Goede combinatie. Het combineren van een appelboom en een perenboom is gunstig. Ze veroorzaken bij elkaar geen ziekten en kunnen samen groeien zonder problemen. Hun nabijheid biedt wederzijdse beschutting, wat gunstig is voor gezonde groei en vruchtzetting.
Planten en onderhouden van een appelboom
Dan is het tijd om een geschikte plek in je tuin te vinden om de boom te planten. Het is belangrijk dat de boom op een zonnige tot half schaduwrijke plek met voldoende beschutting in je tuin komt te staan.
Op appelbomen en perenbomen komen veel gelijkaardige ziektes en ongedierte voor. De meest voorkomende zijn fruitmot, bladluis, fruitspintmijt en roestmijten. Van schimmelziekten zijn schurft en roest de meest bekenden. Fruitmot zorgt voor wormpjes in het fruit en kan aangepakt worden met een feromoonval fruitmot.
Goede combinatie. Het combineren van een appelboom en een perenboom is gunstig. Ze veroorzaken bij elkaar geen ziekten en kunnen samen groeien zonder problemen. Hun nabijheid biedt wederzijdse beschutting, wat gunstig is voor gezonde groei en vruchtzetting.
De juiste locatie voor je appelboom
Een appelboom groeit heel goed op een leemachtige, voedselrijke grond. Hij geeft de voorkeur aan een zonnige locatie. De boom kan ook op een half-schaduwrijke maar lichtrijke plek worden aangeplant. Hoe meer zon je appelboom krijgt, hoe meer bloemen en fruit hij zal produceren.
De perenboom vraagt om een plekje in de zon of halfschaduw. De Pyrus communis houdt van zon, hoe meer zon, hoe meer peren en hoe zoeter de peren zullen smaken. Wel houdt de perenboom van een beschutte plek, zeker in de winterperiode, als bescherming tegen de koude wind.
Fruitbomen kun je planten van november tot eind maart, wanneer ze in rust zijn. De beste periode is november, na het vallen van het blad. Perziken en abrikozen vormen hierop een uitzondering. Deze bomen plant je pas in maart, omdat de jonge bomen vorstgevoelig zijn.
Planttijd
In koude noordelijke klimaten is de lente de beste tijd om appelbomen te planten . In gebieden waar de winter minder streng is, wordt het planten in het vroege voorjaar of de late herfst aanbevolen.
Wie bestuift wie? Appels bestuiven appels en peren bestuiven peren. Dat is duidelijk.
Geen boom van hetzelfde geslacht (bijv. Malus) in de buurt. Het is het beste om fruitbomen van hetzelfde geslacht met elkaar te bestuiven — appels met appels, of peren met peren — maar peren kunnen kruisbestuiven met appels, zolang beide bomen tegelijkertijd bloeien . De andere cultivar in de tuin is steriel.
Fruitboomcombinaties die u moet vermijden
U kunt het volgende beter niet planten: appels of abrikozen samen met walnoten en bramen; nectarines, peren, perziken of pruimen samen met frambozen; en ten slotte groeien bosbessen, kersen, druiven en meloenen niet goed in de buurt van tomaten of aubergines.
Hoever moeten fruitbomen uit elkaar staan? Voor hoogstam moet 8 tot 10 m afstand tussen de bomen gerespecteerd worden, voor halfstam 4 tot 6 m en voor laagstam 2 tot 4 m. Sommige fruitsoorten zoals kweepeer, pruim en perzik nemen als hoogstam minder plaats in dan appel en peren in hoogstamvorm.
Tips voor het planten van fruitbomen
Het plantgat moet voldoende groot zijn, i.e. 50 x 50cm en ook 50cm diep. Voorzie genoeg ruimte tussen de fruitbomen. Als je dit niet doet, dan zullen de bomen niet floreren in jouw tuin. Een fruitboom die je jaarlijks kort moet terugsnoeien, is namelijk niet gelukkig.
Bloemen op dezelfde boom bevruchten elkaar. Je hebt dus niet beslist een tweede boom in de tuin nodig. Maar ze zijn wel gevoelig voor pollen van andere bomen en de oogst wordt beter als je twee exemplaren van dezelfde soort plant. Typische zelfbestuivers zijn: gele pruim, perzik, abrikoos, zure kers, kweepeer.
Geschikte planten voor een boomspiegel zijn bijvoorbeeld vrouwenmantel (Alchemilla mollis), ooievaarsbek (Geranium), schoenlappersplant (Bergenia 'Winterglod') en hartlelie (Hosta lancifolia), maar ook bolgewassen zoals sneeuwklokjes (Galanthus), de boshyacint (Hyacinthoides) en de prairielelie (Camassia).
Onder de appelboom
Goudsbloemen en Afrikaantjes hebben een gunstige invloed op het bodemleven. Je kunt ook in het najaar narcissenbollen in de grond stoppen. De bollen weren woelratten en geven in het voorjaar veel kleur, als de boom verder nog kaal is.
Planten van fruitbomen
Een fruitboom heeft ook ruimte nodig om te kunnen groeien. Hoeveel ruimte een boom nodig heeft kun je zien aan de kroondiameter van de volwassen versie van die boom. Voor een pruimenboom is dit bijvoorbeeld 6 meter en een appelboom tussen de 10 en 12 meter.
Waar houdt een perenboom niet van? Antwoord: Een perenboom houdt niet van te weinig zonlicht en groeit het liefst op een plek in de volle zon. Hoe meer zon hoe meer bloemen/bloesem en dus meer peren. Natte grond en te veel snoeien zijn ook niet gunstig.
Een appelboom groeit het beste op een zonnige standplaats. Begin met het graven van een plantgat dat ongeveer 50 x 50 x 50 cm groot is (iets groter dan de pot waarin de appelboom is geleverd). Meng wat aanplantgrond in het plantgat, dit geeft de appelboom een goede start.
Levende mulch als ondergroei
Zaai de bodem bijvoorbeeld in met klaver; die zal stikstof vrijstellen aan jouw fruitboom. Ook smeerwortel zou voedingsstoffen (calcium en kalium) beschikbaar stellen aan jouw fruitboom en staat daarom bekend als 'voedingspomp'.
De beste tijd om appelbomen met blote wortel te planten is in het vroege voorjaar, van februari tot begin mei. Dan hebben de wortels voldoende tijd om te groeien en kan de plant een strenge winter overleven.
Een logische vraag is dan ook: 'hoelang duurt het voor een appelboom appels geeft? '. Over het algemeen duurt het 3 tot 5 jaar voordat een nieuwe appelboom vruchten gaat produceren.
Hoe voorkom je verspreiding? Je knipt de spinselnesten best meteen weg. Verder zullen ook natuurlijke vijanden van spinselmotten helpen met de bestrijding. De rupsen worden geparasiteerd door onder andere oorwormen.