Burrata is bij uitstek 'vers' en dus beperkt houdbaar; binnen de twee à drie dagen moet de kaas geconsumeerd worden.
Houdbaarheid (bewaaradvies)
Burrata bewaren volgens voorschrift op de verpakking. Eenmaal geopend, al dan niet aangesneden binnen hoogstens twee dagen consumeren. Altijd in de koelkast bewaren (maximaal 4°).
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar? Burrata bewaar je in de koelkast, na opening is de kaas vaak nog een paar dagen houdbaar.
Zachte kaas zoals mozzarella draagt een "te gebruiken tot"-vervaldatum, of een uiterste consumptiedatum. Dat wil zeggen dat je mozzarella liever niet meer na deze datum eet. Gemiddeld kan mozzarella tot een drietal weken na productie worden gegeten.
Staat er op het etiket 'na openen beperkt houdbaar' en 'na openen gekoeld bewaren'? Dan geldt een bewaartermijn van 48 uur. In de basis geldt dat alle bederfelijke (= verplicht gekoelde) producten die zelfbereid, geopend, aangesneden, uitgeschonken, teruggekoeld, e.d. zijn, 48 uur houdbaar zijn bij max.
De periode na opening is over het algemeen 12 maanden voor crèmes, gezichtsserums en zonnebrandproducten . Wanneer gesloten, kunnen deze producten tot 30 maanden worden bewaard. Maar alleen als ze worden bewaard onder de hierboven beschreven omstandigheden.
Bewaar verse burrata in de ongeopende verpakking tot de houdbaarheidsdatum of een paar dagen na de verkoopdatum . Als u de verpakking opent maar niet alles in één keer gebruikt, giet u de vloeistof over in een luchtdichte container en bewaart u de restjes een dag of twee in de koelkast.
Als u een gezond immuunsysteem hebt, kunt u wat last krijgen van indigestie als u per ongeluk een kleine hoeveelheid bedorven kaas eet. Vaak worden bedorven kazen aangetast door schadelijke schimmels, zoals zwarte schimmel, en dit kan bij sommige personen een allergische reactie veroorzaken.
Ongeopende mozzarellakaas blijft meestal enkele weken goed in de koelkast. U moet het echter weggooien als u tekenen van bederf opmerkt, zoals schimmel, een vreemde geur of een slijmerige textuur .
Hoewel Burrata House een techniek heeft gevonden om de houdbaarheid van Burrata te verlengen door middel van verpakking, wordt het nog steeds aanbevolen om het vijf dagen na opening te eten . Burrata-kazen kunnen tot vijf dagen in de koelkast worden bewaard als ze in een luchtdichte container worden bewaard en met water worden bedekt.
Verse kaas (mozzarella, burrata, ricotta, primosale, enz.)
De beste manier om ze te bewaren is door de kaas in de originele verpakking te laten zitten, alle verpakkingen in een doos te bewaren en de doos in de koelkast te bewaren (de bovenste lade is de meest geschikte plek).
Burrata eet je het beste zo snel mogelijk nadat je het gemaakt hebt. Het is tenslotte een verse kaas! Eet de burrata op dezelfde dag dat je hem aansnijdt en zo snel mogelijk nadat je hem gekocht hebt. Na een paar dagen zal hij bederven en zal de smaak zuur worden .
Zachte kazen kun je beter niet invriezen. Denk aan brie, mozzarella, burrata, zachte geitenkaas, roomkaas, ricotta en camembert. Het invriezen tast de structuur van deze kazen te veel aan. Zachte kazen bevatten namelijk meer vocht en dit gaat kristalliseren in de vriezer.
Snijd de burrata vlak voor het serveren: het beste is om de burrata pas aan te snijden als je klaar bent om de salade te serveren. Op die manier stroomt de romige vulling eruit en mengt het zich met de andere ingrediënten. Serveer met vers brood: een burrata salade is heerlijk om te dippen met vers brood.
Voedingswaarde per 100 g: Energie 881 kJ / 212 kcal. Vetten 17 g waarvan verzadigde vetzuren 12 g. Koolhydraten 0.8 g waarvan suikers 0.8 g. Eiwitten 14 g.
De TGT-datum geeft aan tot wanneer het product veilig te gebruiken is, zonder risico's. Is het voedingsmiddel over die datum? Gooi het dan onmiddellijk weg, ook al is de verpakking nog dicht.
De veroorzakers van blauwe verkleuring worden doorgaans geïdentificeerd als bacteriën uit de groep Pseudomonas fluorescens .
In de meeste gevallen gebeurt er niets als je per ongeluk voedsel eet met schimmel erop , merken de experts op. "Wanneer je de schimmel binnenkrijgt, breken de zuren in je maag, evenals de spijsverteringsenzymen, de cellen af," zegt Worobo. Gezonde personen worden over het algemeen niet ziek van het eten van een paar happen beschimmeld voedsel.
Voor de beste smaak en kwaliteit mag kaas niet langer dan twee uur op kamertemperatuur worden bewaard. Harde kazen kunnen langer worden bewaard zonder onveilig te worden, maar de kwaliteit en smaak kunnen veranderen.
In plaats van de burrata pas achteraf toe te voegen aan het gerecht, heb ik de kaas nu de laatste 5 minuten van de baktijd in de oven mee laten verwarmen. Hierdoor smelt de burrata lichtjes en kun je de kaas, samen met de doperwtjes en tomaatjes prakken tot een zálige roomsaus.
Het eerste dat u moet weten, is dat de 'ten minste houdbaar tot'- of 'verkoopdatum' op kaas een richtlijn is voor kwaliteit, niet voor veiligheid. Kaas blijft vaak veilig om te eten na deze datum als het op de juiste manier wordt bewaard . De houdbaarheid varieert afhankelijk van het type kaas.
Hoe lang na de houdbaarheidsdatum kan ik nog eten… Wanneer correct verpakt en bewaard of ingevroren bij de juiste temperatuur, zijn de volgende houdbaarheidsdatums over het algemeen waar: Ingeblikte goederen: Tot een jaar na de houdbaarheidsdatum houdbaar . Zuivel (en eieren): Tot twee weken na de houdbaarheidsdatum houdbaar.
Een houdbaarheidsdatum op voedsel gaat over veiligheid. Dit is de belangrijkste datum om te onthouden. Eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum, zelfs als het er goed uitziet en ruikt, want het kan u erg ziek maken . U kunt voedsel eten tot middernacht op de houdbaarheidsdatum die op een product staat, maar niet daarna, tenzij het voedsel gekookt of ingevroren is.
De “ten minste houdbaar tot” datum vertelt u wanneer het voedsel onveilig wordt om te eten. U mag het voedsel niet meer eten nadat deze datum is verstreken . De ten minste houdbaar tot datum is alleen geldig zolang het voedsel op de juiste manier wordt bewaard en de verpakking verzegeld is. Bijvoorbeeld, gekookt vlees moet in een koelkast worden bewaard bij 5° Celsius of lager.