Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Na openen nog 1 dag houdbaar in de koelkast (max. 7°C), mits goed afgesloten. Te gebruiken tot en met: Let op: de korst is niet geschikt voor consumptie.
Een ongeopende gorgonzola container blijft 3-4 weken goed in de koelkast. Gedurende deze tijd zal het verder rijpen, dus laat het niet langer dan 4 weken goed blijven. Eenmaal geopend, zou je alle gorgonzola binnen een week moeten opmaken.
Om te bepalen of de kaas écht niet meer goed is moet je vooral naar het romige deel kijken. Wanneer dit roze of groen van kleur is in plaats van wit, is de kaas waarschijnlijk niet meer goed. Gelukkig duurt het vaak heel lang voordat blauwe kaas bederft.
Gorgonzola BOB is een “levend” voedsel, dat dus voortdurend rijpt. Het is raadzaam om het binnen een paar dagen na aankoop te eten en het in de koelkast te bewaren. Als u bang bent voor het karakteristieke aroma, verwijdert u gewoon de schil en wikkelt u de Gorgonzola in aluminiumfolie of bewaart u hem in de verpakking om hem langer houdbaar te houden .
Gorgonzola kan bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken. Als u een melkallergie hebt, moet u Gorgonzola-kaas vermijden . Als u niet zeker weet of u een melkallergie hebt, raadpleeg dan uw arts voordat u de kaas eet.
De beste manier om te weten of uw blauwe kaas bedorven is, is door eraan te ruiken . Verse blauwe kaas heeft een sterke geur, maar die verandert als hij begint te bederven. Ruik aan de kaas en als hij een ammoniakachtige geur heeft, is hij waarschijnlijk bedorven. Het is een goed idee om blauwe kaas te ruiken als u hem net thuis hebt gebracht.
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Nooit gedacht, maar kan wel in de vriezer:
Harde kazen (Parmezaan) en kruimelige kazen (Gorgonzola, feta) Knoflooktenen. Fruitsap. Rauw ei zonder schaal.
Blauwe kaas, vooral de Stilton, is erg gezond omdat het in vergelijking tot normale kaas meer vitamine K2 bevat. Deze vitamine ondersteunt bloedstolling en zorgt ervoor dat bloedvaten schoon en elastisch blijven. Wist je dat de schimmel in blauwe kaas te vergelijken is met antibiotica?
Ook van blauwschimmelkazen, zoals Bluefort en gorgonzola, mag de korst worden gegeten. Van rodekorstkazen is de korst niet eetbaar. Deze kazen hebben een korst die tijdens de rijping wordt gewassen om schimmelvorming te voorkoming. Deze laag is leerachtig en weinig smakelijk.
Bewaartip voor dit product
Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast. Geraspte kaas 2 dagen.
Kaas bewaren na het snijden
Zodra je een nieuwe kaas hebt ontdekt, bewaar je deze in een afgesloten Tupperware-doos . Dit voorkomt dat de geur de rest van je koelkast vult en zorgt er ook voor dat de kaas vrij blijft van andere sterk ruikende items.
Gorgonzola's kenmerkende funky geur komt van de schimmel Penicillium glaucum die wordt toegevoegd tijdens het kaasmaakproces. Hoewel we het aroma beschouwen als onderdeel van de hele heerlijke ervaring, kan het toevoegen van een beetje honing of jam de geur verzachten en tegelijkertijd de smaak verbeteren.
“Dankzij de drievoudige gisting bevat Gorgonzola geen gluten en lactose en kan dus ook geconsumeerd worden door mensen met een zuivelintolerantie.” “Gorgonzola is heel rijk aan vitaminen B2, B6, B12, die uiterst belangrijk zijn voor het zenuwstelsel en het immuunsysteem.”
Gorgonzola kan je vervangen door andere blauwschimmelkaas zoals Blue Stilton of Blue d'Auverge. Hou je niet van blauwe kaas, dan zijn pittige cheddar of Gruyère ook mogelijk vanwege de wat sterkere smaak van deze kazen.
Gekoeld bewaren. Zodra geopend beperkt houdbaar, tot ca. 4 dagen.
Soorten blauwe kaas
De meest bekende voorbeelden van blauwe kazen zijn Roquefort, Blue Stilton en Gorgonzola, maar in de loop der jaren is het aanbod in soorten sterk toegenomen.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Deze zichtbare tekenen kunnen kleuren als groen, roze of grijs omvatten, en een textuur die kan worden beschreven als "wazig". Als u de kaas ruikt en een geur detecteert die u aan ammoniak doet denken , is dit ook een teken van bederf. In beide gevallen moet u de kaas weggooien.
Sommige kazen zijn beter in te vriezen dan andere. Zo worden bijvoorbeeld blauwaderkaassoorten als Roquefort en Gorgonzola meestal verkruimeld gebruikt. Een zachtere kaas, zoals geraspte mozzarella, kun je goed invriezen en wordt vaak gebruikt in gekookte gerechten (lasagne of pizza, iemand?).
Het eten van bedorven blauwe kaas kan voedselvergiftiging veroorzaken , wat symptomen als misselijkheid, braken, diarree en maagkrampen veroorzaakt ( 5 , 6 ). Bepaalde soorten schimmels produceren ook mycotoxinen, wat giftige stoffen zijn die de immuunfunctie kunnen onderdrukken, spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken en zelfs kunnen bijdragen aan kanker ( 1 ).
Gorgonzola heeft een dunne korst die ontstaat door de wielen tijdens het rijpingsproces met zout water te wassen en is volledig eetbaar .
Geen zorgen, het is normaal dat natuurlijk gerijpte kazen een kleine hoeveelheid vocht ontwikkelen in hun verpakking en dat is gebruikelijk bij onze blauwe kazen. De vloeistof aan de buitenkant van uw kaas is gewoon overtollig vocht, of vloeibare wei . Dep uw kaas gewoon met een papieren handdoek en geniet ervan.