Het gebruik van rijst, banaan en chocolade hebben geen stoppende of laxerende werking. Probeer bij diarree normaal te blijven eten.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.
Cacaobonen bevatten een grote hoeveelheid chemicaliën die flavonoïden worden genoemd. Wetenschappers geloven dat deze flavonoïden kunnen worden gebruikt om natuurlijke supplementen te maken om diarree-symptomen te verlichten. Pure chocolade bevat hoge concentraties cacao en kan milde verlichting bieden .
Pure chocolade is rijk aan flavanolen
Flavanolen zijn belangrijke stoffen die klachten en ziektes kunnen tegengaan. Je hebt een kleinere kans op het krijgen van astma, diabetes en hartziekten als je flavanolen binnenkrijgt.
Geloof het of niet, pure chocolade kan enorm helpen bij het bestrijden van een verkoudheid . Pure chocolade bevat een hoge concentratie theobromine, een antioxidant waarvan bewezen is dat het hoest verlicht.
Onderzoek suggereert dat de antioxidanten in cacao kunnen helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten door het cholesterolgehalte onder controle te houden. Bovendien hebben studies de consumptie van pure chocolade in verband gebracht met een beter concentratievermogen en betere cognitieve prestaties.
Vermijd fruit en groenten die gas kunnen veroorzaken, zoals broccoli, paprika's, bonen, erwten, bessen, pruimen, kikkererwten, bladgroenten en maïs . Vermijd cafeïne, alcohol en koolzuurhoudende dranken. Beperk of schrap melk en andere zuivelproducten als ze uw diarree verergeren of gas en een opgeblazen gevoel veroorzaken.
Iedereen verwerkt voedsel anders en sommige mensen kunnen veranderingen in de stoelgang ervaren na het eten van chocolade, wat kan leiden tot constipatie . Een onderzoek uit 2005 onder mensen met een chronische darmaandoening, het prikkelbare darmsyndroom (PDS), wees uit dat chocolade een veelvoorkomende trigger was voor constipatie.
Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei. Drink niet te veel melk. In eerste instantie kan melk de klachten iets verlichten.
Pure chocolade met minimaal 70% cacao wordt het beste door je darmen verdragen. Uit een onderzoek bij mensen met PDS hadden deelnemers vastere ontlasting door het eten van pure chocolade. Dit had te maken met het feit dat pure chocolade zorgt voor een vertraagde darmpassage in vergelijking met witte chocolade.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Uit de metingen bleek dat de passagetijd in de darm mogelijk wordt vertraagd door pure chocolade, in vergelijking met de witte chocolade. De deelnemers rapporteerden een vastere consistentie van hun ontlasting na het eten van de pure chocolade, vergeleken met de witte chocolade.
Pure chocolade bevordert de bloedcirculatie en vermindert het risico op hartziekten. En dat is nog niet alles; bepaalde ingrediënten in chocolade hebben ontstekingsremmende eigenschappen, wat extra fijn is voor je hart.
Pure chocolade is een natuurlijk prebioticum voor je darmen
Het hoge vezelgehalte in pure chocolade maakt het een geweldige bron van prebiotica, wat de brandstof is die de "goede" bacteriën in je darmen nodig hebben om te groeien, te gedijen en ervoor te zorgen dat de slechte microben het niet kunnen overnemen. Veel vezels zorgen ook voor een betere spijsvertering en minder constipatie.
Het BRAT-dieet kan helpen om uw losse ontlasting steviger te maken . BRAT is een acroniem voor bananen, rijst, appelmoes en toast. Een vezelarm dieet kan ook helpen om uw ontlasting steviger te maken. Neem echter contact op met een zorgverlener als uw symptomen langer dan 2 dagen aanhouden.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten. Soms zelfs pas na enkele dagen. De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
Kruisbloemige groenten zoals uien, paprika's, knoflook, broccoli, bloemkool, spruitjes en kool zijn een no-go als je last hebt van diarree, omdat deze soorten groenten gas in je darmen produceren, zegt Gagnon. Dat betekent nog meer ongemak.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Er is geen richtlijn van hoeveel pure chocolade je per dag mag eten. Pure chocolade heeft een hoge energiedichtheid. Hierdoor kun je snel veel calorieën binnenkrijgen. Per blokje (7) gram bevat pure chocolade 37 calorieën.
Nee, zo gezond is pure chocolade niet
Dus nee, pure chocolade is niet veel gezonder dan melkchocolade. Alle soorten chocolade bestaan uit een flinke hoeveelheid suiker en vet en een relatief kleine hoeveelheid goede antioxidanten. En dan kan chocolade ook nog je nachtrust verstoren.
Ook is chocolade slecht voor je darmen, omdat het zeer calorierijk en slecht verteerbaar is. Ook kan het eten van teveel chocolade je lever aantasten.
Vanwege de hogere concentratie cacao zit pure chocolade vol met verbindingen die goed kunnen zijn voor je hart , zoals flavonoïden. Flavonoïden zijn een soort polyfenolen, wat natuurlijk voorkomende chemicaliën zijn die in planten voorkomen.
Pure chocolade zit boordevol belangrijke mineralen, waaronder ijzer, magnesium, zink, koper en fosfor . In uw lichaam worden deze mineralen gebruikt om factoren zoals immuniteit te ondersteunen (zink), kunnen ze helpen uw botten en tanden gezond te houden (fosfor) en dragen ze bij aan een betere slaapkwaliteit (magnesium).