs brood- en boterpudding.
De wereld produceert op dit moment meer dan genoeg voedsel voor iedereen. Toch lijden 800.000 mensen honger en zijn nog eens 1.300.000 andere mensen slecht gevoed. Uit cijfers van het FAO (de voedsel- en landbouworganisatie van de VN) blijkt dat 1/3 van het voedsel dat jaarlijks wordt geproduceerd, wordt weggegooid.
In Roemenië en Bulgarije vindt de meeste verspilling plaats in de huishoudens en voedselindustrie.
Het is handiger om verspillend te zijn .
We gaan bijvoorbeeld naar de supermarkt en gebruiken plastic tassen, we gebruiken elke dag wegwerpartikelen, we worden omringd door wegwerpplastic en zelfs de verpakkingen van onze elektronica zijn erg verspillend.
Wij zijn als eerste supermarkt in Nederland een landelijke samenwerking aangegaan met Voedselbanken Nederland. Sinds 2012 selecteren we groente en fruit dat aan het eind van de dag niet meer in onze filialen wordt verkocht op kwaliteit en geschiktheid en doneren we aan Voedselbanken Nederland.
Het volume was gedaald tot 4,72 miljoen ton in fiscaal 2022. Van dat bedrag bestond 2,36 miljoen ton uit onverkocht voedsel en restjes van voedselbedrijven, terwijl 2,36 miljoen ton afkomstig was van huishoudens. De cijfers betekenen dat één persoon gemiddeld 38 kg per jaar verspilt , of bijna één rijstbal van 103 gram per dag.
Slechte opslag leidt tot plagen of schimmels die gewassen ruïneren voordat ze gegeten kunnen worden. Samen met chronische armoede, conflicten en natuurrampen is voedselverspilling een van de hoofdoorzaken van honger wereldwijd .
Als land produceert de VS meer afval dan enig ander land ter wereld: 2,0 kg vast gemeentelijk afval (MSW) per persoon per dag. Vijfenvijftig procent daarvan wordt als huishoudelijk afval beschouwd.
1. Thailand. Altijd, iedereen en óveral: voor de Thai is eten haast als ademen. De Thaise keuken staat bekend om zijn verse ingrediënten en heerlijke kruidige gerechten met kokos en gember.
Het is dus kip, het meest veelzijdige stukje vlees, kip! Per jaar eet de wereld volgens onderstaand filmpje 75 miljard kippen. Dat komt neer op 205 miljoen kippen per dag. Daarmee steekt kip met kop en schouders boven de nummer 2 uit: de 14 miljard sardientjes die we jaarlijks consumeren.