Je kunt ook op zondag al je bokaaltjes klaarzetten voor de rest van de week: in de koelkast blijven overnight oats 5 dagen goed. Eet jij je havermout toch liever warm? Als je je overnight oats in een glazen bokaaltje maakt, kun je ze 's ochtends heel even (zonder deksel) opwarmen in de microgolfoven.
Als je geen liefhebber bent van warme havermoutpap, kan je 's avonds de havermoutpap maken en deze een nacht in de koelkast laten staan (de beroemde overnight oats). Meng de havermoutvlokken met water, melk of yoghurt en voeg hier eventueel nog iets anders aan toe dat je lekker vindt, zoals fruit.
Bij havervlokken is fytinezuur moeilijker af te breken. De oplossing: het een nachtje laten weken zodat het oplost.
Moet je havermout koken? Havermout hoef je niet per se te koken. Als je vocht (zoals melk, kefir of plantaardige melk) aan havermout toevoegt, wordt het vanzelf zacht. Je kunt het dan een nachtje in de koelkast laten weken tot overnight oats, of het even verwarmen als je houdt van een warm ontbijt.
In principe kan havermout zo gegeten worden. Net als andere (volkoren)granen, noten, groenten, zaden en peulvruchten, bevat het fytinezuur.
Door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat trekt een teveel aan (ongekookte) havermout enorm veel vocht aan. Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken en de havermout kan een grote brok vormen.
Als u teveel ongekookte haver eet, kunt u last krijgen van verstopping. Ongekookte havermout trekt namelijk vocht aan, waardoor het een grote brok kan gaan vormen in uw darmen. Haver kan daarom beter eerst gekookt worden voor u het eet.
Gebruik bij het opwarmen water of melk (op zuivel- of plantaardige basis) voor een romigere, rijkere textuur . U kunt uw havermout naturel houden of er zoetstof aan toevoegen, zoals suiker, ahornsiroop, honing of stevia. Voor een hartige twist vervangt u de fruit suggesties door gekookte champignons en maïs.
Eenmaal bereid, kan havermout een broedplaats zijn voor bacteriën die voedselgerelateerde ziekten veroorzaken. Gekookte havermout moet in een luchtdichte container in de koelkast of vriezer worden bewaard. In de koelkast kan havermout tot vijf dagen worden bewaard , terwijl bevroren havermout tot drie maanden kan worden bewaard.
Overnight oats kan tot 5 dagen in de koelkast bewaard worden als je hem afdekt met huishoudfolie of in een pot of een luchtdichte bak bewaart. Hoe langer hij in de koelkast staat, hoe zachter de havermout wordt, wat misschien beter is als je van een romige consistentie houdt.
Als je havermout weekt, is het bijna alsof je ze kookt zonder hitte. Weken helpt de zetmelen af te breken en vermindert het natuurlijke fytinezuur, wat je lichaam kan helpen de voedingsstoffen van de havermout veel efficiënter te gebruiken . Overnight oats zijn gezonder voor je darmen.
Havermout is een voedingsmiddel dat rijk is aan vezels en eiwitten. Vezels en eiwitten zijn beide voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan gevoelens van verzadiging en helpen de eetlust onder controle te houden. Dit kan leiden tot een verminderde calorie-inname en uiteindelijk tot gewichtsverlies.
Hoeveel eetlepels havermout je voor je ontbijt nodig hebt? Hou circa 30 tot 60 gram per persoon aan. Dit zijn circa 5 tot 10 eetlepels.
Als je echt georganiseerd wilt zijn, kun je je havermout in individuele porties verdelen voor de rest van de week . Goed voor je! Maar soms zet ik de hele pot gewoon in de koelkast. Dat is ook prima, want je hebt net een heerlijk volkoren ontbijt voor jezelf gemaakt dat je de hele week kunt aanpassen.
Dek af en laat 6 uur of een nacht weken (zie opmerkingen voor shortcuts). Dit verbetert de verteerbaarheid en versnelt ook de kooktijd enigszins. Het levert ook luchtigere, romigere havermout op! Voeg de volgende dag (of 6 uur later) een snufje zout toe en breng het op hoog vuur aan de kook.
Je kunt het warm of koud eten, in zowel zoete als hartige bereidingen.
Gekookte havermout blijft 3 tot 5 dagen goed als u het in de koelkast bewaart, terwijl ongekookte havermout 1 tot 2 jaar goed kan blijven als u het op een koele, droge plek bewaart. Staalgesneden havermout heeft gemiddeld een langere houdbaarheid dan andere soorten havermout, zoals instant en havermout, en kan 2 jaar goed blijven als het correct wordt bewaard.
Bewaren: Dek restjes af en bewaar ze in de koelkast voor maximaal 5 dagen. Warm restjes op dezelfde manier op: verwarm ze op het fornuis of in een kom in de magnetron .
Waarom Overnight Oats zo goed zijn. Door de havermout een nacht te laten weken, krijgt het de tijd om het kookvocht op te nemen, of dat nu water of melk is . Omdat het al helemaal verzadigd is met vocht, hoef je het alleen nog maar op te warmen.
We raden aan om het vier tot vijf uur te laten weken, maar sommige klanten eten het liever direct op voor een meer gestructureerde havermout. Kan ik Oats Overnight in de magnetron zetten? Het is koud heerlijk, maar ook opgewarmd is het heerlijk .
De houdbaarheid van gekookte havermout hangt af van verschillende factoren, waaronder de opslagmethode, ingrediënten en omgevingsomstandigheden. Gemiddeld kan gekookte havermout ongeveer 3-5 dagen in de koelkast en tot 6 maanden in de vriezer bewaard blijven .
Je opent gewoon de koelkast en pakt de bak met het eten voor de dag. Met meal prep voor havermout hoef je de havermout niet opgewarmd te eten en kan het koud worden geconsumeerd . Vaak is havermout koud voor het ontbijt. Toevoegingen zoals honing of fruit kunnen apart worden gedaan of in de bak met de havermout worden bereid.
Hoe gezond je havermout is, hangt af van de samenstelling en de bereiding. Als je havermout bereidt met halfvolle of magere melk of yoghurt en je voegt geen suiker of zout toe, dan heb je een prima ontbijt volgens de Schijf van Vijf. Eventueel kun je fruit of wat ongezouten noten toevoegen.
Fytinezuur verwijderen uit havermout
Het schijnt dat het fytinezuur bij haver moeilijk valt af te breken omdat het fytase-enzym dat daarvoor nodig is lastig valt te activeren. Door wat meel toe te voegen dat veel fytase bevat, zoals boekweitmeel voorkom je dit.
Tip: als je een zure smaak ervaart in de geweekte havermout, zijn hier een paar dingen die je kunt proberen: Zorg ervoor dat je ze goed afspoelt . Mensen slaan deze stap vaak over, maar uit eigen ervaring weet ik dat je dit kunt vermijden door ze goed af te spoelen. Het helpt ook om het plakkerige zetmeel weg te spoelen dat havermout gomachtig kan maken.