Over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 20-30 gram rauwe cacao per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 1-2 eetlepels cacaopoeder. Rauwe cacao bevat bioactieve stoffen en cafeïne.
Cacao is erg krachtig voor het centrale zenuwstelsel en het eten van grote hoeveelheden kan de calciumretentie verstoren. Consumeer niet meer dan 40 gram (of vier tot zes afgestreken theelepels) rauwe cacao per dag .
Zij raden aan om voor de gezondheid dagelijks 2,5 gram hoog-flavanolgehalte cacaopoeder of 10 gram hoog-flavanolgehalte chocolade binnen te krijgen.
1 eetlepel (7 gram) cacaopoeder bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Hoeveel cacaopoeder moet ik elke dag eten? A. Volgens de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid is de aanbevolen dagelijkse inname 0,1 ounce (2,5 gram) cacaopoeder met een hoog flavanolengehalte. Simpel gezegd, u mag niet meer dan vier tot zes theelepels rauwe cacao per dag consumeren.
Lepel de cacao in een drinkbeker. Giet er een beetje water bij, net genoeg om de cacaopoeder te bedekken . Meng met een lepel tot het dik en romig is. Giet de rest van het hete water erbij, terwijl u voorzichtig roert.
Terwijl chocolade voor sommige mensen constiperend is, kunnen cacao of bestanddelen ervan juist helpen bij constipatie bij andere mensen . In een onderzoek uit 2006 gaven onderzoekers cacaoschillen, de buitenkant van cacaobonen die tijdens de chocoladeproductie worden weggegooid, aan chronisch geconstipeerde kinderen.
Cacaopoeder wordt namelijk gezien als een echt superfood. Het bevat – zelfs in kleine hoeveelheden – heel wat vitaminen en mineralen. Het is gezond voor je hart en bloedvaten.
Er zitten 26 kilocalorieën in 1 eetlepel (7 gram) gezoet cacaopoeder. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'gezoet cacaopoeder'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Cacao zit vol antioxidanten. Antioxidanten ruimen vrije radicalen in je lichaam op, stimuleren vetverbranding en dragen bij aan een gezond hart en gezonde bloedvaten. Daarnaast bevat cacao flink wat mineralen, waaronder magnesium. Magnesium heeft een stressverlagende werking en kan je helpen ontspannen.
Cacao kan je gezondheid op verschillende manieren verbeteren. Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel, bloedsuikerspiegel en nachtrust, en kan zelfs helpen bij het afvallen.
Het is een fijn alternatief voor koffie. ⤖ Drink ook voldoende water, cacao is licht uitdrogend en dit voorkomt mogelijk hoofdpijn. Voldoende water drinken is altijd belangrijk :-).
Hallucinogeen of psychoactief. Sommige beoefenaars beweren dat cacao kan functioneren als een neurologische drug, vergelijkbaar met cannabis of andere geestverruimende planten . Maar hoewel cacao bepaalde bestanddelen gemeen heeft, zijn ze ofwel in microscopisch kleine hoeveelheden aanwezig of worden ze niet op dezelfde manier door het lichaam verwerkt.
Dus, laten we ter zake komen... kun je high worden van cacao? Ja en nee . Hoewel cacao niet zo psychoactief is als ayahuasca of acid, bevat het wel een mengsel van 'bliss chemicals' die de hartslag stimuleren en je goede vibes verhogen.
Wil je de cacao gebruiken in een ceremoniële setting, houd dan 30-40 gram aan per persoon. Als dagelijkse dosis adviseren wij 15-20 gram cacao te nemen. Luister bij het bepalen van de dosis naar (en leer van) je eigen lichaam.
Gebruik zo'n 1 tot 6 theelepels cacaopoeder per dag gemixt door je smoothie, shake of toetje.
Over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 20-30 gram rauwe cacao per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 1-2 eetlepels cacaopoeder. Rauwe cacao bevat bioactieve stoffen en cafeïne.
Cacao wordt gezien als superfood. Superfoods zijn rauwe, onbewerkte voedingsmiddelen met een pure, natuurlijke smaak en bevatten vele goede eigenschappen. Rauwe cacao is dan ook erg gezond. Het bevat vele vitamines en mineralen en kan heilzame effecten hebben voor je gezondheid.
Antioxidanten in cacao
Cacao bevat namelijk grote hoeveelheden van zogeheten flavanolen; een soort polyfenolen. Net als polyfenolen werken deze stoffen als antioxidant. Zoals je eerder hebt kunnen lezen zorgt deze eigenschap er onder meer voor dat polyfenolen dus zouden kunnen bijdragen aan het beperken van uv-schade.
Studies hebben ook aangetoond dat cacao helpt om energieverbruik en metabolisme te reguleren en tegelijkertijd het gevoel van volheid te vergroten. Met andere woorden, hoewel chocolade vaak wordt geassocieerd met gewichtstoename, kan cacaopoeder daadwerkelijk helpen om gewicht te verliezen en tegelijkertijd belangrijke voedingsstoffen te leveren.
Cacaopoeder is het resultaat van het malen van cacaobonen tot een fijn poeder. Het wordt vaak gebruikt in bakrecepten en warme dranken. Cacao nibs daarentegen zijn kleine stukjes gefermenteerde, gedroogde en gebroken cacaobonen. Ze worden vaak gebruikt als topping voor desserts, smoothies en ontbijtgranen.
Door haar anti-inflammatoire eigenenschappen zorgt donkere chocolade ervoor dat we minder snel hoofdhuidinfecties zullen krijgen. Donkere chocolade zit vol met koper, zink en ijzer: stoffen die voor een betere bloedcirculatie in de hoofdhuid zorgen, waardoor de haargroei wordt bevorderd en haaruitval vermindert.
Helpt bij de gezondheid van de darmen
Cacao is ook een prebioticum, een soort vezel die uw darmbacteriën verteren . ZOE-wetenschappers hebben 15 "goede" darmbacteriën en 15 "slechte" darmbacteriën geïdentificeerd die geassocieerd worden met betere en slechtere gezondheidsmaatregelen op het gebied van onder andere hart- en stofwisselingsgezondheid.
In cacao vind je, net zoals in groenten en fruit, flavonoïden terug. Deze bioactieve componenten hebben antioxiderende en ontstekingsremmende effecten. Ze kunnen de darmgezondheid positief beïnvloeden, geeft wetenschappelijk onderzoek aan3, en zouden belangrijk kunnen zijn voor mensen met chronische darmziekten.
Slechte spijsvertering, constipatie, een opgeblazen gevoel en winderigheid omdat cacao je spijsverteringsstelsel verstopt door de gifstoffen in de olie van de bonen. De complexe vetketens van de bonen zijn ook moeilijk af te breken en te verteren . Verminderde werking van het immuunsysteem door de congestie die cacao in het spijsverteringsstelsel veroorzaakt.