Staan aardbeien in de Schijf van Vijf? Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Een portie aardbei, vers komt overeen met 125 gram.
Aardbeien zijn rijk aan vezels, antioxidanten, vitaminen en mineralen, die helpen de darmen gezond te houden. Antioxidanten helpen bij de absorptie van belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten en ijzer. Vezels spelen een sleutelrol bij het bevorderen van de spijsvertering en het reguleren van de spijsvertering.
Hoeveel groente en fruit per dag? Het advies is om elke dag 250 gram groente en 200 gram fruit te eten.
Goed voor de slanke lijn
Omdat ze zo lekker zijn, kunnen we aardbeien gerust 'snoepgoed' noemen. Goed snoep, want ze bevatten maar 28 kcal per portie van 100 gr (dat zijn ongeveer 6 stuks). Ze bevatten natuurlijke suikers maar niet zoveel als veel ander fruit.
Staan aardbeien in de Schijf van Vijf? Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen. Tomaten zitten boordevol antioxidanten, waarvan je kunt denken dat ze een superheldachtige functie in je lichaam hebben.
Fruit is gezond, maar je kunt er beter niet onbeperkt in gaan eten. Ook fruit levert energie en (van nature) fruitsuikers. Ondanks dat het dus veel gezonde voedingsstoffen levert kan je er daarom beter niet onbeperkt in eten.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
De Nordic Nutrition Recommendations adviseert dagelijks: minimaal 500-800 gram van een variëteit aan groenten en fruit inclusief bessen (200 gram groente en 200 gram fruit in RGV)
Aardbeien zou hij dus niet bestempelen als het gezondste fruit. “Maar als je gezond wilt snacken en kijkt naar calorieën en suikers, kun je beter een handje aardbeien nemen dan een appel.” Dat wordt volgens hem trouwens ook geclaimd door zogenaamde superfoods.
Ze verminderen bloeduitstortingen bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Aardbeien kunnen helpen bij overmatig zweten en schijfjes aardbei op je huid kunnen verlichting geven bij zonnebrand.
Aardbeien zijn ideaal als gezonde snack omdat ze het hongergevoel wat afremmen. Ze bevatten vrij veel mangaan en zijn een goede bron van kalium, een mineraal dat de bloeddruk positief beïnvloedt, de vochtbalans in het lichaam regelt en nodig is voor de spiertrekkingen in ons lichaam.
Tip. Een schaaltje aardbeien is 100 gram en telt mee voor 1 keer fruit.
Als je per dag 2 stuks fruit eet, kom je al snel aan die 200 gram. Van heel klein fruit, zoals aardbeien en druiven, telt een schaaltje als '1 stuk' (dus 100 gram) fruit.
En je eet ook niet alle delen van de vrucht. Een stuk fruit van 125 g - zonder schil, klokhuis of pit gerekend - komt ongeveer overeen met: 1 middelgrote appel; 1 middelgrote peer; 2 pruimen; 8 aardbeien; 6 eetlepels bosbessen; 20 braambessen; 20 kersen of twee handjes kersen; 25 frambozen.
“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”
Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal. De gezondheidsonderzoekers legden 41 verschillende als gezond bekendstaande producten langs een lat met 17 verschillende voedingsstoffen, zoals kalium, vezels, eiwitten en calcium. Waterkers is echter niet de enige bladgroente die hoog in de top staat.
200 gram per dag
Dat komt neer op minimaal 200 gram fruit. Je zou alleen aardbeien kunnen eten om aan dat advies te voldoen, maar door ook voor andere fruitsoorten te kiezen, krijg je ook andere voedingsstoffen uit fruit binnen.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Zijn kersen gezonder dan andere fruitsoorten? Qua hoeveelheid antioxidanten zeker. Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.