Je kan zowel warme als koude gerechten als restjes bewaren. Maar er is een belangrijk verschil. Gerechten die warm geserveerd werden, kan je nog enkele dagen in de koelkast bewaren. Je doet dit best in een afgesloten bakje dat geschikt is om voeding in te bewaren of je kan ook de pot afdekken met plastiekfolie.
Even afkoelen
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: je doet er goed aan om je restjes eerst even te laten afkoelen. Niet alleen omdat het anders ten koste gaat van de smaak, maar vooral omdat je dan bacteriën minder de kans geeft zich te verspreiden.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Het Voedingscentrum adviseert om kliekjes twee dagen te bewaren, mits de koelkast op maximaal 7 graden Celsius staat. "Bij 4 graden Celsius kun je het eten drie dagen bewaren, maar vaak staat de koelkast niet zo koud", zegt woordvoerder Oene van der Wal.
Restjes kunnen koud gegeten worden als ze goed gekookt en afgekoeld zijn en binnen 2 uur in de koelkast zijn gezet (voetnoot 4). Als restjes echter opnieuw worden opgewarmd, is het erg belangrijk dat het eten helemaal stomend heet is voordat het wordt geconsumeerd.
Je kan zowel warme als koude gerechten als restjes bewaren. Maar er is een belangrijk verschil. Gerechten die warm geserveerd werden, kan je nog enkele dagen in de koelkast bewaren. Je doet dit best in een afgesloten bakje dat geschikt is om voeding in te bewaren of je kan ook de pot afdekken met plastiekfolie.
Bacteriën kunnen snel groeien op voedsel dat langer dan 2 uur op kamertemperatuur is bewaard . Als voedsel in een kamer of buiten wordt bewaard waar de temperatuur 90 graden F of hoger is, moet het binnen slechts 1 uur in de koelkast worden gezet of worden weggegooid. Mythe: Wanneer ik voedsel in de magnetron zet, doden de magnetrons de bacteriën.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
Het beste is om de restjes eten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast te laten staan. “Wij adviseren eigenlijk om het rond kamertemperatuur terug te laten koelen”, zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum tegen het AD. Een hele pan af laten koelen kan wel even duren.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Het is over het algemeen aan te raden om uw eten te bewaren in vershoudbakjes en niet met 'pan en al' in de koelkast te plaatsen. Naast dat het eten zijn smaak verliest, kan het voedsel zich gaan hechten aan de pan waardoor dit lastig te verwijderen is. U kunt de pan zo ook niet gebruiken voor andere mooie gerechten.
Bederfelijke producten zijn volgens de Warenwet producten die gekoeld bewaard moeten worden om groei van ziekteverwekkende micro-organismen of bederf tegen te gaan.
Dit komt omdat veel bacteriën toxines kunnen produceren die niet vernietigd kunnen worden door opnieuw opwarmen. Met andere woorden, een kippensoep 12 uur op kamertemperatuur laten staan is veel langer dan de veilige tijd, zelfs als je het opnieuw opwarmt. Blijf veilig en gooi het weg.
Het beste plan is om restjes direct na de maaltijd in de koelkast te zetten. Eten dat buiten staat voor een feestje of picknick, moet na twee uur worden gekoeld op normale kamertemperatuur. Als het boven de 90 graden Fahrenheit (32 graden Celsius) of meer is, mag het eten niet langer dan een uur buiten staan .
(2) Je kunt de sandwich tot 4 uur lang buiten de koelkast bewaren, tot 16.00 uur. Daarna moet je hem weggooien . Gedroogd fruit, gezouten gedroogd vlees, harde kazen, gedroogde pasta en andere gedroogde voedingsmiddelen, brood, ongeopende blik- en flesvoeding, smeersels en sauzen zoals tomatensaus en sojasaus.
Gebruik een ondiepe bak of een Ziplock-zak om de pasta in te bewaren en zet hem binnen 2 uur na het koken in de koelkast. Om te voorkomen dat hij blijft plakken, gooi je hem om met een beetje olie. Je kunt hem opwarmen of koud eten . Je kunt pasta ook invriezen, waarvan Still Tasty beweert dat hij 1-2 maanden zijn kwaliteit behoudt.
Maar wat is het effect van verwarmende en verkoelende voedingsmiddelen? Verwarmende producten brengen onze organen in beweging en verwarmen ons lichaam. Verkoelend voedsel brengt ons lichaam juist tot rust en geeft het lichaam verkoeling.
Dit komt omdat hoe vaker u voedsel afkoelt en opwarmt, hoe groter het risico op voedselvergiftiging. Bacteriën kunnen zich vermenigvuldigen als ze te langzaam worden afgekoeld of onvoldoende worden opgewarmd . Voedsel moet worden verwarmd totdat het 70ºC of hoger bereikt en gedurende 2 minuten aanhoudt.
Regelmatig koud eten kan leiden tot een scala aan darmproblemen, zoals zwellingen, krampen en een opgeblazen gevoel . Echter, niet iedereen ervaart deze effecten als ze ervoor kiezen om hun eten of drinken koud te eten, en er is meer onderzoek nodig om de implicaties van temperatuur op onze darmgezondheid te begrijpen.
Het is prima om overgebleven vulling koud te eten , of je kunt het afgedekt volledig opwarmen voordat je het serveert. In de vriezer Wacht tot het helemaal koud is en doe het dan in een diepvriesbestendige container en vries het in voor maximaal 3 maanden. Laat het grondig ontdooien voordat je het opwarmt.
Het opwarmen van kip wordt over het algemeen afgeraden, omdat het een hogere proteïnedichtheid heeft dan rood vlees. Bij het opwarmen worden de proteïnen anders afgebroken en kunnen ze maagklachten veroorzaken.
Bederfelijke voedingsmiddelen zijn voedingsmiddelen die snel bederven (zoals verse bladgroenten en zacht fruit) na de oogst, of kort na de slacht (vers vlees, gevogelte en vis) . Uit: Food Processing for Increased Quality and Consumption, 2018.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.